Najboljša plezalka v zgodovini tega športa. Foto: EPA
Najboljša plezalka v zgodovini tega športa. Foto: EPA

Janja Garnbret se je bolj kot zlata (ne nazadnje je bilo to že njeno osmo) razveselila dejstva, da se je uvrstila na olimpijske igre v Parizu, kjer bo branila zlato v kombinaciji.

V mislih z domačo Koroško
Med prvenstvom so jo doletele novice o rušilnih poplavah v Sloveniji, ko je bila domača Koroška med najbolj prizadetimi regijami: "Ni bilo najlažje spremljati, kaj se dogaja doma, tako da upam, da sem vsaj delček s tem, kar sem pokazala na svetovnem prvenstvu, razveselila Slovence, domačo Koroško. V mislih sem z njimi. Upam, da gre tudi v Sloveniji na boljše. Želim si, da bi pomagala, tako da upam, da čim prej pridem domov in pomagam."

Sorodna novica Še ena zlata medalja za Janjo Garnbret! In vozovnica za Pariz.

Dolga pot v kombinaciji
Pot do tretje kolajne na prvenstvu ni bila lahka. Da je sploh lahko nastopila v novi olimpijski disciplini, se je morala na tekmovanje uvrstiti. Normo za polfinale je v prvem tednu prvenstva naredila kot zmagovalka balvanov in nosilka srebra v težavnosti, nato so ta teden sledile še preizkušnje polfinala in finala kombinacije.

Nerazrešen ostal le zadnji balvan
Vsega skupaj je na tekmovališčih v Bernu plezala na 21 balvanih, od tega je na kar 20 balvanskih smereh osvojila vrh, brez njega je ostala le na zadnjem v finalu. Plezala je tudi na šestih težavnostnih smereh, od tega tri smeri vse do vrha.

Vesela, da je konec
Po koncu petkovega finala ni delovala utrujeno: "Definitivno nisem, zdaj bi lahko šla še enkrat čez vse, ker sem tako vesela, pa gor me drži še adrenalin. Jutri pa pojutrišnjem bo vse prišlo za mano, ko bo adrenalin popustil, ko bom dojela, kaj se je dejansko zgodilo na tem svetovnem prvenstvu. Ampak za zdaj bom pa samo rekla, da sem vesela, da je konec. Vesela sem, da imam olimpijsko vozovnico, in vesela sem s tem, kar sem pokazala čez celotno svetovno prvenstvo."

Portal Športni SOS

Škoda za zadnji oprimek
To, da je v finalu vodila po balvanskem delu, je ni uspavalo, saj, kot je dejala, moraš biti zbran do konca: "Podobno kot v Tokiu nisi smel računati kdo, kje, kaj, ampak plezati in narediti tisto, kar lahko. Pred finalno smerjo nisem bila nič nervozna, točno sem vedela, kaj moram narediti in res sem bila pomirjena sama s sabo, ko sem plezala. Škoda, da mi je odneslo zadnji oprimek, ampak nima veze, sem samo pogledala dol odziv Slovencev, ki so bili videti kar zadovoljni. Nato je sledil izbruh čustev. Svetovno prvenstvo je trajalo kar nekaj časa, bilo je zelo dolgo. Da si bil toliko časa zbran in osredotočen, ni bilo nekaj najlažjega."

Janja Garnbret sporoča: Pariz, prihajamo

Za zdaj le tri potnice za Pariz
Razlogov za veselje je veliko, v Bernu je osvojila okroglo deseto kolajno na svetovnih prvenstvih, osmo zlato. "Še ena stvar, ki jo bomo proslavili," se je nasmejala. Zanimivo, v zgodovini tega tekmovanja ima dve srebrni medalji v težavnostih, v obeh primerih pa je takrat splezala do vrha. V Innsbrucku leta 2018 je bila boljša Jessica Pilz, tokrat pa Ai Mori. Prav omenjeni plezalki sta osvojili medaljo v kombinaciji in sta za zdaj poleg Garnbret edini z olimpijsko vstopnico.

Veselje prevlada
Njen recept, da je na prav vsakem SP-ju, na katerem je nastopila, osvojila vsaj eno kolajno, je povezan s tem, da uživa v tem, kar počne: "Na tekmah se počutim živo, lahko dam tisto ven iz sebe, to, kar sem, in ta želja, to veselje, ki ga dobivam od plezanja, prevlada."

Janja Garnbret talent, ki ga verjetno še 100 let ne bomo videli