Alireza Firouzja je bil eden od tihih favoritov za končno zmago, njegovega uspeha si je odkrito želel tudi Magnus Carlsen, a mladi Francoz je imel precej težav. Do prve zmage je tako prišel šele v 9. krogu. Foto: EPA
Alireza Firouzja je bil eden od tihih favoritov za končno zmago, njegovega uspeha si je odkrito želel tudi Magnus Carlsen, a mladi Francoz je imel precej težav. Do prve zmage je tako prišel šele v 9. krogu. Foto: EPA

Jan Nepomnjašči in Fabiano Caruana sta najbolje začela turnir in se hitro odlepila od tekmecev, Rus pa je sam v vodstvu vse od četrtega kroga. Pred zadnjim dvobojem v tretjem trojčku si je pred Caruano nabral točko prednosti in z morebitno zmago bi bil res izjemno blizu končni zmagi.

Sorodna novica Nepomnjaščij zdaj sam v vodstvu, blizu le Caruana

Američan zapravil obetaven začetek
Caruana je z belimi začel zelo dobro, odlično se je pripravil, tako je imel po 17. potezi na voljo bistveno več časa, algoritmi pa so mu kazali manjšo prednost. V srednjem delu igre pa je porabil ogromno časa, ni našel poti, v kateri bi materializiral boljši položaj. V časovni stiski je svojo prednost zapravil, igralca pa sta si po 40. potezi segla v roke.

Nakamura ni izkoristil priložnosti
Delitev točk bi v igro lahko vrnila še enega Američana Hikaruja Nakamuro, ki pa je s črnimi izgubil proti Teimourju Radjabovu in za Nepomnjaščijem spet zaostaja za dve točki.

Čas za hitre remije?
Pet krogov pred koncem vse kaže na končno zmago Nepomnjaščija, ki lahko v zadnji tretjini turnirja tudi taktizira in si z igranjem na remije prihrani precej časa in energije. To je, denimo, pokazal v 8. krogu, ko sta se z Ding Lirenom "hitropotezno" sprehodila do 40. poteze in remija.

Za naslov leta 2023
Turnir se bo končal 4. julija. Letos je izjemno pomembno tudi, kdo bo na koncu osvojil drugo mesto, saj še vedno ni jasno, ali bo Magnus Carlsen sploh branil naslov. V tem primeru bi se v začetku leta 2023 za naslov pomerila prvouvrščena iz madridskega turnirja.

MestoŠahistDržavaTočke (od 9)
1.Jan NepomnjaščiRusija6,5
2.Fabiano CaruanaZDA5,5
3.Hikaru NakamuraZDA4,5
3.Ding LirenKitajska4,5
5.Teimour RadjabovAzerbajdžan4,0
5.Alireza FirouzjaFrancija4,0
5.Richard RapportMadžarska4,0
8.Jan-Krzysztof DudaPoljska3,0

7. krog:
Richard Rapport 0–1 Jan Nepomnjašči
Jan-Krzysztof Duda ½–½ Hikaru Nakamura
Ding Liren ½–½ Alireza Firouzja
Fabiano Caruana 1–0 Teimour Radjabov

8. krog:
Richard Rapport 1–0 Jan-Krzysztof Duda
Jan Nepomnjaščij ½–½ Ding Liren
Hikaru Nakamura 1–0 Fabiano Caruana
Alireza Firouzja ½–½ Teimour Radjabov

9. krog:
Alireza Firouzja 1–0 Richard Rapport
Teimour Radjabov 1–0 Hikaru Nakamura
Fabiano Caruana ½–½ Jan Nepomnjašči
Ding Liren 1–0 Jan-Krzysztof Duda

Vabljeni k branju poročil: 1.–3. krog

Sorodna novica Po uvodnih treh krogih v vodstvu zadnja izzivalca

4.-6. krog

Sorodna novica Nepomnjaščij zdaj sam v vodstvu, blizu le Caruana