Matej Tonin. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Matej Tonin. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Za nami je verjetno najtežje leto, kar smo jih kadar koli doživeli, je prek digitalnih družbenih omrežij zapisal predsednik NSi-ja Matej Tonin. "Da smo lahko obvarovali življenja tisočih, smo žal morali žrtvovati velik del naše svobode. Zapirali smo gospodarstvo, z devetimi protikoronskimi svežnji pomagali najbolj prizadetim, omejevali javno življenje, ker preprosto druge rešitve nismo imeli," se spominja.

Ker je cepiva dovolj, se z odgovornimi odločitvami vsakogar izmed nas lahko vrnemo v normalnost.

Tonin

Ob tem ugotavlja, da je položaj danes drugačen, saj je cepiva proti covidu-19 dovolj in vsak lahko izbira, s katerim se želi cepiti. "Zdravniška stroka je enotna: cepivo nas učinkovito ščiti pred virusom, v primeru okužbe so simptomi blagi, resni stranski učinki pa izjemno redki. Vsak mora zato znova prevzeti odgovornost za svoje zdravje," je pozval.

Sorodna novica Kurz: Namesto ukrepov čas za odgovornost posameznika. V Izraelu tretji odmerek za rizične skupine.

Spomnil je tudi na besede avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza izpred nekaj dni, da za konec epidemije covida-19 ne potrebujemo dodatnih zapiranj, ampak precepljenost in osebno odgovornost. Tonin, sicer tudi obrambni minister in podpredsednik vlade, je v ponedeljek tudi obvestil koalicijske partnerje, da NSi novim zapiranjem javnega življenja in omejevanja gospodarstva ni naklonjen.

Danes je s prvim odmerkom cepljenih že 850.000 ljudi ter od 60 do 70 odstotkov pripadnikov različnih ranljivih skupin, zlasti starejših, je povzel Tonin.

V NSi-ju zato menijo, da je treba vsem, ki so se že cepili, omogočiti čim bolj normalno življenje, preostale pa spodbuditi, da to storijo čim prej.