Benjamin Verbič je že štiri leta član Dinama. Foto: AP
Benjamin Verbič je že štiri leta član Dinama. Foto: AP

Član kijevskega Dinama se je na Instagramu zahvalil vsem, ki so mu pomagali, da je s partnerko Alino in sinom Majem srečno pripotoval na Poljsko. 28-letnemu Vojničanu in njegovi družini je na pomoč priskočil soigralec, Poljak Tomasz Kedziora, posredoval pa je celo poljski premier Mateusz Morawiecki.

"24. februarja smo se zbudili ob zvoku siren, ko je v Ukrajini izbruhnila vojna. V tem težkem času so se zgodili grozljivi dogodki in zdaj svet spremlja, kaj se dogaja. Preletavajo nas vojaški lovci, prihaja do eksplozij, streljanja, bombardiranja mest. Ko ljudje živijo v strahu in spijo v bunkerjih, se začneš zavedati, kaj je resnično pomembno," je zapisal Verbič, ki je v tujino iz Celja odšel že leta 2015, ko je prestopil v Köbenhavn.

Požeg Vancaš: Kot da bi se vse skupaj dogajalo v moji sobi

Rudi Požeg Vancaš se je januarja iz Maribora preselil v Černomorec iz Odese, zdaj pa se je z avtomobilom preko Romunije napotil proti Sloveniji, potem ko so v klubu nogometašem dali proste roke.

"Jaz in še štirje soigralci smo se odločili, da bomo Ukrajino zapustili. Z avtom smo se odpravili na pot in imeli res velikansko srečo, ker smo prišli ravno na tisti mejni prehod z Moldavijo, ki je bil še odprt," je razložil nekdanji nogometaš Domžal in Celja, ki prvič igra v tujini.

"Zjutraj so me prebudile bombe, rakete. Tega še nisem doživel, slišalo se je, kot da bi se vse skupaj dogajalo v moji sobi," je opisal dogajanje četrtkovega jutra.

Sorodna novica Srna: Ne jaz, ne Šahtar in ne Ukrajina ne bomo pozabili Čeferinove pomoči

Rom: Premikali smo se meter po meter

Državo je zapustil še en nekdanji član Domžal Matija Rom, ki dobro leto nosi dres Kolosa Kovalivke iz predmestja Kijeva. Pot iz Ukrajine, na kateri je potoval s tovornjakarjema iz Srbije, je moral organizirati na lastno pest, saj so mu v klubu še v četrtek zatrjevali, da vojaški spopad ne bo prišel do Kijeva, v pomoč pa mu ni bilo niti slovensko veleposlaništvo.

"Premikali smo se meter po meter, vse mesto je bežalo," je o napetih razmerah povedal slovenskim medijem.

Grajfoner: K sreči imam poln rezervoar goriva

Najbližje meji Evropske unije je bil Lovro Grajfoner, ki je sredi februarja s Cipra prestopil k prvoligašu Minaju v Užgorodu na sami slovaški meji. "Kakšnih 100 km od nas so letele bombe. Tako je po vsej državi. Jaz sem k sreči prišel v Ukrajino z avtom in imam poln rezervoar goriva," je dejal za Slovenski nogometni portal.

Na pot se je odpravil z dvema hrvaškima soigralcema. "Upam, da se življenje čim prej vrne v normalne tirnice," je dodal nekdanji nogometaš Maribora, Drave in Aluminija.

Ukrajinsko prvenstvo je prekinjeno najmanj za mesec dni.