V Kopru je bila vrednost ozona prvič danes presežena ob 12. uri. Urna vrednost ozona je bila 187 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 146 mikrogramov na kubični meter. Na Otlici v Trnovskem gozdu so presežne vrednosti namerili ob 15. uri, urna vrednost ozona je bila 182 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 148 mikrogramov na kubični meter. V Novi Gorici je bilo preseganje izmerjeno ob 16. uri. Urna vrednost ozona je bila 186 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 151 mikrogramov na kubični meter.

Čez dan se vrednosti ozona lahko spremenijo, zato Arso priporoča sprotno spremljanje urnih vrednosti ozona na spletni strani agencije in da se na podlagi teh prilagodijo dejavnosti na prostem.

Merilna mesta so glede meritev ozona locirana tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Za Otlico v Trnovskem gozdu to pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske. "Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še celo popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti," napovedujejo na Arso.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom ob visokih vrednostih ozona.

V petek bo sprva precej jasno. Popoldne se bodo od severozahoda začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo do večera zajele večji del Slovenije. Na Primorskem bo večinoma suho. Sprva bo pihal jugozahodnik, popoldne bo zapihal severni veter, na Primorskem pa zvečer šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 34 stopinj Celzija.

Kako ravnati v vročinskem valu?