Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pojasnila, da obstoječe pogodbe s proizvajalci cepiv omogočajo, da podjetja, če članice EU-ja to želijo, razvijejo prilagojeno cepivo v stotih dneh, poroča Politico.

Voditelji držav članic so se tako na enodnevnem vrhu v Bruslju strinjali, da aktivirajo naročilo več kot 180 milijonov odmerkov cepiva, prilagojenega na različico omikron.

Dobava bo potekala v okviru tretje pogodbe s farmacevtskima podjetjema Pfizer in BioNTech, je povedala von der Leyen.

Evropska komisija je maja v imenu članic EU-ja podpisala tretjo pogodbo s Pfizerjem za dobavo dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva do leta 2023.

Pogodba omogoča nakup 900 milijonov odmerkov zdajšnjega cepiva in možnost nakupa dodatnih 900 milijonov odmerkov cepiva, prilagojenega različicam virusa.

Tiskovni predstavnik komisije ja za Politico potrdil, da bi prilagojena cepiva "morala biti dostopna" v stotih dneh, dobavo prilagojenih odmerkov pa torej pričakujejo v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Von der Leyen je še pojasnila, da tesno sodelujejo z Evropsko agencijo za zdravila (EMA) s ciljem zagotoviti čim bolj poenostavljen postopek ocene cepiva, prilagojenega na nove različice.

Sorodna novica Pfizerjevo cepivo 70-odstotno ščiti pred hospitalizacijo, upe polagajo na zdravilo

Von der Leyen: Omikron bi lahko zaobšel cepivo

Von der Leyen je še dejala, da obstaja tveganje, da bi lahko različica omikron vsaj delno zaobšla imunost po cepljenju z obstoječimi cepivi.

"Vemo, da nas ta različica resnično ogroža," je opozorila. Zdravstveni sistemi v državah članicah so preobremenjeni, to pa je delno povezano z velikim številom necepljenih bolnikov, zato je odgovor po njenem mnenju lahko le povečanje deleža cepljenih, vključno z otroki, starejšimi od pet let, okrepitev cepljenja s poživitvenim odmerkom in upoštevanje zaščitnih ukrepov.

EU napoveduje skupni pristop do covidnega potrdila

Predsednica komisije je poudarila tudi vprašanje uporabe digitalnega covidnega certifikata. Napovedala je, da bo Evropska komisija predstavila delegirani akt o skupnem pristopu glede poživitvenega odmerka in dolžine veljavnosti potrdila. Poživitveni odmerek se priporoča najpozneje šest mesecev po končanem cepljenju z vsemi potrebnimi odmerki, covidno potrdilo pa bo ostalo veljavno še tri mesece po tem obdobju, je pojasnila.