Jean-Michel Basquiat, Bojevnik, 1982. Foto: EPA
Jean-Michel Basquiat, Bojevnik, 1982. Foto: EPA

Dražba je bila sicer izvedena na daljavo, pri čemer je bil dražitelj Jussi Pylkkänen v Londonu, vendar so se ponudbe sprejemale v hongkonških dolarjih. In tudi novi lastnik umetnine je iz Azije, je pozneje na Twitterju potrdil izvršni predsednik Christie’sa Guillame Cerutti. Dražba je potekala počasi, s telefonskimi ponudbami iz Hongkonga in New Yorka, še navaja portal The Art Newspaper.

Pri Christie’su so dober mesec dni pred dražbo napovedovali izkupiček med 26,3 in 34,8 milijona evrov, tako da končni znesek ni pretirano prisegel pričakovanj. Se pa je Bojevnik s to kupčijo uvrstil med deseterico najdražjih Basquiatovih stvaritev, prodanih na dražbi.

V zadnjih letih večkratno prodano delo
Bojevnika je bil pred tem od leta 2012 v lasti zasebnega ameriškega zbiratelja, ki je na dražbi hiši Sotheby's v Londonu zanj odštel precej manjšo vsoto, in sicer 7,4 milijona evrov. Delo je predtem šlo dvakrat pod kladivo v tem stoletju: leta 2005 so ga prodali za 1,5 milijona evrov, dve leti pozneje pa za 4,7 milijona evrov.

Leta 1960 rojeni newyorški umetnik Jean-Michel Basquiat je delo Bojevnik (Warrior) ustvaril z akrilom, oljno barvo in razpršilom na leseni plošči, pri čemer je upodobil figuro z mečem in svojim zaščitnim znakom – glavo v podobi lobanje. Stvaritev, ki velja za delno avtobiografsko, tematizira brutalnost, umetnik pa je imel ob njenem nastajanju v mislih grožnjo državnega nasilja.

"Tri desetletja po smrti ga cenijo kot veliko likovno ime 20. stoletja, človeka, ki ni bil le izjemen in profiliran umetnik, ampak je navsezadnje odprl sicer zaprt in elitistični beli umetniški svet. Sama ga vidim kot mešanico med Rimbaudom in Mozartom – genialen, poetičen šaljivec s silovitim ustvarjalnim impulzom," je o Basquiatu za portal Artdaily pred leti povedala režiserka Sara Driver, ki je posnela dokumentarni film o njegovih najstniških letih. Foto: IMDb

Obdobje, ko je bila energija Basquiatovega dela na vrhuncu
Delo izvira iz Basquiatovega najbolj inovativnega in tako rekoč najbolj zaželenega obdobja. Ta različica, ki je bila prodana v tem tednu, je bila prvič razstavljena v galeriji Akira Ikeda v Tokiu leta 1983, zatem je potovala na razstave v Pariz, na Dunaj in v Milano. Leta 2019 so jo vključili v razstavo Jean-Michel Basquiat v umetniškem študijskem centru Brant Foundation v New Yorku.

Dveletno obdobje med letoma 1981 in 1982 je bilo nedvomno najboljše ustvarjalno obdobje za Basquiata, je pred prodajo platna za The Art News povedal Cristian Albu, vodja mednarodnega oddelka za povojno in sodobno umetnost pri dražbeni hiši Christie's. "Če pogledate deseterico za rekordne vsote prodanih del, jih je devet od desetih nastalo med letoma 1981 in 1982. Energija njegovega dela je bila na vrhuncu," je še dejal Albu.

Basquiat je umrl leta 1988 zaradi prevelikega odmerka heroina v svojem ateljeju na Manhattnu pri samo 27 letih.