Covidno potrdilo bo za potovanje po EU-ju veljalo devet mesecev od primarnega cepljenja. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Covidno potrdilo bo za potovanje po EU-ju veljalo devet mesecev od primarnega cepljenja. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

To pomeni, da covidno potrdilo o cepljenju brez prejema poživitvenega odmerka po devetih mesecih od primarnega cepljenja ne bo več veljavno.

Nova pravila bodo zavezujoča za vseh 27 držav članic od 1. februarja prihodnje leto, je v Bruslju dejal govorec komisije.

Pravilo lahko blokira kvalificirana večina vlad članic Unije ali navadna večina poslancev Evropskega parlamenta, poroča Reuters.

Poživitveni odmerek šest mesecev po primarnem cepljenju

Poživitveni odmerek se tako priporoča najpozneje šest mesecev od prvega kroga polnega cepljenja, pri čemer naj bi covidno potrdilo veljalo še nadaljnje tri mesece, da se omogoči dovolj časa za pripravo nacionalnih kampanj cepljenja in dostop do poživitvenega odmerka za državljane.

Jasno in enotno obdobje veljavnosti covidnih potrdil o cepljenju bo po navedbah Evropske komisije zagotovilo, da bodo potovalni ukrepi še naprej usklajeni, za kar so se na zadnjem srečanju Evropskega sveta prejšnji četrtek zavzeli voditelji držav članic EU-ja.

Države na svojih ozemljih same določajo veljavnost covidnega potrdila za dostop do dogodkov. Foto: EPA
Države na svojih ozemljih same določajo veljavnost covidnega potrdila za dostop do dogodkov. Foto: EPA

Države lahko izjemoma uvedejo strožje ukrepe vstopa

V preteklih tednih je namreč več držav članic, med njimi Portugalska, Italija in Grčija, uvedlo dodatne omejitve pri vstopu v državo v obliki negativnega izvida testa na novi koronavirus tudi za cepljene.

Države članice lahko izjemoma, zaradi slabšajočih epidemičnih razmer, tudi pod novim pravilom uvedejo dodatne zahteve za vstop, kot so testiranja ali karantene, če so ukrepi sorazmerni.

Prav tako lahko države same določijo veljavnost covidnega potrdila za dostop do dogodkov ali drugih dejavnosti na svojih ozemljih.

Pravila namesto priporočil

Danes sprejeta pravila bodo nadomestila nezavezujoče priporočilo, ki ga je Evropska komisija podala konec novembra. Takrat je, da bi se izognili zmedi zaradi različnih pristopov članic EU-ja glede poživitvenega odmerka, predlagala standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju proti covidu-19 za devet mesecev.

Pri predlogu devetih mesecev je komisija upoštevala usmeritve Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), naj se tretji oziroma poživitveni odmerek uporabi po šestih mesecih od prvega kroga cepljenja, saj se po pol leta učinek cepiva zmanjša.

Poleg tega to omogoča dodatne tri mesece za ustrezno organiziranje nacionalnih cepilnih kampanj, so pojasnili v komisiji.

Po poživitvenem cepljenju se bo veljavnost covidnega potrdila podaljšala brez določene časovne omejitve, saj trenutno ni dovolj informacij o trajanju zaščite, še navaja Reuters.

Sistemu evropskega potrdila se je pridružilo 60 držav

V Evropski uniji je bilo do zdaj izdanih 807 milijonov covidnih potrdil.

Sistemu evropskega digitalnega covidnega potrdila pridružilo 60 držav in ozemelj na petih celinah, so še sporočili iz komisije.