Urban Klavžar in Robert Jurković na prvem treningu. Foto: www.alesfevzer.com
Urban Klavžar in Robert Jurković na prvem treningu. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija bo v petek v Tel Avivu igrala proti Izraelu ob 13. uri, z Nemčijo pa se bo pomerila v ponedeljek ob 18. uri v koprski Bonifiki.

Selektor Aleksander Sekulić je v reprezentanco poleg Murića in Samarja povabil še dvanajst igralcev. To so Jakob Čebašek, Gregor Glas, Robert Jurković, Urban Klavžar, Miha Lapornik, Jurij Macura, Blaž Mahkovic, Jordan Morgan, Bine Prepelič, Leon Stergar, Jan Špan in Petar Vujačić, ki je v zadnjem trenutku zamenjal Luko Lapornika.

Na zboru reprezentance v nedeljo v Ljubljani so manjkali Jordan Morgan, Žiga Samar, Edo Murić in Gregor Glas. Medtem ko se bodo prvi trije izbrani vrsti pridružili v ponedeljek popoldan, pa je status Glasa še vprašljiv. Njegova ekipa Partizan v četrtek igra tekmo v Evroligi, kar pomeni, da Glas v petek ne bo na voljo selektorju za obračun z Izraelom.

Spremenjen je strokovni štab. Namesto Jerneja Valentinčiča in Dragiše Drobnjaka sta ob Daliborju Damjanoviću zdaj pomočnika Luka Bassin in Dejan Mihevc. Foto: www.alesfevzer.com
Spremenjen je strokovni štab. Namesto Jerneja Valentinčiča in Dragiše Drobnjaka sta ob Daliborju Damjanoviću zdaj pomočnika Luka Bassin in Dejan Mihevc. Foto: www.alesfevzer.com

"Zavedamo se, da sta pred nami dve zelo pomembni tekmi, hkrati pa vemo, da nismo v vlogi favorita, saj imamo precej pomlajeno in oslabljeno ekipo. Ravno to pa je lahko naša prednost. Pokazati moramo pravo energijo, željo in presenetiti tekmeca. Še posebej pomembna bo tekma v Izraelu, kjer si lahko z zmago na stežaj odpremo vrata na svetovno prvenstvo," je povedal Jakob Čebašek, ki je v zdajnšnji ekipi eden z največ reprezentančnimi izkušnjami.

"Ne čutimo nekega pritiska. Naša naloga je, da se vsako tekmo borimo in damo vse od sebe. Igrati moramo z veliko energije. To lahko obljubim, da bomo. Prav ta mladost, energija in igrivost so lahko naše prednosti. Zagotovo se bo poznalo, da nismo uigrani. Verjetno bo tudi dosti napak v igri, a ne glede na vse, kot pravim, moramo pokazati pravo energijo in borbenost," je dejal eden izmed treh, ki so prvič v reprezentanci, Petar Vujačić. Nekdanji košarkar Rogaške in Olimpije je zdaj pri Mornarju, sicer pa je polbrat dvakratnega prvaka Lige NBA, Saše Vujačića, ki pa ni nikoli zaigral na uradni tekmi za Slovenijo.

"Vedno je lepo priti v reprezentanco. Lahko se vrneš v Slovenijo in zaigraš za svojo državo. To vedno predstavlja nek ponos. Igralci se poznamo med sabo. Igrali smo eden proti drugemu, nekateri tudi skupaj. Dali bomo vse od sebe in poskušali potrditi uvrstitev na svetovno prvenstvo. Tisti, ki so na voljo, morajo dati vse za Slovenijo, misliti pozitivno in upati na najboljše," je dodal Bine Prepelič, ki mu je zdaj, kot pravi, lažje, saj je že poleti med pripravami prebil reprezentančni led in ve, kaj pričakuje selektor. Pred letošnjo sezono se je prvič podal v tujino, zdaj je član belgijskega Charleroija.

Glede na razplet v prejšnjih kvalifikacijah za SP 2019 Slovenija potrebuje še dve zmagi iz preostalih štirih tekem, morda pa ji bo ob ugodnem razpletu na drugih tekmah zadostovala že ena. V februarskem ciklu jo čakata še preizkušnji z Estonijo v gosteh ter doma z Izraelom.

Čebašek: Ne čutimo nobenega pritiska

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
SKUPINA J

Petek ob 13.00:
IZRAEL - SLOVENIJA
Ponedeljek ob 18.00:
SLOVENIJA - NEMČIJA (Koper)

24. februarja:
ESTONIJA - SLOVENIJA
27. februarja:
SLOVENIJA - IZRAEL

Lestvica:                        
NEMČIJA           8  7 1  +85  15
FINSKA            8  7 1  +42  15
SLOVENIJA         8  5 3  +26  13
---------------------------------
ŠVEDSKA           8  3 5  -20  11
IZRAEL            8  3 5   +6  11
ESTONIJA          8  2 6  -84  10