Moška angleška reprezentanca je naslov svetovnih prvakov osvojila leta 1966, zdaj imajo zgodovinsko priložnost tudi levinje. Foto: Reuters
Moška angleška reprezentanca je naslov svetovnih prvakov osvojila leta 1966, zdaj imajo zgodovinsko priložnost tudi levinje. Foto: Reuters

Prve so si konkretno priložnost priigrale Angležinje, v deveti minuti je žogo v napad poslala Rachel Daly, dobro je udarila Georgia Stanway, a je domača vratarka Mackenzie Arnold žogo poslala v kot.

V prvem polčasu natančna Ella Toone
Avstralke so čakale na protinapade, a bile neuspešne, saj so se v 36. minuti znašle v zaostanku. Igralke v modrem so pletle na levi strani kazenskega prostora, rešile so gol-avt, Alessia Russo je žogo poslala proti sredini, od koder je pritekla Ella Toone, ki je z imenitno diagonalo matirala domačo vratarko.

Natančna diagonala Elle Toone

Mojstrski gol Samanthe Kerr
Matilde so se v igro vrnile v 63. minuti. Clare Hunt je v obrambi pridobila žogo in jo poslala proti Samanthi Kerr. Ta jo je sprejela še pred polovico igrišča, z njo pretekla približno 30 metrov, nato pa z dobrih 25 metrov sprožila strel in v delirij spravila razprodani stadion.

Kerr po samostojni akciji izenačila na 1:1

Hemp kaznovala napako Carpenter
A gostiteljice niso dolgo ostale nasmejane, saj so Angležinje izenačile že osem minut pozneje. Millie Bright je s svoje strani poslala dolgo podajo, Ellie Carpenter je nerodno posredovala, do žoge se je dokopala Lauren Hemp in vrnila Angležinje v vodstvo.

Hemp kaznovala domačo napako

Lovile gol za 2:2, nato pa same prejele zadetek
Sledile so napete minute, ko so gostiteljice lovile novo izenačenje. Samantha Kerr je v 86. minuti s petih metrov žogo poslala mimo vrat. Kazen je sledila že v naslednji akciji, Avstralke so izgubile žogo, Hemp je zdrvela v protinapad, pretekla več kot 30 metrov, jo poslala na desno stran, kjer je iz prve takoj udarila Alessia Russo in povišala na 3:1.

Russo postavila piko na i

Angležinje so tako v svojem tretjem polfinalu prvič napredovale do najpomembnejše tekme, Avstralke pa bodo igrale v boju za tretje mesto, kar je tudi njihov največji uspeh, saj so sploh prvič igrale v polfinalu.

Polfinale, Sydney:
Avstralija − ANGLIJA 1:3 (0:1)
75.784; Kerr 63.; Toone 36., Hemp 71., Russo 87.

Avstralija: Arnold, Carpenter, Hunt, Polkinghorne (81./van Egmond), Catley, Raso (72./Vine), Gorry (88./Chidiac), Cooney-Cross, Foord, Fowler, Kerr.

Anglija: Earps, Carter, Bright, Greenwood, Bronze, Stanway, Walsh, Daly, Toone (90./Charles), Russo (87./Kelly), Hemp.

Sodnica: Tori Penso (ZDA)


Auckland:
ŠPANIJA − Švedska 2:1 (0:0)
43.217; Paralluelo 81., Carmona 89.; Blomqvist 88.


Finale, nedelja ob 12.00, Sydney:
ŠPANIJA - ANGLIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Tekma za tretje mesto, sobota ob 10.00, Brisbane:
ŠVEDSKA - AVSTRALIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Angležinje prvič v finalu svetovnega prvenstva