Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na ljubljanski urgenci na isti lokaciji delujeta Splošna nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma Ljubljana in internistična prva pomoč ljubljanskega kliničnega centra. Bolnike sprejema ekipa Splošne nujne medicinske pomoči, ki je doslej obravnavala tudi zelo bolne, a jih je nato napotila v UKC.

Po novem pa so bolniki s hujšimi težavami takoj preusmerjeni v UKC, kar jim po navedbah Zdravstvenega doma Ljubljana omogoča hitrejšo obravnavo. Sprememba je po njihovih pojasnilih torej v tem, da so bolj ogroženi in nujni bolniki že takoj obravnavani pri ustreznem specialistu, ne pa zaporedno pri več zdravnikih, preden pridejo do tistega specialista, ki ga potrebujejo. A v UKC-ju opozarjajo, da bodo obremenitve zdaj še večje, čakanje pa še daljše.

Sorodna novica Na ljubljanski urgenci pričakujejo povečanje priliva bolnikov in podaljšanje čakalnih časov

"Pričakujemo nekoliko povečan dotok bolnikov v druge urgentne ambulante. Za zdaj še ne vemo točno, koliko tega bo in koliko težav bo, vendar vseeno pričakujemo, da bo na določene dni, ki so bolj obremenjeni, povečano število bolnikov, podaljšana obravnava in čakanje bolnikov," je ob uvedbi spremembe dejal predstojnik internistične prve pomoči UKC-ja Ljubljana Hugon Možina.

"Če ocena, ki je prišla z IPP-ja – da bi to lahko pomenilo tudi do 30 odstotkov večjo obremenitev –, drži, tega ne bomo zmogli. Zato ker preprosto prostorsko – čeprav smo pridobili neke zabojnike in tako naprej – ne bo šlo," pa je novo ureditev ob uvedbi komentirala predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

UKC ministrstvo opozarja, da sami ne morejo rešiti težav, ki se nabirajo leta

Na ministrstvu za zdravje pričakujejo, da bo za ureditev problematike zagotavljanja nujne medicinske pomoči v Ljubljani v korist bolnikov poskrbelo vodstvo UKC-ja. Pozvali so ga, naj to področje uredi v najkrajšem mogočem času.

Vodilne v UKC-ju je tak odziv očitno kar precej razburil. Ministrstvu so na začetku tega tedna poslali pismo z opozorilom, da tudi ob največjih naporih ne morejo sami rešiti sistemskih težav, ki so se nabirale leta in leta. Spomnili so na številne storitve, ki jih ljubljanski klinični center izvaja kot edini v državi. Nepremišljene spremembe lahko najhuje prizadenejo bolnike, so opozorili.

Na ministrstvu pisma niso želeli komentirati. Spomnili so na poziv vodstvu UKC-ja, naj težave rešuje s sodelovanjem z ljubljanskim zdravstvenim domom. Kliničnemu centru pa so ponudili tudi svojo strokovno pomoč.

Kaj lahko ob vsem tem pričakujejo bolniki? V Zdravstvenem domu Ljubljana zagotavljajo, da se z novim načinom dela zanje ne spreminja nič. Tudi skupni čas čakanja se po njihovih besedah ne bi smel podaljšati. Predvsem pa poudarjajo, da je reorganizacija dela le posledica sprejetega splošnega dogovora za letošnje leto in na njem osnovanih pogodb, te pa so zanje zavezujoče.

Dodaten pritisk na urgentne ambulante UKC-ja