Predstavitev Borata 2 na filmskem festivalu v Rimu. Foto: EPA
Predstavitev Borata 2 na filmskem festivalu v Rimu. Foto: EPA

Kazahstanske oblasti so sprva (ne)slane šale namišljenega TV-reporterja o njihovi državi – obtožbe pitja konjskega urina, pretepanja žena in antisemitizma – vzele tako resno, da so komika Sacho Barona Cohena pred 15 leti nameravali tožiti, po nekaj letih pa so ugotovili, da jim je slavni film prinesel lepo število turistov.

In zdaj hkrati z njegovim nadaljevanjem v deželo vabijo še nove.

Posneli so serijo kratkih oglasov, ki prikazujejo kazahstansko naravo in kulturo, nastopajoči pa izgovarjajo prav Boratovo nalezljivo frazo "very nice" oziroma v prevodu zelo lepo.

"Kazahstanska pokrajina je zelo lepa. Njegova hrana je zelo lepa. In njegovi prebivalci so Boratovim šalam navkljub eni najprijaznejših ljudi na svetu," je v izjavi dejal predstavnik tamkajšnje turistične organizacije Kairat Sadvakassov.

Idejo, da bi lahko uporabili to frazo, je Kazahstancem predstavil Američan Dennis Keen, odzivi na družbenih omrežjih pa so polni navdušenja, kako jim je uspelo negativno medijsko pozornost, ki jo je ustvaril komik, spremeniti v pozitivno sporočilo.

Vaba za turiste

Ko je leta 2006 izšel prvi film o Boratu, so ga v Kazahstanu prepovedali tako v kinematografih kot na DVD-ju ter onemogočili dostop do uradne spletne strani. Oblasti so menile, da je državo prikazal na rasističen, seksističen in primitiven način. Čez nekaj let pa so se Cohenu zahvalili, saj so ugotovili, da so prejeli desetkrat več prošenj za izdajo turističnega vizuma.

Prvi film o Boratu je bil kritična in finančna uspešnica: v svetovnem merilu je zaslužil 262 milijonov dolarjev, Cohenu prinesel zlati globus in oskarjevsko nominacijo za scenarij. Časopis The Guardian ga je postavil na drugo mesto lestvice najboljših filmov prvega desetletja tega tisočletja.

Sorodna novica Borat: Naknadni film

Borat 2 že razburja

Nekaj hude krvi pa je zdaj povzročil tudi drugi del filma (Borat naslednji film: Dostava sijajne podkupnine ameriškemu režimu za blaginjo nekoč veličastnega naroda Kazahstancev), ki je bil pravkar izdan.

Čudaški kazahstanski novinar Borat se tokrat odpravi na potovanje v ZDA, da bi Američane anketiral o tem, ali "so hujši demokrati ali koronavirus", in jim skušal "podariti" svojo hčerko.

Ko so videli napovednik za film, je več kot 100.000 Kazahstancev podpisalo peticijo za njegovo prepoved, saj trdijo, da ponižuje celotni narod in ga spreminja v predmet posmeha.