Foto: BoBo
Foto: BoBo

"V svetu imamo, upam trditi, najboljše, kar Slovenija premore na področju makroekonomije in tudi, širše gledano, ekonomskih vprašanj," je v izjavi za javnost dejal premier Robert Golob, ki je tudi zadovoljen, da je predsedovanje svetu prevzela Maja Bednaš, direktorica Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj (Umar.).

"Dejansko bo lahko zelo učinkovito povezovala dva svetova, na eni strani vladni svet in na drugi strani zunanje eksperte, in to je tudi današnja seja že pokazala," je dejal Golob.

Pojasnil je, da so v tokratni razpravi ugotavljali, da se dejansko iz "časa kriz, kjer so bile javne finance nekako v ozadju, premikamo v čas po krizi, tudi po energetski krizi in po ponovni uveljavitvi fiskalnih pravil je toliko pomembneje, da se tej tranziciji tudi ustrezno strukturirano pripravimo …"

"Za fiskalna pravila v prihodnje veljajo nekateri novi koncepti. To so večja fleksibilnost, kot je srednjeročni oziroma dolgoročni pogled, upoštevanje specifične situacije posamezne države članice in to, da bomo v resnici poskušali držati finančno disciplino znotraj nekih novih okvirjev. Prav je, da se zavedamo, da bodo ti okvirji znani do konca leta, in ne do konca naslednjega tedna," je poudaril premier.

Pohvale in kritike članov sveta

"Rad bi poudaril, da smo bili od več članov sveta deležni tudi pohval za nazaj, kar se tiče energetike, hkrati pa konstruktivne kritike za naprej, kar se tiče reform in tega, da naj bomo posebej pozorni, ker smo v občutljivih časih, in da naj raje, kot da komuniciramo o konkretnih rešitvah reform, čemur se poskušamo izogibati, najprej definiramo javno finančni okvir, znotraj katerega se bodo vse reforme tudi gibale," je dodal Golob.

"Današnja debata je pokazala na konstruktiven pristop, in menim, da bomo, čeprav se lahko pogledi razlikujejo, skupaj oblikovali dobre, uravnotežene, vzdržne rešitve. Hkrati je zelo pomembno, da ti predlogi, mnenja pridejo tudi do snovalcev ekonomskih politik, da oni slišijo predloge, da se odzovejo na te predloge in da se te usmeritve upoštevajo v dokumentih. Tako da z optimizmom gledam na nadaljnje delovanje," je dejala Bednaš in napovedala, da bodo na naslednji seji strateškega sveta pogledali predvsem kratkoročne javnofinančne izzive.

"Način dela je tak, da vladne službe pripravijo dokumente, ki se predstavijo svetu, potem svet poda svoje mnenje, komentarje, tudi kritike ali pa predloge za izboljšavo. Za naslednjo sejo smo se dogovorili glede nekaterih tem. Med njimi ni rebalansa proračuna. Ker ni namen sveta, da se, še najmanj v fazi priprave, v to vpleta. Bo pa program stabilnosti, ki v resnici pomembno vpliva na pripravo proračunov za naslednja leta in za naslednje proračunsko obdobje," je način delovanja sveta predstavil premier Golob.

Premier Golob o očitkih glede nakazil kosovskemu veleposlaniku in fiktivnem računu v Romuniji

"Marca lansko leto se je pač neka politična stranka odločila, da bo uporabila slovenske represivne organe, predvsem urad za preprečevanje pranja denarja, zato da bo izvajala diskreditacijo političnih nasprotnikov na področju zahodnega Balkana. O tem je bil govor v predvolilni kampanji. Javnost je že takrat presodila, koliko je resnice v tem, in od takrat se ni nič spremenilo. Še najmanj pa kakšna nakazila, tudi konkretna imena, ki so takrat krožila in še danes krožijo, so ista. Gre za gospoda Berishaja, ki je vmes zelo jasno zanikal, kar tudi jaz ves čas zanikam, človeka niti poznam ne. Zelo dobro pa ga pozna prvak največje opozicijske stranke. ker je imel tudi njegovo podporo, in verjamem, da tudi pomoč na volitvah," je Golob odgovoril na vprašanje TV Slovenija.

"Zanikal bom ponovno. Nobena politika GEN-I-ja ni bila, da bi nakazovala denar kateremu koli diplomatu, kot navajate v prispevkih. To je v celoti laž. Noben diplomat ni bil deležen nobenih nakazil GEN-I. Nikjer. Še najmanj pa bi imel GEN-I strategijo, da bi se v letih 2015 in 2016 ukvarjal s kakršno koli politiko. Na GEN-I-ju smo ustvarjali ves čas in izključno samo posel trgovanja z električno energijo," je poudaril.

"Preprosto dejstvo o mojem romunskem računu je nekaj, kar nekako ne pride v javnost. Šlo je za fiktivni račun, ki ga je ustvarila meni neznana oseba z naslovom, ki je bil popolnoma napačen, pa je kljub temu bil račun ustvarjen. V javnost ne pride, da sem to prijavil ustreznim organom v Romuniji, in se raje sklicujete na to, da romunska policija nič ne ve o tem, pri čemer se dejstvo, da je bilo prej vse skupaj prijavljeno tožilstvu, prezre," je še dodal.