Ivo Barišič je prejel Severjevo nagrado za vlogi Harlekina v Zmagoslavju ljubezni (1991) in Mitcha v Williamsovem Tramvaju Poželenje (1991). Foto: SNG Nova Gorica
Ivo Barišič je prejel Severjevo nagrado za vlogi Harlekina v Zmagoslavju ljubezni (1991) in Mitcha v Williamsovem Tramvaju Poželenje (1991). Foto: SNG Nova Gorica

Nagrado bo na slovesnosti po premieri predstave prejel v četrtek.

"Ivo Barišič je nedvomno ena najbolj prepoznavnih primorskih gledaliških osebnosti. V dolgoletni igralski karieri je s svojimi izvirnimi kreacijami in izrazito samosvojo prezenco plemenitil ne samo slovenski gledališki, ampak tudi filmski prostor," piše v utemeljitvi žirije, ki so jo sestavljali Ingrid Kašca Bucik, Nataša Sosič Fabjan in Bine Matoh.

S predanostjo, zanosom in energijo mladeniča, ki v gledališču ni delal, temveč je gledališče živel, je Ivo Barišič ustvaril več kot 200 gledaliških vlog. Naj so bile male ali velike, vselej so bile lucidne in šarmantne.

iz utemeljitve

Poleg številnih nagrad za posamezne vloge je za obsežen in umetniško presežen igralski opus prejel odličje Marije Vere za življenjsko delo (2013) Združenja dramskih umetnikov Slovenije in nagrado za življenjsko delo Ite Rine (2021) Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev.

Na gledališki oder je prvič stopil kot Princ Dobromil leta 1969, ko je novogoriško gledališče postalo profesionalna institucija. In nato je bil skoraj pol stoletja dobri in mili Igralec eden najustvarjalnejših članov Primorskega dramskega gledališča, ki je zaradi izjemnih dosežkov umetniškega ansambla preraslo v institucijo nacionalnega pomena, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

"Posebno mesto v ustvarjanju Iva Barišiča je zavzemala dramatika absurda – teh likov se je vedno lotil z veliko studioznostjo, ustvarjalno radostjo in tudi mukotrpnostjo." Foto: SNG Nova Gorica

Blestel je tako v klasičnih kot sodobnih dramah, komedijah in tragedijah, s posebno naklonjenostjo se je spoprijemal z izzivi v eksperimentalnih oziroma raziskovalnih uprizoritvah, nastopil pa je tudi v več kot dvajsetih filmih.

"Ob markantnih režiserjih različnih generacij in estetik je z žlahtno radovednostjo in odprtostjo za nov gledališki jezik nenehno nadgrajeval in posodabljal svoj način igre. Njegova iskrena in iskriva želja vsakokrat znova ustvariti čim bolj pretanjeno doživeto figuro je z leti postajala vse bolj cenjena in spoštovana."

Njegovo iskateljstvo, predanost in odprtost za izviren kreativni pristop pa ga uvrščajo med največje primorske umetnike.

Ustvaril je več kot 200 gledaliških vlog
Naj so bile male ali velike, vselej so bile lucidne in šarmantne. Blestel je tako v klasičnih kot sodobnih dramah, komedijah in tragedijah, s posebno naklonjenostjo se je spoprijemal z izzivi v eksperimentalnih oziroma raziskovalnih uprizoritvah, nastopil pa je tudi v več kot 20 filmih.

Galerijo vrhunskih gledaliških kreacij Iva Barišiča dopolnjujejo številne filmske vloge v celovečernih in kratkih igranih filmih. Za vlogo Viktorja v filmu Ljubezen na strehi sveta je na Festivalu slovenskega filma prejel Vesno za glavno vlogo (2015).

Ivo Barišič je poleg vseh naštetih nagrad prejel tudi Diplomo Mestne občine Nova Gorica za tri desetletja dela v Primorskem dramskem gledališču (1999), z nagrado tantadruj za življenjsko delo (2021) pa prejema priznanje za pomenljive umetniške dosežke v skupnem ustvarjalnem prostoru primorskih gledališč.

Na četrtkovi slovesnosti bodo podelili tudi nagrade za predstavo v celoti, igralsko stvaritev in gledališki dosežek.