Los Angeles je po drugem naslovu prvaka leta 2014 prišel šele do druge posamične zmage v končnicah. Vsekakor spodbuden začetek serije z Edmontonom, ki bo drugo domačo tekmo dvoboja gostil v četrtek ob 4.00 po srednjeevropskem času. Foto: Reuters
Los Angeles je po drugem naslovu prvaka leta 2014 prišel šele do druge posamične zmage v končnicah. Vsekakor spodbuden začetek serije z Edmontonom, ki bo drugo domačo tekmo dvoboja gostil v četrtek ob 4.00 po srednjeevropskem času. Foto: Reuters

Edmonton je z dvema goloma ob številčni premoči v 2. tretjini vzpostavil ravnotežje, medtem ko je Los Angeles zapravil prav vse štiri power-playe. A zato je v golu blestel Jonathan Quick, ki je na daljavo dobil dvoboj z Mikom Smithom. 40-letni Kanadčan je bil na koncu osmoljenec tekme, saj je Kraljem podaril zmagoviti gol za vodstvo v seriji z 1:0.

McDavid in Draisaitl zadela zaman

Kralji so izvrstno odprli uvodno tekmo serije in so sredi Edmontona povedli z 2:0 po golih Trevorja Moora in Alexa Iafalloja, ki mu je gol pripravil ravno Moore. A v zadnji minuti 1. tretjine je kapetan Naftarjev Connor McDavid s svojim bliskovitim prehodom v napad poskrbel za veselje v Rogers Placu.

V 2. tretjini so Oilersi dvakrat zadeli ob številčni premoči, najprej Kailer Yamamoto za 2:2, nato še Leon Draisaitl za 3:3. Vmes so Kalifornijci sicer znova povedli prek Brendana Lemieuxa, ki ga je v ogenj poslal Adrian Kempe.

Anže Kopitar je sicer ostal brez točke, a zato odigral največ izmed vseh in opravil levji delež pri obrambnih nalogah.
Anže Kopitar je sicer ostal brez točke, a zato odigral največ izmed vseh in opravil levji delež pri obrambnih nalogah.

Durzi izkoristil darilo 40-letnika

Pet minut pred koncem je vratar Edmontona Mike Smith nespametno podaril plošček nasprotniku, sicer je z neverjetno obrambo Iafalloju še preprečil gol, Phillip Danault pa je ustrelil čez tri četrt praznih vrat, a nato je plošček prišel do branilca Seana Durzija, ki je sprožil in mimo kopice igralcev zatresel domačo mrežo.

Uro po koncu tekme so po ogledu videoposnetkov uradno potrdili, da se je center Danault vendarle dotaknil ploščka, s čimer so gol pripisali Quebečanu in ne 23-letniku iz Ontaria, ki pa mu je ostala primarna podaja. Sočasno je do tretje točke tekme prišel Trevor Moore.

"Končnica je dolga pot. Prišli bodo vzponi in padci," je dejal osmoljeni vratar Smith: "To, kako se s tem ukvarjaš, te naredi dobrega ali pa ustvari ekipo, ki gleda od strani." Trener Kraljev Todd McLellan, ki je tri leta vodil tudi Naftarje, je bil razumljivo zadovoljen z razpletom: "Igrali smo našo igro, pokazali smo pravi značaj, gre le za različico tega, kako smo to izpeljali."

Kopitar prvi obrambni steber

Kopitarjevi Kingsi povedli v končnici

Kapetan Los Angelesa Anže Kopitar je svoje delo odgaral zlasti kot prvi branilec ekipe. Tekmo je končal s +1, dvakrat je ustrelil v okvir vrat, še dvakrat je zgrešil, zato pa je podelil kar 4 nalete, blokiral 3 strele Naftarjev in dobil 16 od 29 sodniških metov (55 %) v kar 32 izmenah za 25:41 čiste igre, največ med vsemi na tekmi. Pri LAK-u so v končnici debitirali kar štirje branilci, tako da ne čudi ogromna minutaža najbolj obrambno odgovornega igralca pri gostih. 34-letni Slovenec je v zadnjih minutah poskrbel, da je bil plošček večino časa na varnem in Oilersi niso imeli resne priložnosti, da bi izsilili podaljšek.

Tampa Bay je suvereno osvojila zadnja dva Stanleyjeva pokala, a tokrat je začela obrambo naslova s pravcatim polomom pri Torontu, katerega navijači sanjajo o prvem
Tampa Bay je suvereno osvojila zadnja dva Stanleyjeva pokala, a tokrat je začela obrambo naslova s pravcatim polomom pri Torontu, katerega navijači sanjajo o prvem "svetem gralu" po daljnem letu 1967. Foto: Reuters

Po pet golov Caroline in Toronta

V preostalih treh serijah se je boj za Stanleyjev pokal začel z enostranskimi tekmami. Na Vzhodu sta visoko slavila nosilca parov Carolina in Toronto.

Hurikani so nadigrali Boston s 5:1. Seth Jarvis in Vincent Trochek sta prispevala po gol in podajo, a ključno delo je s 35 obrambami opravil finski vratar Antti Raanta. Javorjevi listi so svoje more v končnici začeli razreševati s popolno prvo tekmo proti prvakom zadnjih dveh sezon. Tampa Bay je bila poražena s 5:0, saj je Jack Cambell zaklenil vrata Toronta s 24 obrambami, v napadu pa je bil neustavljiv prvi center Auston Matthews, ki je zadel dvakrat in enkrat podal, Mitchell Marner pa je golu dodal še dve podaji.

David Perron zadnja leta blesti, ko se začne končnica. V letošnjo je šel s 25 točkami na zadnjih 35 playoff tekmah, zdaj pa je začel kar s hat-trickom in štirimi točkami. Foto: Reuters
David Perron zadnja leta blesti, ko se začne končnica. V letošnjo je šel s 25 točkami na zadnjih 35 playoff tekmah, zdaj pa je začel kar s hat-trickom in štirimi točkami. Foto: Reuters

Hat-trick Perrona

Na Zahodu je St. Louis prišel do brejka pri Minnesoti s 4:0. Finski vratar Ville Husso je zbral 36 obramb in je ostal nepremagan, medtem ko se je v končnici prikazal smrtonosni veteran David Perron, ki je zabil kar trikrat, za nameček pa še podal pri edinem preostalem golu Bluesov.


LIGA NHL – KONČNICA

Zahod, 1. krog

EDMONTON – LOS ANGELES 0:1
3:4 (1:2, 2:1, 0:1)
McDavid 20., Yamamoto 23., Draisaitl 30.; Moore 11., Iafallo 17., Lemieux 24., Danault 55.
Obrambe: Smith 31; Quick 36.

MINNESOTA – ST. LOUIS 0:1
0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Perron 7., 37., 53., O'Reilly 16.
Obrambe: Fleury 27; Husso 36.

Sreda ob 3.30:
COLORADO – NASHVILLE 0:0

Ob 4.00:
CALGARY – DALLAS 0:0

Vzhod, 1. krog

CAROLINA – BOSTON 1:0
5:1 (0:0, 2:0, 3:1)
Jarvis 37., Niederreiter 39., Teravainen 48., Trocheck 57., Svečnikov 58.; Hall 43.
Obrambe: Raanta 35; Ullmark 20.

TORONTO – TAMPA BAY 1:0
5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Muzzin 19., Matthews 27., 49., Kampf 30., Marner 37.
Obrambe: Campbell 24; Vasilevski 28.

Sreda ob 1.00:
NY RANGERS – PITTSBURGH 0:0

Ob 1.30:
FLORIDA – WASHINGTON 0:0

V okrepljenem tisku stanje v zmagah; igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.