Jordanska stranka Islamska akcijska fronta je v prestolnici Aman izrazila nasprotovanje srečanju med Palestinci in Izraelci v Akabi. Foto: Reuters
Jordanska stranka Islamska akcijska fronta je v prestolnici Aman izrazila nasprotovanje srečanju med Palestinci in Izraelci v Akabi. Foto: Reuters

V skupni izjavi ob koncu srečanja v mestu Akaba so se izraelski in palestinski uradniki zavezali, da bodo "tesno sodelovali pri preprečevanju nadaljnjega nasilja".

Država gostiteljica Jordanija je skupaj z Egiptom in ZDA presodila, da gre za "velik napredek pri ponovni vzpostavitvi in poglobitvi odnosov med obema stranema", še piše v izjavi.

Izrael se je zavezal k začasni ustavitvi načrtov za naselbine

Izrael in palestinske oblasti so "potrdili skupno pripravljenost in zavezanost, da si bodo takoj prizadevali za odpravo enostranskih ukrepov za obdobje 3–6 mesecev", še piše v izjavi.

"To vključuje zavezo Izraela, da za štiri mesece ustavi razpravo o kakršnih koli novih naselbinah in za šest mesecev ustavi avtorizacijo naselbin," je zapisano v izjavi.

Izraelski minister napovedal neupoštevanje zavez

Vlada Benjamina Netanjahu je namreč februarja napovedala pospešitev gradnje 10.000 stanovanj v naselbinah in retroaktivno legalizirala devet naselbin na Zahodnem bregu, ki so po mednarodnem pravu nezakonite.

Izraelski skrajno desničarski finančni minister Bezalel Smotrič, ki je pristojen tudi za naselbine na Zahodnem bregu, je medtem že sporočil, da ne namerava upoštevati dogovora. "Sanja se mi ne, o čem so govorili v Jordaniji. Nekaj pa vem: zamrznitve gradnje in razvoja naselij ne bo niti za en dan (to je v moji pristojnosti)," je zapisal na Twitterju.

Prizor iz Nablusa med izraelsko racijo. Foto: Reuters
Prizor iz Nablusa med izraelsko racijo. Foto: Reuters

Prvo srečanje visokih varnostnih predstavnikov po več letih

V Jordaniji so se sicer prvič po več letih sešli najvišji varnostni uradniki obeh strani, med njimi vodja palestinske obveščevalne službe Majed Faradž in vodja izraelske agencije za notranjo varnost (notranja varnost se nanaša tudi na zasedena ozemlja zunaj Izraela) Šin Bet Ronen Bar.

Prisotni so bili tudi koordinator sveta za nacionalno varnost ZDA za Bližnji vzhod in severno Afriko Brett McGurk ter jordanski in egiptovski varnostni uradniki.

Novo srečanje marca v Šarm El Šejku

Udeleženci so se dogovorili tudi za naslednje srečanje, ki bo marca v Šarm El Šejku v Egiptu. "Strinjali so se, da se bodo še naprej srečevali po tej formuli, ohranili pozitiven zagon in razširili ta dogovor v smeri širšega političnega procesa, ki vodi k pravičnemu in trajnemu miru," namreč še piše v skupni izjavi.

Kritike palestinskim oblastem zaradi udeležbe

Več palestinskih organizacij, vključno z oboroženim gibanjem Hamas, ki nadzira okupirano ozemlje Gaza, je sicer palestinske oblasti pozval, naj se ne udeležijo srečanja, saj da gre za zaroto ZDA proti palestinskim interesom.

Palestinec ubil dva prebivalca naselbin

Izraelske oblasti so medtem sporočile, da je neki Palestinec s strelnim orožjem ubil dva prebivalca naselbin na okupiranem Zahodnem bregu. Žrtvi naj bi bila moška v dvajsetih letih in prebivalca naselbine Har Bracha blizu kraja Hawara, kjer pogosto nastajajo napetosti med Izraelci in Palestinci. Izraelska vojska je sporočila, da iščejo strelca.

"Odločitev za udeležbo na srečanju v Akabi kljub bolečinam in pokolom, ki jih preživlja palestinsko ljudstvo, izhaja iz želje po končanju prelivanja krvi," je v odzivu sporočilo na delih Zahodnega brega vladajoče palestinsko gibanje Fatah predsednika Mahmuda Abasa.

Palestinska oblast je pred srečanjem še sporočila, da bo njena delegacija Izrael pozvala, naj konča svojo okupacijo palestinskih ozemelj in podpre mirovni sporazum ter nastanek palestinske države z Vzhodnim Jeruzalemom kot glavnim mestom. Izrael sicer vztraja, da ne bo dopustil nastanka palestinske države, na zasedenem ozemlju pa gradi strateško razporejena mesta, s katerimi je to tudi fizično preprečil.

Srečanje po smrtonosni raciji

Srečanje poteka nekaj dni po smrtonosni raciji izraelskih okupacijskih sil v Nablusu na Zahodnem bregu, v kateri je bilo ubitih 11 Palestincev. Gre za največje število žrtev racije po obdobju druge palestinske vstaje med letoma 2000 in 2005, poroča Al Džazira.

Od začetka leta je v nasilju umrlo 62 Palestincev, odraslih in otrok, 10 Izraelcev ter ukrajinski turist. ZN medtem pravi, da je bilo lansko leto najsmrtonosnejše za Palestince na Zahodnem bregu po letu 2006. Lani so izraelske sile ubile 171 Palestincev, vključno s 30 otroki.

Izraelska skrajno desna vlada, ki je prisegla konec decembra, medtem stopnjuje gradnjo nezakonitih judovskih naselbin na palestinskem ozemlju.

Vlada trdi, da ima "judovsko ljudstvo izključno in nevprašljivo pravico do vseh območij dežele Izrael". Gre za poimenovanje ozemlja, ki ne obsega zgolj države Izrael, ampak med drugim tudi sirsko Golansko planoto ter palestinske Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo. Ta ozemlja so pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.