Vovkovinskega je opazil tudi takratni predsednik Barack Obama, ko je na njegov shod prišel v majici z napisom
Vovkovinskega je opazil tudi takratni predsednik Barack Obama, ko je na njegov shod prišel v majici z napisom "Največji Obamov podpornik na svetu". Foto: AP

Leta 1982 v Ukrajini rojeni Vovkovinskiy je umrl v krogu družine na kliniki Mayo v Rochestru v Minnesoti, kjer kot medicinska sestra dela njegova mama Svetlana Vovkovinska, ki je novico tudi objavila na Facebooku.

Igor s po meri narejenimi Reebokovimi čevlji. Foto: AP
Igor s po meri narejenimi Reebokovimi čevlji. Foto: AP

Vovkovinskiy je kliniko Mayo prvič obiskal še kot otrok leta 1989, ko je tumor pritiskal ob njegovo hipofizo, zaradi česar je ta izločala abnormalno visoke ravni rastnega hormona.

Njegov starejši brat Oleh Ladan je za časopis Star Tribune povedal, da je bil Vovkovinskiy zaradi svoje višine pravi zvezdnik, ko se je v času hladne vojne preselil v ZDA. A po Ladanovih besedah bi si njegov brat bolj želel normalnega življenja kot pa zvezdniškega statusa.

Vovkovinskiy je med drugim gostoval v šovu Dr. Oza, opazil ga je pa tudi Barack Obama med enim od svojih kampanjskih shodov leta 2009, na katerem je visokorasli fant nosil majico z napisom "Največji Obamov podpornik na svetu".

Leta 2013 je pečat pustil tudi na tekmovanju za Evrovizijo, ko je do odra ponesel ukrajinsko pevko Zlato Ognjevič, ki se je takrat uvrstila na tretje mesto.

Rekord najvišjega človeka vseh časov ima še vedno  Američan Robert Pershing Wadlow, ki je umrl pri 22 letih. Na sliki z očetom. Foto: Wikipedia
Rekord najvišjega človeka vseh časov ima še vedno Američan Robert Pershing Wadlow, ki je umrl pri 22 letih. Na sliki z očetom. Foto: Wikipedia

Višinski rekordi – od velikana iz Illinoisa do turškega Sultana

Leta 2012 je Vovkovinskiy pozval k donacijam, da bi lahko poravnal stroške posebnih, 16.000 dolarjev dragih, po meri narejenih čevljev, ki bi mu razbremenili bolečino pri hoji.

Takrat je dejal, da že leta ni nosil čevljev, ki bi mu ustrezali. Dobrotniki so zbrali več kot dvojno vsoto od potrebne, nazadnje pa so mu posebne ortopedske športne copate brezplačno izdelali pri Reeboku.

Ko mu je bilo 27 let, je Vovkovinskiy odpotoval v New York, kjer ga je Guinnessova knjiga rekordov uradno razglasila za najvišjega Američana, in za las, za 0,8 centimetra, premagal šerifovega namestnika.

Za najvišjega moškega na svetu sicer velja Turek Sultan Kösen, ki so mu leta 2016 namerili 251 centimetrov.

Kot najvišji človek vseh časov pa je v Guinnessovi knjigi zapisan Američan Robert Pershing Wadlow, znan kot "velikan iz Illinoisa". Wadlow je bil visok kar 272 centimetrov, umrl pa je leta 1940 v rosni starosti 22 let, in sicer zaradi sepse na gležnju, ki jo je povzročila slabo nameščena opornica.