Po tistem, ko so na prejšnji seji z rebalansom letošnjega proračuna nekatere projekte že preložili v prihodnje leto, so višino proračuna za leto 2022 v primerjavi s prvotnim predlogom še povišali za več kot štiri milijone evrov.

Kot je povedala županja Nuška Gajšek, so prihodke povečali za skoraj tri milijone evrov, na slabih 36 milijonov evrov, večinoma na račun transfernih sredstev države in Evropske unije, in sicer skoraj 1,3 milijona evrov za kolesarske povezave in 600.000 evrov od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za prenovo Osnovne šole Mladika.

Ob tem so nekoliko povečali še načrtovane prihodke iz dohodnine, prihodke od najemnin in kapitalske prihodke za 310.000 evrov, ob načrtovanem zadolževanju v znesku šest milijonov evrov pa bodo primanjkljaj pokrili še s sredstvi iz preteklih obdobij.

Med načrtovanimi odhodki so se bistveno povečali tisti na področju investicij, ki so jih v celoti oziroma delno prenesli iz že omenjenega lanskega proračuna, nekaterim pa so povečali že načrtovana sredstva. Skupaj je za naložbe v proračunu rezerviranih okoli 14 milijonov evrov, kar je po besedah županje veliko denarja.

Največja investicija ostaja obnova kanalizacijskega sistema v vrednosti petih milijonov evrov. Med drugim so povečali zneske za skoraj milijon evrov vredno rekonstrukcijo poslovilnega objekta na novem rogozniškem pokopališču, na malenkost več ocenjeno revitalizacijo območja Stare steklarske in Vrazovega trga, skoraj 300.000 evrov so namenili za selitev uprave vrtca, za postavitev arheološkega depoja odprtega tipa pa so rezervirali skoraj 250.000 evrov.

Ob že omenjenih kolesarskih povezavah je dobrih 100.000 evrov namenjenih za gradnjo prizidka na območju nogometnega kluba Podvinci, 140.000 evrov pa za ureditev igrišča in objekta športnega društva Rogoznica. Povsem na novo so v proračun uvrstili še 150.000 evrov za prekrivanje strehe na glasbeni šoli in 100.000 evrov za projekt obdelave odpadnega blata.

Proti predlaganemu dokumentu ni glasoval niti eden od 29 mestnih svetnikov, večina jih je priznala, da je naravnan precej investicijsko. Še najbolj zadržana do njega je bila Lista Andreja Čuša, prav tako so posamezni svetniki izražali bojazen, da je preveč optimističen, in upanje v njegovo čim bolj uspešno realizacijo, s katero se bo sicer seznanil že mestni svet v novi sestavi.

Tudi lanski proračun je namreč sprva znašal 36 milijonov evrov, junija so ga z rebalansom dvignili celo na več kot 37 milijonov evrov. Nazadnje so ga prejšnji mesec znova znižali na bolj realnih 33 milijonov evrov.

"Pomisleki nekaterih svetnikov so upravičeni in skrbijo tudi mene. Napovedi so namreč črnoglede, saj gredo cene storitev in blaga v nebo. Težave vidim tudi v pomanjkanju delovne sile, kar bi lahko ogrozilo tudi izvedbo evropsko sofinanciranih naložb v predpisanih časovnih okvirih. V primeru kolesarskih povezav lahko do težav pride tudi pri pridobivanju zemljišč," se je na pomisleke odzvala Gajšek.