EK bi Ukrajini namenil še dodatnih 17 milijard evrov. Foto: Reuters
EK bi Ukrajini namenil še dodatnih 17 milijard evrov. Foto: Reuters

Soglasja o tem ni, saj predlogu ostro nasprotuje Madžarska. Tamkajšnji premier Viktor Orban se je pod plazom kritik znašel tudi zato, ker se je v Pekingu srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Viktor Orban in Vladimir Putin med nedavnim srečanjem. Orban je zaradi srečanja požel ostre kritike. Foto: Reuters
Viktor Orban in Vladimir Putin med nedavnim srečanjem. Orban je zaradi srečanja požel ostre kritike. Foto: Reuters
Sorodna novica Blinkna, ki pravi, da je pomoč Izraelu in Ukrajini nujna, zmotili protivojni protestniki

Ukrajina vojne ne more dobiti na fronti, je prepričan madžarski premier, Evropa pa je po njegovih besedah izbrala napačno strategijo. "Imate vojno strategijo, naša pa je mirovna strategija – odpiramo vse komunikacijske kanale do Rusije, saj drugih možnosti za mir ni. To je naša strategija in ponosni smo nanjo," je na novinarska vprašanja o svojem srečanju z ruskim predsednikom odgovoril madžarski premier Orban.

V Bruslju so njegove besede naletele tako na diplomatsko zadrego kot ostro kritiko. Najostrejši je bil luksemburški premier Xavier Bettel, ki je dejal, da je Orban vsem vojakom in Ukrajincem, ki vsakodnevno umirajo in trpijo zaradi ruskih napadov, pokazal srednji prst.

"Še posebej v našem odnosu do Rusije je pomembno, da dvostranski stiki ene od članic ne spodkopavajo evropske enotnosti – nobenemu premierju, tudi premierju Orbanu, ne želim dajati nobenih lekcij o morali, kdo ve, kar je storil, bo morda lahko tudi uporabno – poudarjam le, da nas to ne sme spodkopavati," je po koncu vrha v Bruslju povedal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Podobno je bilo tudi sporočilo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen: "Potrebni sta tesna koordinacija in preglednost razprave, ki naj ne ogroža enotnosti Evropske unije."