Vladimir Putin je v Kremlju nagovoril približno 2500 pripadnikov varnostnih sil. Foto: Reuters
Vladimir Putin je v Kremlju nagovoril približno 2500 pripadnikov varnostnih sil. Foto: Reuters

"Ljudje, ki so bili vključeni v upor, so ugotovili, da vojska in ljudstvo nista na njihovi strani," je Putin dejal danes v Kremlju pred približno 2500 pripadniki ruske vojske, policisti, osebjem ruske zvezne varnostne službe FSB ter obrambnega in notranjega ministrstva.

Putin: V celoti smo financirali skupino Wagner

Ob tem je dejal, da je ruska država med majem 2022 in majem 2023 skupini Wagner namenila več kot milijardo evrov. Po Putinovih besedah je približno tak znesek v istem obdobju zaslužil tudi vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin s svojimi podjetji za catering. "Rad bi, da vsi vedo, da je bila skupina Wagner v celoti financirana od države, prek obrambnega ministrstva in iz državnega proračuna. V celoti smo financirali skupino. Samo med majem 2022 in majem 2023 smo skupini izplačali več kot milijardo evrov plač in bonusov."

Pripadniki zasebne najemniške vojske Wagner so v soboto poskušali z oboroženim uporom strmoglaviti rusko vojaško vodstvo, vendar so se 200 kilometrov pred Moskvo obrnili. Putin se je zahvalil ruskim vojakom, ki so po njegovem mnenju preprečili državljansko vojno in v času upora delovali "pravilno in usklajeno".

Sorodna novica Putin: Zahod je želel videti, da bi se Rusi pobijali med seboj

Z minuto molka je počastil pilote, ubite med sobotnim uporom. "V spopadih z uporniki so bili ubiti naši soborci, naši piloti. Niso omahovali in so častno izpolnili svoje ukaze in vojaško dolžnost," je dejal ruski predsednik, ki pa števila smrtnih žrtev ni navedel.

V govoru je ponovil, da Moskva v času upora ni premestila nobenega vojaka iz Ukrajine in da sobotno dogajanje ni v ničemer vplivalo na ruske operacije v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je sicer že v ponedeljkovem večernem nagovoru dejal, da je v soboto sam ukazal izogibanje prelivanju krvi. Pripadnikom Wagnerja je sporočil, da se lahko priključijo redni vojski ali odidejo v sosednjo Belorusijo, kamor je odšel tudi njihov vodja Jevgenij Prigožin.

Takrat je tudi dejal, da sta Zahod in Ukrajina želela videti, da bi se "Rusi pobijali med seboj".

Rusija ustavila preiskavo upora

Ruska zvezna varnostna služba FSB je medtem sporočila, da umika obtožbe v primeru zasebne najemniške vojske Wagner glede organizacije oboroženega upora proti ruskemu vojaškemu vodstvu.

Pripadniki Wagnerja so v soboto zavzeli vojaško poveljstvo v Rostovu na Donu. Foto: EPA
Pripadniki Wagnerja so v soboto zavzeli vojaško poveljstvo v Rostovu na Donu. Foto: EPA

"Kazenski postopek, ki se je začel zaradi oboroženega upora zasebne vojaške družbe Wagner, je bil končan," je sporočil FSB. Odločitev je pojasnil z besedami, da so udeleženci upora "prekinili dejanja, ki so bila neposredno usmerjena v izvršitev kaznivega dejanja".

Vodja ruske nacionalne garde Viktor Zolotov pa je sporočil, da bodo njegove enote, ki skrbijo za varovanje meja, okrepili s težkim orožjem in tanki.

Wagnerjevci bodo izročili orožje

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da se borci najemniške vojske Wagner pripravljajo na izročitev orožja.

"Potekajo priprave na prenos težke vojaške opreme iz zasebnega vojaškega podjetja Wagner v enote ruskih oboroženih sil," je zapisalo ministrstvo.

Lukašenko: Prigožin je v Belorusiji

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je popoldne potrdil, da je vodja skupine Wagner Prigožin prispel v Belorusijo.

Kot smo poročali, je v Rusiji registrirano letalo embraer legacy 600, ki je v lasti Prigožina, po podatkih sledilnika poletov Flightradar24 v Belorusiji pristalo v torek zjutraj. Dokumenti ameriške administracije o sankcijah letalo povezujejo s podjetjem Autolex Transport in vodjo Wagnerja Prigožinom.

Predtem je Lukašenko dejal, da si želi prisluhniti izkušnjam Wagnerjevih borcev v vojni in se učiti od njih. V pogovoru z beloruskim obrambnim ministrom Viktorjem Hrenikovom je dejal, da se ne boji prisotnosti Wagnerjevih borcev na beloruskih tleh in da jih bodo oblasti "budno spremljale". Kot je še dejal Lukašenko, naj Hrenikov ne bi nasprotoval možnosti, da bi imela beloruska vojska enoto, kot je skupina Wagner. O tem naj bi se, tako je ukazal Lukašenko, dogovorila Hrenikov in Prigožin.

Prigožin bo v državi deloval na lastne stroške, Belorusija pa ne namerava graditi taborišč za pripadnike Wagnerja. "Ponudili smo jim eno od opuščenih vojaških oporišč. Prosili smo jih, naj si postavijo svoje šotore," je še dodal Lukašenko.

Po njegovem mnenju so bile napetosti med rusko vojsko in najemniško vojsko Wagner "napačno obravnavane". Lukašenko je v odzivu na dogajanje v Rusiji dejal, da je bilo upor Wagnerjeve skupine proti ruskemu vojaškemu vodstvu konec tedna "boleče gledati" in da v tej zgodbi ni junakov. "Številni Belorusi so si jih vzeli k srcu, saj je domovina ena," je dejal.

"Položaj je ušel izpod nadzora, nato smo mislili, da se bo razrešil, vendar se ni," je še izjavil in pojasnil, da je bila beloruska vojska med Wagnerjevim uporom v stanju "popolne bojne pripravljenosti".

Sorodna novica Prigožin: Naš cilj ni bil strmoglavljenje vlade v Moskvi

Voditelju, ki Belorusijo vodi od leta 1994 in velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Putina, se sicer pripisujejo zasluge za ustavitev Wagnerjevega upora.

V pogovoru za beloruske medije je Lukašenko povedal več podrobnosti glede svojega sobotnega posredovanja. Sprva je poklical ruskega predsednika Putina in mu predlagal, naj nikamor ne hiti in se najprej pogovori s Prigožinom. Putin naj bi mu dejal, da se Prigožin ne namerava pogovarjati, a je Lukašenko vseeno poskusil stopiti v stik z njim.

V pogovoru s Prigožinom sta med drugim razpravljala o tegobah, s katerimi se spopada Wagnerjeva skupina. Prigožin naj bi mu rekel, da od Moskve zahteva izročitev ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova. Lukašenko pa mu je odvrnil, da se to ne bo zgodilo, in ga opozoril, da bodo ruske sile na pol poti do Moskve Wagnerjevo skupino uničile.

Ko so bili pripadniki Wagnerja v soboto od Moskve oddaljeni približno 200 kilometrov, je tiskovna služba beloruskega predsednika sporočila, da je ta Prigožina prepričal, naj ustavi svoj pohod.

Prigožin je zatem sporočil, da se njegove sile vračajo v oporišče, saj da si ne želijo prelivanja krvi. Lukašenka pri tem ni omenil, beloruskemu voditelju pa se je pozneje za posredovanje zahvalil Putin.

Vodja wagnerjevcev je v ponedeljek dejal, da cilj upora ni bil strmoglaviti vlade v Moskvi, ampak izraziti protest proti neučinkovitemu vodenju vojne v Ukrajini.

Biden: Nismo bili vpleteni

Ameriški predsednik Joe Biden se je predtem odzval na sobotno dogajanje v Rusiji. Poskus upora skupine Wagner je označil za notranji boj za oblast in zagotovil, da ZDA v njem niso sodelovale.

"Jasni smo bili, da nismo bili vpleteni, s tem nismo imeli nič," je dejal Biden med ponedeljkovim dogodkom v Beli hiši. "Še naprej bomo ocenjevali posledice dogodkov tega konca tedna in posledice za Rusijo in Ukrajino. Vendar je še prezgodaj, da bi dokončno videli, kam se stvari obračajo," je dejal.

ZDA so danes uvedle sankcije proti štirim podjetjem v Združenih arabskih emiratih, Srednjeafriški republiki in Rusiji, ki jih sumijo sodelovanja v nezakoniti trgovini z zlatom, katere namen je financiranje skupine Wagner.

Prigožin je bil v javnosti nazadnje viden v soboto ob prevzemu nadzora nad mestom Rostov na Donu. Foto: Reuters
Prigožin je bil v javnosti nazadnje viden v soboto ob prevzemu nadzora nad mestom Rostov na Donu. Foto: Reuters

Kanada podpira nevmešavanje

Kanadski premier Justin Trudeau je posvaril pred tveganjem za večjo vlogo ruske propagande in se zavzel za nevmešavanje. "Zagotoviti moramo, da ne spodbujamo liberalne uporabe propagande in dezinformacij, za katere vemo, da jih Rusi po navadi počnejo. Menim, da sta skrbno spremljanje in opazovanje, a ne vmešavanje, odgovorna in varna stvar," je dejal.

Kitajska podpira nacionalno stabilnost v Rusiji

Kitajska, največja zaveznica Rusije, medtem dogajanje vidi kot interno zadevo Rusije. Peking podpira Moskvo pri ohranjanju nacionalne stabilnosti, so sporočili po srečanju kitajskega zunanjega ministra Čin Ganga z Andrejem Rudenkom, namestnikom ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Pekingu.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je dejal, da poskus upora kaže na načeto rusko vojaško moč zaradi vojne v Ukrajini.

"Dogodki konec tedna so notranja ruska zadeva in še en dokaz velike strateške napake, ki jo je storil predsednik Putin z nezakonito priključitvijo Krima in vojno proti Ukrajini," pa je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Fajon: Vojna nevarna za vso mednarodno skupnost

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je po zasedanju ministrov EU-ja dejala, da vojna v vsej svoji razsežnosti kaže, kako nevarna je za celotno mednarodno skupnost. Po njenih besedah je treba biti pripravljen na daljše obdobje nestabilnosti v Rusiji. Dodala je še, da je bila izražena popolna enotnost ministrov, zlasti glede pomoči Ukrajini.

Ruske oblasti umaknile obtožbe proti skupini Wagner
Rusija umaknila obtožbe proti wagnerjevcem