Karin Kneissl in Vladimir Putin na poroki takratne avstrijske zunanje ministrice avgusta leta 2018. Foto: Reuters
Karin Kneissl in Vladimir Putin na poroki takratne avstrijske zunanje ministrice avgusta leta 2018. Foto: Reuters

Več ruskih spletnih strani je namreč objavilo video, v katerem je Kneissl videti na poletnem festivalu v vasi Petruševo, ki leži jugovzhodno od Moskve. Po poročanju ruskih medijev je povedala, da je bivanje rezervirala za mesec dni, ni pa želela povedati ničesar o svojih načrtih za prihodnost.

Povedala pa je, da je začela delati, da nadaljuje s poučevanjem in učenjem, da piše knjige in da se uči ruščine. "Morala sem zapustiti svoje staro življenje, začeti znova in pri 60 letih to ni lahko," naj bi še povedala po navedbah lokalnih medijev.

Po poročanju avstrijskih medijev piše knjigo o trenutnih političnih razmerah v Evropi.

Putin na poroko pripeljal pevski zbor kozakov

Kneissl se je rodila na Dunaju, del otroštva pa je preživela v Amanu, saj je bil njen oče pilot jordanskega kralja Huseina. Zunanja ministrica Avstrije je bila med letoma 2017 in 2019, na naslovnice pa je prišla leta 2018, ko je na svojo poroko v kraju Gomilica (Gamlitz), ki leži le nekaj kilometrov od meje s Slovenijo, povabila ruskega predsednika Putina. Na poroki je z njim tudi plesala, kar so v objektiv ujeli fotografi. To je naletelo na kritike v mednarodni javnosti zaradi njenega takratnega položaja v avstrijski vladi in obtožb Putina na Zahodu zaradi kršenja človekovih pravic v Rusiji in domnevnega ruskega vmešavanja v volitve v ZDA.

Kneissl se je takrat poročila s svojim dolgoletnim partnerjem, 54-letnim poslovnežem Wolfgangom Meillingerjem. Putin je nevesti pred gostiščem, kjer se je odvijalo poročno slavje, podaril šopek rož, kot poročno darilo pa je s sabo pripeljal pevski zbor kozakov, ki je poskrbel za zabavo vseh zbranih gostov.

Med obiskom Rusije leta 2019, ko se je v vlogi zunanje ministrice srečala z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Foto: AP
Med obiskom Rusije leta 2019, ko se je v vlogi zunanje ministrice srečala z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Foto: AP

Na plačni listi Rosnefta

Ko je leto zatem padla vlada Sebastiana Kurza, je odšla iz politike. Kasneje je sodelovala z ruskim državnim medijem RT, bila pa je tudi v upravnemu odboru ruskega naftnega velikana Rosneft. Odkar je junija lani izstopila iz odbora, pa jo je videti na mednarodnih konferencah in forumih, ki jih vodi ali podpira Rusija. Med drugim se je julija letos udeležila vrha Rusija-Afrika v Sankt Peterburgu. Trdi, da se počuti kot "politična begunka".

Najpogosteje jo primerjajo z nekdanjim nemškim kanclerjem Gerhardom Schröderjem, ki je po odhodu iz vlade leta 2005 večino časa delal ali lobiral za največja ruska podjetja, kot so Gazprom, Rosneft in NordStream AG, še poroča Euronews.