Kureishi, ki se je rodil leta 1954 v Bromleyju pri Londonu, je med bralci zelo priljubljen in med kritiki cenjen avtor. Foto: EPA
Kureishi, ki se je rodil leta 1954 v Bromleyju pri Londonu, je med bralci zelo priljubljen in med kritiki cenjen avtor. Foto: EPA

Britanski pisatelj, dramatik in filmski ustvarjalec je konec decembra doživel srčni infarkt v Rimu in bil hospitaliziran. Na Twitterju je sporočil še, da se zdravi v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu.

26. decembra je padel med sprehodom od trga Piazza del Popolo do vile Borghese, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica Hanif Kureishi po srčnem napadu na rimskem letališču v resnem, a stabilnem stanju

"Ravno sem videl, kako je Mo Salah dosegel gol proti Aston Villi in popil pol piva, ko se mi je začelo vrteti v glavi. Nagnil sem se naprej, glava mi je padla med kolena. Nekaj minut pozneje sem se zbudil v mlaki krvi, z groteskno zvitim vratom, žena bila na kolenih poleg mene," povzema DPA njegove besede.

Mislil je, da umira, da so mu preostali le še trije vdihi, je dodal.

Za njim je operacija hrbtenice
Kot je še sporočil, je za njim operacija hrbtenice, poleg tega je v zadnjih nekaj dneh vidno manjše izboljšanje, vendar pa v tem trenutku ni jasno, ali bo še lahko kdaj hodil in držal pisalo v roki.

Ravno sem videl, kako je Mo Salah dosegel gol proti Aston Villi in popil pol piva, ko se mi je začelo vrteti v glavi. Nagnil sem se naprej, glava mi je padla med kolena.

Hanif Kureishi

Bil je nominiran za oskarja za najboljši scenarij
Kureishi, ki se je rodil leta 1954 v Bromleyju pri Londonu, je med bralci zelo priljubljen in med kritiki cenjen avtor. Slovensko bralstvo ga pozna predvsem po delih Primestje, Buda iz predmestja, Intimnost, Črni album in Nekaj ti moram povedati. Pred leti je gostoval na slovenskem festivalu Fabula.

Za scenarij filma Moja mala pralnica, ki prikazuje gejevsko romanco med pakistanskim in angleškim fantom, je bil nominiran za oskarja za najboljši scenarij.

Kureishi je znan po tem, da se loteva težkih tem, med drugim zapletenosti odnosov in marginalizacije manjšinskih skupin. Za delo Buda iz predmestja je leta 1990 prejel nagrado whitbread za najboljši romaneskni prvenec. Časopis The Times je leta 2008 Kureishija uvrstil na seznam 50 največjih britanskih pisateljev po letu 1945.