Luka Dončić je 22 od 32 točk dosegel v drugem polčasu, ko so Mavericksi zasenčili Lakerse. Foto: AP
Luka Dončić je 22 od 32 točk dosegel v drugem polčasu, ko so Mavericksi zasenčili Lakerse. Foto: AP

Če nekatera moštva v rednem delu nekoliko špekulirajo in ne gredo popolnoma na vso moč, pa za božične tekme velja, da že dajejo priokus končnice. Največji zvezdniki košarke se zavedajo, da so v času božičnega športnega mrtvila vse oči uprte vanje in zato iz sebe iztisnejo še več.

V American Airlines Centru sta se pomerili ekipi, ki jima v prvi tretjini sezone ne gre po načrtih. Teksašani so komaj nad 50-odstotnim izkupičkom, medtem ko Lakersi sploh niso na mestih za končnico. Pri Dallasu so manjkali Dorian Finney-Smith, Josh Green, Maxi Kleber in Kemba Walker, pri Lakersih pa nosilec igre Anthony Davis.

51 točk v četrtini – rekord božičnih tekem
Dončić je blestel predvsem v drugem polčasu, v zadnji četrtini pa ga ni ustavila niti peta osebna napaka. Znova se je približal trojnemu dvojčku, saj je zbral še devet skokov in devet podaj. Christian Wood je prevladoval v raketi s 30 točkami. Tim Hardaway je 16 od 26 točk prispeval v tretji četrtini, ki jo je Dallas dobil kar z 51:21. Gostitelji so zadeli devet od 13 metov izza črte, potem ko jim v prvem polčasu met z razdalje nikakor ni stekel. 51 točk v eni četrtini je rekord božičnih tekem in tudi rekord v doseženih točkah v eni četrtini v letošnji sezoni Lige NBA. Golden State in Orlando sta dosegla po 50 točk.

LeBron James vsega ni mogel storiti sam. Že na sedmi zaporedni tekmi je presegel 30 točk, a brez Anthonyja Davisa Lakersi nimajo dovolj kakovosti za preboj v končnico. Foto: AP
LeBron James vsega ni mogel storiti sam. Že na sedmi zaporedni tekmi je presegel 30 točk, a brez Anthonyja Davisa Lakersi nimajo dovolj kakovosti za preboj v končnico. Foto: AP

Jezerniki brez Davisa nemočni
Lakersi, ki so bili precej boljši v prvem polčasu, so doživeli četrti zaporedni poraz. James, ki bo v petek praznoval 38 let, je bil razred zase z 38 točkami. Imel je premalo pomoči in v drugem polčasu je le nemočno odkimaval z glavo na klopi. Poleg njega je sedel Davis, ki zaradi poškodbe stopala ne bo igral še najmanj deset dni. Le še Russell Westbrook in Austin Reaves sta zmogla več kot 10 točk.

Dončić: Verjetno ne bom 20 let igral v Ligi NBA
"V tretji četrtini smo precej bolje igrali tudi v obrambi. Užival sem, čeprav smo me skoraj vedno podvajali. Ko so soigralci začeli zadevati odprte mete, je bilo vse lažje. Zabavno se je bilo šaliti z Beverleyjem. Vedno se rad pomerim z LeBronom. Tekmo so si ogledali vsi moji prijatelji v Sloveniji, saj je bila na sporedu v večernem terminu," je poudaril Dončić.

"To je bil prav poseben dan. Opoldne smo bili na razkritju kipa Dirka Nowitzkega pred dvorano. Kip je res neverjeten in zaslužil si je to veliko priznanje. Ne vem, ali bom lahko 20 let igral košarko v Ligi NBA. Verjetno se bom raje vrnil v Slovenijo in živel na kmetiji," je še dodal 23-letni Ljubljančan.

Kidd ob odmoru srečen, da so zaostajali le za 11 točk
"Ob odmoru smo se dogovorili, da je treba s prodori v raketo priti do neoviranih metov za tri točke. Luka je odlično podajal in začeli smo zadevati izza črte. V prvem polčasu smo igrali slabo in zadovoljen sem bil, da smo zaostajali le za 11 točk. Prepričan sem bil, da se bo vse obrnilo, če bomo začeli zadevati," je tekmo ocenil Kidd.

"Luka je v drugem polčasu dvignil igro na veliko višjo raven. Ves čas sta se pogovarjala z Beverleyjem, a to ga ni nič zmotilo. Beverley je zares dober obrambni igralec, Luka pa ima rad velik izziv. Znova je dokazal, da je prav v teh trenutkih najboljši," je dodal strateg Dallasa.

James udarno odprl tekmo
37-letni James je bil že na ogrevanju zelo motiviran, šalil se je z vsemi sodniki. Ni se odločal za prehitre mete izza črte, ampak je s prodori in s polaganji povzročal velike težave obrambi Dallasa. Lakersi so imeli sredi prve četrtine že 14 točk naskoka (9:23). Dončića so podvajali, njegovi soigralci pa niso zadeli odprtih metov. Šele v 8. minuti je vpisal prvi točki, nato pa je s trojko po koraku nazaj znižal na 16:23. Dallas ni ujel pravega ritma v napadu in zaostanek sedmih točk po 12 minutah je bil še znosen glede na prikazano na parketu (21:28).

Tim Hardaway je zadel pštiri trojke v tretji četrtini. Foto: Reuters
Tim Hardaway je zadel pštiri trojke v tretji četrtini. Foto: Reuters

Prvih šest minut druge četrtine je Dončić presedel na klopi, Lakersi pa so si na krilih izjemnega Jamesa (18 točk do odmora) znova nabrali 11 točk prednosti (30:41). Christian Wood je povzročal še največ težav Jezernikom, v prvem polčasu je zbral 15 točk, Dončić jih je dodal 10, Mavericksi pa so odšli na glavni odmor z zaostankom (43:54).

Mavericksi s sanjsko tretjo četrtino do odločilne prednosti
Spencer Dinwiddie je že po 16 sekundah drugega polčasa zadel trojko in napovedal velik preobrat. Izza črte sta bila natančna tudi Wood in Hardaway, trener Lakersov Darvin Ham pa je skušal z minuto odmora hitro zaustaviti nalet gostiteljev, ki so ekspresno znižali na 55:58. Žoga je sijajno krožila v napadu, Lakersi pa so bili popolnoma nemočni. Mavericksi so s trojko Hardawaya z levega kota prvič na tekmi prevzeli vodstvo (65:63). Ko so ujeli pravi ritem, jih ni bilo več mogoče zaustaviti. Z delnim izidom 14:0 so po dveh prostih metih Dončića povedli že s 84:65. Tretjo četrtino so dobili z 51:21 in po 36 minutah so bili Jezerniki v izgubljenem položaju (94:75).

Dončić tudi s petimi osebnimi napakami nerešljiva uganka za Jezernike
Na začetku zadnje četrtine je Austin Reaves zadel trojko, James pa je s šestimi prostimi meti znižal na 94:84. Dončić, ki je igral celotno tretjo četrtino, ni dobil počitka. Ostal je na parketu, sedem minut in pol pred koncem pa je prejel že peto osebno napako. Šesto mu je zapiskala sodnica Ashley Moyer-Gleich, ko se je zaletel v Reavesa štiri minute pred koncem. Kidd je zahteval pregled posnetka, ki pa je pokazal, da se je obetavni košarkar Lakersov premikal, in odločitev so spremenili. V obrambi je Dončić igral previdneje, v napadu pa je bil neustavljiv. S trojko z osmih metrov je povišal na 124:103 tri minute in pol pred koncem. Kidd ga je dve minuti in pol pred zadnjim piskom sirene poklical na klop, ko je v dvorani odmevalo "MVP, MVP".

Sixersi v zadnji četrtini strli Knickse
Božični dan sta v najznamenitejši dvorani na svetu – Madison Square Gardnu – odprla New York in Philadelphia. Knicksi so imeli večji del tekme prednost, a ni se jim uspelo odlepiti in v zadnji četrtini so si Sixersi z delnim izidom 21:4 zagotovili odločilno prednost (112:119).

James Harden je bil zelo motiviran v Madison Square Gardnu. Foto: AP
James Harden je bil zelo motiviran v Madison Square Gardnu. Foto: AP

Knicksi, ki so sredi decembra dobili osem tekem zapored, so bili razigrani v prvi četrtini. Z delnim izidom 10:0 so povedli s 30:16 po zabijanju Immanuela Quickleyja. Sixersi so do odmora znižali na 63:60, vendar niti enkrat niso prevzeli vodstva.

James Harden je s trojko izenačil na 98:98 v uvodni minuti zadnje četrtine. Gostje so dobili silovit zalet. Georges Niang je zadel tri trojke zapored, nato pa je bil dvakrat natančen še Joel Embiid. Pet minut pred koncem so si Sixersi priigrali 14 točk naskoka (102:116) in Knicksom se ni več uspelo vrniti.

Embiid je nasul 25 točk, Harden pa se je izkazal z 29 točkami in 13 podajami. Pri Knicksih je izstopal Julius Randle s 35 točkami, Jalen Brunson je zbral 23 točk in 11 podaj.

"To je bila ena izmed tistih tekem, ko moraš na vsak način ostati zraven. Tri četrtine nam igra ni stekla, v zadnji pa se je le odprlo," je bil nasmejan Harden.

Jayson Tatum je bil junak večera v TD Gardnu. Foto: Reuters
Jayson Tatum je bil junak večera v TD Gardnu. Foto: Reuters

Boston v drugem polčasu povozil Milwaukee
V ponovitvi polfinala Vzhodne konference sta si nasproti stali vodilni ekipi lige. Boston je ugnal Milwaukee s 139:118. V glavnih vlogah sta bila trenutno prva kandidata za MVP-ja rednega dela sezone Jayson Tatum (41 točk) in Janis Andetokumbo (27 točk in devet skokov).

Celticsi so imeli le točko ob odmoru (62:61). Tatum je 20 točk dosegel v tretji četrtini, ki jo je Boston dobil z 38:25. V zadnji četrtini je le še povišal prednost, razigral se je Jaylen Brown, ki je prispeval 13 od 29 točk v zadnjih 12 minutah.

Klay Thompson je zadel tri trojke iz 12 poskusov. Ostrostrelec je imel že precej boljše strelske večera, a tokrat so bili njegovi soigralci zelo razigrani. Foto: Reuters
Klay Thompson je zadel tri trojke iz 12 poskusov. Ostrostrelec je imel že precej boljše strelske večera, a tokrat so bili njegovi soigralci zelo razigrani. Foto: Reuters

Bojevniki tudi brez Curryja ugnali Grizlije
Golden State je z 18 trojkami odpravil Memphis s 123:129. Prvaki so v Chase Centru dobili 13 od 15 tekem, medtem ko imajo na gostovanju velike težave. Tudi brez poškodovanih Stepha Curryja in Andrewa Wigginsa so navdušili navijače.

Jordan Poole je večkrat dvignil navijače na noge. Poleg 32 točk je poskrbel tudi za potezo večera, ko mu je uspelo silovito zabijanje z eno roko po podaji Draymonda Greena. Tretjo četrtino so Bojevniki dobili s 40:30 in po 36 minutah vodili z 99:84.

Poole je bil izključen zaradi dveh tehničnih napak devet minut pred koncem. Golden State je prejel kar šest tehničnih napak in trener Steve Kerr je bil zelo nezadovoljen.

Trojni dvojček Jokića za zmago Nuggetsov po podaljšku
Maraton sta sklenila vodilni na Zahodu Denver in Phoenix. To je bila najbolj napeta božična tekma, Nuggetsi so bili boljši s 128:125 po podaljšku. Nikola Jokić je bil znova razred zase v Ball Areni. MVP zadnjih dveh sezon je zbral 41 točk, 15 skokov in 15 podaj. Vlatko Čančar ni dobil priložnosti za igro.

Nikola Jokić je popolnoma zasenčil Deanderja Aytona. Foto: Reuters
Nikola Jokić je popolnoma zasenčil Deanderja Aytona. Foto: Reuters

Pri Phoenixu je Landry Shamet zadel sedem trojk iz 17 poskusov in prispeval 31 točk. Devin Booker je bil na parketu le štiri minute, potem pa si je poškodoval mečno mišico in ni mogel več nadaljevati. Chris Paul je imel zelo slab strelski večer (6/17 iz igre, 0/3 za tri), veteran je zgrešil kar pet prostih metov (5/10).

Sunsi so vodili večji del tekme, a so Nuggetsi z zabijanjem Jamala Murrayja 11 sekund pred koncem rednega dela izsilili podaljšek. Mikal Bridges je naredil osebno napako v napadu v zadnjem napadu Phoenixa.

Gordon z izjemnim zabijanjem nagnil tehtnico na stran Denverja
V podaljšku je zablestel Aaron Gordon (28 točk in 13 skokov), ki je z izjemnim zabijanjem prek Landryja Shameta povišal na 126:123. Sodniki so najprej zapiskali osebno napako v napadu, a so spremenili odločitev po ogledu posnetka. Chris Paul je znižal, nato pa Je Murray zadel le en prosti met. Shamet je zgrešil trojko za novo izenačenje, nato pa je Bruce Brown ukradel žogo zmedenemu Bridgesu in ura se je iztekla.


Tekme 25. decembra:
DALLAS
– LA LAKERS
124:115 (21:28, 22:26, 51:21, 30:40)
Dončić 32 (9/16 iz igre, 2/3 za tri, prosti meti 12/16), 9 skokov in 9 podaj v 39 minutah, Wood 30 (12/17 iz igre) in 8 skokov, Hardaway 26 (6/14 za tri), Bullock 14 (4/7 za tri), Dinwiddie 8, Bertans 6, Powell in Wright po 4; James 38 (13/23 iz igre, 0/4 za tri, prosti meti 12/12), Westbrook 17 (7/16 iz igre, 2/5 za tri), Reaves 16, Walker 9 (3/6 za tri), T. Bryant in Beverley po 8, Schröder 7, Brown in Jones po 3, Nunn, Gabriel in Christie po 2.

NEW YORK - PHILADELPHIA 112:119
Randle 35 (12/24 iz igre, 4/9 za tri) in 8 skokov, Brunson 23 (10/19 iz igre, 2/5 za tri) in 11 podaj, Barrett 17 (6/21 iz igre) in 10 skokov, Quickley 11, Robinson (16 skokov) in Grimes po 10, Sims 4, Hartenstein 2; Embiid 35 (12/22 iz igre) in 8 skokov, Harden 29 (7/16 iz igre, 5/11 za tri) in 13 podaj, Niang 16 (4/9 za tri), Melton 15 (5/7 za tri), Harris in Milton po 8, Tucker 6, Harrell 2.

BOSTON – MILWAUKEE 139:118
Tatum 41 (14/22 iz igre, 3/7 za tri, prosti meti 10/10) in 7 skokov, Brown 29 (11/19 iz igre, 5/9 za tri), White 12, Horford in G. Williams po 11, Brogdon 9, Smart, Hauser in R. Williams po 6, Pritchard 4, Griffin in Kornet po 2; Andetokumbo 27 (9/22 iz igre, 1/5 za tri) in 9 skokov, Holiday 23 (3/6 za tri), B. Lopez 16, Connaughton 15, Ingles 11, Allen 8, Carter 7, Baeuchamp 5, Portis 4, Matthews 2.

GOLDEN STATE – MEMPHIS 123:109
Poole 32 (11/25 iz igre, 3/10 za tri), Thompson 24 (8/25 iz igre, 3/12 za tri), DiVincenzo 19 (5/9 za tri), Jerome 14, Lamb 11 (3/4 za tri), Moody 10, Kuminga 7, Green (13 skokov in 11 podaj) in Looney po 3; Morant 36 (15/29 iz igre, 2/10 za tri) in 8 podaj, Jones in Brooks po 13, Jackson Jr. 11, Bane, Clarke in Aldama po 9, Adams 6 in 14 skokov, Williams 3.

DENVER – PHOENIX * 128:125
Jokić 41 (16/25 iz igre, 2/4 za tri), 15 skokov in 15 podaj, Gordon 28 (11/18 iz igre) in 13 skokov, Murray 26 (5/11 za tri), Caldwell Pope 15 (3/5 za tri), Porter 7, Brown 5, Hyland in Braun po 3, Čančar ni igral; Shamet 31 (7/17 za tri), Ayton 22 in 16 skokov, Lee 18 (4/5 za tri), Paul 17 (6/17 iz igre, 0/3 za tri, prosti meti 5/10) in 16 podaj, Bridges in Craig po 13, Biyombo 5, Okogie 2, Booker 2.
* - po podaljšku


Tekme 26. decembra:
CLEVELAND – BROOKLYN
DETROIT – LA CLIPPERS
MIAMI – MINNESOTA
CHICAGO – HOUSTON
NEW ORLEANS – INDIANA
SAN ANTONIO – UTAH
PORTLAND – CHARLOTTE


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           34 24 10  70,6
MILWAUKEE BUCKS          33 22 11  66,7
CLEVELAND CAVALIERS      34 22 12  64,7
BROOKLYN NETS            33 21 12  63,6
PHILADELPHIA 76ERS       32 20 12  62,5
NEW YORK KNICKS          39 18 16  52,9
---------------------------------------
ATLANTA HAWKS            33 17 16  51,5
INDIANA PACERS           33 17 16  51,5
MIAMI HEAT               33 16 17  48,5
TORONTO RAPTORS          33 15 18  45,5
---------------------------------------
CHICAGO BULLS            32 14 18  43,8
WASHINGTON WIZARDS       34 13 21  38,2
ORLANDO MAGIC            34 13 21  38,2
CHARLOTTE HORNETS        33  9 24  27,3
DETROIT PISTONS          35  8 27  22,9
Zahodna konferenca:                    
DENVER NUGGETS           32 21 11  65,6
NEW ORLEANS PELICANS     32 20 12  62,5
MEMPHIS GRIZZLIES        32 20 12  62,5
PHOENIX SUNS             34 19 15  55,9
LOS ANGELES CLIPPERS     34 19 15  55,9
SACRAMENTO KINGS         31 17 14  54,8
---------------------------------------
UTAH JAZZ                35 19 16  54,3
DALLAS MAVERICKS         34 18 16  52,9
PORTLAND TRAIL BLAZERS   33 17 16  51,5
MINNESOTA TIMBERWOLVES   33 16 17  48,5
---------------------------------------
GOLDEN STATE WARRIORS    34 16 18  47,1
OKLAHOMA CITY THUNDER    33 14 19  42,4
LOS ANGELES LAKERS       33 13 20  39,4
SAN ANTONIO SPURS        32 10 22  31,3
HOUSTON ROCKETS          32  9 23  28,1