Will je zaradi incidenta potočil tudi solzo. Foto: Reuters
Will je zaradi incidenta potočil tudi solzo. Foto: Reuters

Trenutek, ko je navzočim v dvorani in milijonom gledalcev po svetu med podelitvijo letošnjih oskarjev zastal dih, še vendo buri duhove. Igralec Will Smith je po neprimerni šali voditelja Chrisa Rocka o bolezni njegove žene zakorakal na oder in mu podelil močno klofuto.

"Šale na moj račun so sestavni del mojega poklica," je bil dan po incidentu skesan Smith. "A šala o bolezni moje žene Jade je bila zame preveč. Odzval sem se preveč čustveno. Žal mi je in sram me je za to, kar sem storil. Moja dejanja niso primerna za človeka, kakršen želim biti."

Nato se je s kratko izjavo na svojem profilu na Instagramu na incident odzvala tudi Jada Pinkett Smith. Zapisala je: "Prišel je čas za celjenje ran in pripravljena sem nanj."

Na incident se je uradno odzvala tudi skoraj 10-tisoččlanska akademija, ki podeljuje nagrade. "Začeli smo uradno preiskavo dogodka," so zapisali v odzivu za javnost. "Preiskali bomo dogodek in razmislili o ukrepih , primernih za nastali položaj, v skladu s pravili naše organizacije in pravom zvezne države Kalifornije."

Podelitev zlatih kipcev je letos gledalo 56 odstotkov več gledalcev. Foto: AP
Podelitev zlatih kipcev je letos gledalo 56 odstotkov več gledalcev. Foto: AP

Po pravilih organizacije bi bilo sicer takšno vedenje lahko razlog za izključitev iz akademije in prepoved sodelovanja na prihodnjih prireditvah. Enako zahtevo so izrazili tudi v sindikatu hollywoodskih igralcev, kjer pričakujejo, da bo Smith ustrezno kaznovan.

Do danes je akademija sicer le redko izključila katerega od svojih članov, zadnji je bil producent Harvey Weinstein, zdaj znan predvsem zaradi svojih številnih spolnih škandalov in spolnega nasilja.

Mnogi zvezdniki in opazovalci so obsodili Smithov napad in opozorili na dvojne standarde pri obravnavni osebnih napadov, odvisno od tega, kako pomembna in vplivna je oseba.