Foto: Reuters
Foto: Reuters

V mestu Brest na atlantski obali na skrajnem severozahodu Francije se je živo srebro povzpelo na 39,3 stopinje Celzija. Prejšnji rekord iz leta 2002 je znašal 35,1 stopinje Celzija.

V mestu Saint-Brieuc na obali Rokavskega preliva so izmerili 39,5 stopinje Celzija, prejšnji rekord je bil 38,1 stopinje. V mestu Nantes na zahodu države pa so zaznali 42 stopinj Celzija, s čimer je bil prav tako presežen prejšnji rekord 40,3 stopinje Celzija iz leta 1949.

Do zdaj najvišja temperatura, zaznana v celinski Franciji, sega v leto 2019, ko so v vasi Verargues v bližini Montpelliera na jugu države izmerili 46 stopinj Celzija.

Zaradi suše in hude vročine od začetka poletja so večji deli Francije povsem presušeni, kar povzroča težave kmetom in vodi do gozdnih požarov. Gasilci se že več dni trudijo zajeziti velik požar na atlantski obali zahodno od Bordeauxa, v bližini znamenite sipine Pilat.

Koordinacijski center za odzivanje na nesreče, mehanizem Evropske unije na področju civilne zaščite, je ob koncu tedna aktiviral tudi satelitsko storitev Copernicus, da bi francoskim oblastem pomagal pri spremljanju stanja gozdnih požarov na jugozahodu države.

Na pomoč francoskim gasilcem sta priskočili dve gasilski letali iz flote rescEU. Mehanizem je pred kratkim aktivirala tudi Slovenija, ki je zaprosila za pomoč pri gašenju gozdnega požara na goriškem Krasu. Na podlagi prošnje je bilo na požarišče napoteno hrvaško letalo, prav tako iz flote rescEU.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem danes opozoril, da gozdni požari po vsej Evropi predstavljajo nepredvidljivo grožnjo, ki preži na vse nas in zahteva takojšnje ukrepanje.

V Italiji je najhujša suša v Padski nižini. Foto: EPA
V Italiji je najhujša suša v Padski nižini. Foto: EPA

EU v primežu suše

Po ocenah Evropske komisije zaradi dolgotrajnega pomanjkanja padavin suša ogroža polovico ozemlja Evropske unije, vročinski val pa je zajel tudi Združeno kraljestvo.

"Podnebne spremembe povečujejo tveganje za hudo sušo in gozdne požare," je opozorila evropska komisarka za znanost, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Približno 46 odstotkov ozemlja EU-ja se spopada z znatnim primanjkljajem vlažnosti tal, medtem ko na 11 odstotkih ozemlja veljajo izredne razmere, ko je vegetacija zaradi pomanjkanja vode že prizadeta, kaže poročilo skupnega evropskega raziskovalnega centra.

Poročilo ugotavlja, da izpostavljenost toplotnemu stresu in pomanjkanju vode še dodatno znižujeta pridelek, čeprav so bile že pretekle napovedi za žita in druge kulture skrb vzbujajoče.

Francija, Romunija, Španija, Portugalska in Italija se bodo verjetno spoprijele z nižjim pridelkom, skrb vzbujajo tudi razmere v Nemčiji, na Poljskem, Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem, napoveduje poročilo.

Sorodna novica V hrvaški Istri omejili porabo vode

Tudi v prihodnjih treh mesecih so za večji del Evrope napovedane bolj sušne razmere kot običajno, piše v poročilu, ki tudi opozarja, da so se letos razmere začele zaostrovati bolj zgodaj kot v preteklosti, saj je bilo že pozimi in spomladi precej manj padavin.

"Pretoki rek v več državah so prizadeti, količine vode se zmanjšujejo, zato bodo potrebni izredni ukrepi," še opozarjajo evropski strokovnjaki in dodajajo, da je bila v juniju proizvodnja energije v termoelektrarnah in jedrskih elektrarnah, ki ležijo ob rekah, v več državah, med njimi v Franciji in Italiji, nižja od povprečja za obdobje 2015–2021.

Prav tako je manjša proizvodnja elektrike v hidroelektrarnah, in sicer na Norveškem, v Španiji, Romuniji, Črni gori ter Bolgariji, še piše v poročilu.

Vročinski val v Združenem kraljestvu

Britanski meteorološki urad je za danes in torek prvič izdal rdeče opozorilo zaradi ekstremne vročine v večjem delu Anglije, od Londona in jugovzhoda do Yorka in Manchestra. Zdravstvene oblasti pa so izdale opozorilo četrte stopnje, opisano kot izredno.

V Londonu naj bi bilo bolj vroče kot na Karibih ali v Zahodni Sahari, pri tem opozarjajo vremenoslovci. Še danes popoldne naj bi bila temperatura v Londonu 34 stopinj Celzija, v torek pa bi ponekod v državi lahko namerili tudi 43 stopinj Celzija.

V Nottinghamshiru, Hampshiru in Oxfordshiru so že zaprli nekatere šole, spet druge šole so odpovedale zunanje dejavnosti in športne dogodke.

Najvišja potrjena temperatura v Združenem kraljestvu je bila z 38,7 stopinje Celzija leta 2019 potrjena v Cambridgeu.

Londončani se takole hladijo v napihljivem bazenu v parku. Foto: EPA
Londončani se takole hladijo v napihljivem bazenu v parku. Foto: EPA

BiH za pomoč pri gašenju prosil Hrvaško

Svet ministrov Bosne in Hercegovine je za pomoč pri gašenju požarov, ki že več dni divjajo na jugu države, zaprosil Hrvaško. Mednarodna pomoč bi bila v obliki napotitve letal za gašenje požarov, t. i. kanaderjev s posadko, v sodelovanju z organi civilne zaščite v Bosni in Hercegovini, poroča portal Index.hr.

Odločitev so sprejeli za pomoč prebivalcem v hercegovskih občinah Čitluk, Čapljina in Konjic, kjer je gašenje velikih požarov oteženo zaradi nedostopnega terena.

Bosna in Hercegovina ima omejene zmogljivosti za pomoč gasilcem iz zraka, saj lahko uporablja le vojaške helikopterje, katerih učinkovitost pri velikih požarih je nezadostna. Poleg tega je njihova uporaba odvisna od soglasja predsedstva BiH-a, kar se je lani spremenilo v resno težavo, ker srbski član državnega vrha Milorad Dodik ni želel dati dovoljenja za angažiranje vojaških zmogljivosti.

Gozdni požari še naprej divjajo tudi v Španiji

Španske oblasti so poročale o približno 20 požarih, ki so še vedno zunaj nadzora v različnih delih države, od juga do Galicije na severozahodu, kjer so uničili približno 4500 hektarjev zemlje.

V požarih je od prejšnjega tedna umrlo več civilistov in reševalcev, ogenj pa je bil nazadnje usoden za gasilca, ki je umrl pozno v nedeljo med gašenjem požara na severozahodu Španije.

Požari na Portugalskem omejeni

Na Portugalskem so požari za zdaj omejeni, v nedeljo so poročali le o enem obsežnejšem požaru na severu države. Do zdaj so zahtevali dve življenji, poškodovanih je bilo približno 60 ljudi.

Medtem ko lahko v obeh državah Iberskega polotoka v prihodnjih dneh upajo na rahlo znižanje temperatur, pa se na vročinski val, ki je do zdaj prizanesel severnejšim delom Evrope, med drugim pripravljajo tudi v Nemčiji. Tam bi se lahko živo srebro v torek dvignilo nad 35 stopinj Celzija, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Belgiji te dni pričakujejo do 39 stopinj Celzija.

Evropa v primežu suše in požarov