Niclas Füllkrug je zadel za nemških 4:0. Foto: Reuters
Niclas Füllkrug je zadel za nemških 4:0. Foto: Reuters

Še preden se je uvodna tekma EP-ja 2024 začela, je potekalo slavnostno odprtje prvenstva.

Pokal za prvake v rokah vdove Franza Beckenbauerja

Evropska nogometna zveza, na tribunah je bil tudi njen predsednik Aleksander Čeferin, je pred tekmo počastila nemško legendo in kapetana zmagovite nemške zasedbe iz leta 1972 Franza Beckenbauerja, ki je umrl na začetku leta.

Pokal Henryja Delaunayja, ki ga bo na koncu 14. julija dvignil zmagovalec, so po uradni slovesnosti na igrišče prinesli vdova slovitega Kaiserja Heidi ter Bernard Dietz in Jürgen Klinsmann, kapetana nemških ekip iz let 1980 in 1996.

Nemčija, ki je nazadnje slavila na EP-ju prav leta 1996, sodi v širši krog favoritov. Na prvi tekmi se je odrezala odlično.

V začetni postavi elfa ni bilo presenečenj.

21-letni Florian Wirtz ima za seboj izjemno sezono, z Bayerjem iz Leverkusna je osvojil naslov državnih prvakov in pokal. Foto: Reuters
21-letni Florian Wirtz ima za seboj izjemno sezono, z Bayerjem iz Leverkusna je osvojil naslov državnih prvakov in pokal. Foto: Reuters

Nagelsmann je na igrišče Allianz Arene poslal naslednjih enajst: Neuer, Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt, Andrich, Kroos, Musiala, Gündogan, Wirtz in Havertz. Povprečna starost začetne enajsterice je bila z 28,7 leta, največ na velikih turnirjih po letu 2000.

Wirtz zagnal nemški stroj
Nemčija je na krilih evforičnih navijačev povedla v 10. minuti. Prvi gol na evropskem prvenstvu je dosegel Florian Wirtz. Akcija se je začela z dolgo podajo, ki jo je na desni strani sprejel Joshua Kimmich, predložek je poslal pred vrata, kjer je z vrha kazenskega prostora Wirtz sprožil nizek strel. Vratar Škotske se je žoge sicer dotaknil, ampak vseeno je ta končala v mreži.

Nemci že v 10. minuti strli škotsko obrambo

V 19. minuti je Nemčija proslavljala nov gol. Kapetan elfa Ilkay Gündogan je z globinsko podajo zaposlil Kaia Havertza na levi strani kazenskega prostora, ta je podal v sredino, kjer je Jamal Musiala silovito meril pod prečko.

Musiala v 19. minuti podvojil nemško vodstvo
Nemci proslavljajo gol Jamala Musiale. Foto: Reuters
Nemci proslavljajo gol Jamala Musiale. Foto: Reuters

V 25. minuti je sodnik pokazal na belo točko, potem ko je Ryan Christie na tla spravil Musialo. Po pregledu VAR-a se je izkazalo, da je bil prekršek storjen zunaj kazenskega prostora, 11-metrovke ni bilo, so pa Nemci izvedli prosti strel z roba kazenskega prostora – Havertz je sprožil strel, vratar Škotske je bil na mestu.

V 42. minuti je ob novi nemški priložnosti Musiala podal Joshui Kimmichu, ta je poslal žogo pred vrata, kjer je Gündogan streljal z glavo, vratar Škotske je strel ubranil. V gneči pred vrati je Ryan Porteous v kazenskem prostoru storil prekršek nad Gündoganom, ki se je znašel na tleh. Sodnik je dosodil 11-metrovko, Porteousu pa je pokazal rdeči karton. Najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel Kai Havertz, Nemčija je prvi polčas dobila s 3:0.

Rdeči karton za Škote, enajstmetrovka in vodstvo elfa s 3:0
Kai Havertz je zanesljivo izvedel 11-metrovko. Foto: Reuters
Kai Havertz je zanesljivo izvedel 11-metrovko. Foto: Reuters
Emre Can je postavil končni izid. Foto: Reuters
Emre Can je postavil končni izid. Foto: Reuters

V 58. minuti je Wirtz poskusil iz težkega položaja, žoga je šla čez gol. Poskusila sta tudi Gündogan in Maximilian Mittelstadt, a so nogometaši Škotske blokirali njuna strela. V 64. minuti je Leroy Sane preslabo meril, da bi resneje ogrozil Škote.

V 68. minuti je v polno zadel še Niclas Füllkrug, prišel je do odbitka in z okoli 15 močno streljal v desni zgornji kot.

V 76. minuti je Füllkrug znova zatresel škotsko mrežo, toda gol je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Füllkrug v polno v 68. minuti za nemških 4:0

V 87. minuti so oživeli škotski navijači, ko je Antonio Rüdiger premagal lastnega vratarja (4:1).

Rudiger v 87. minuti Škotom podaril gol

Za konec odlične nemške predstave, domači nogometaši so imeli popoln nadzor nad tekmo od začetnega do končnega žvižga, je v polno zadel še Emre Can – po podaji Thomasa Müllerja je z roba kazenskega prostora streljal natančno v desno stran.

Can v 93. minuti zadel za nemških 5:1

V skupini A sta še Švica in Madžarska, ki bosta igrali v soboto.

Začel se je dolgo pričakovani Euro 24

Slovenija po 24 letih znova na EP-ju
Na EP-ju bo tekmovalo 24 ekip, razdeljenih v šest skupin. V izločilne boje bodo šli zmagovalci in drugouvrščeni v vsaki skupini ter štirje najboljši tretjeuvrščeni.

Naslov evropskih prvakov brani Italija, po 24 letih pa na zaključnem turnirju nastopa tudi Slovenija, ki bo uvodno tekmo odigrala v nedeljo proti Danski. Med glavne favorite sodijo Francozi, Angleži in Portugalci.

Svoj pečat bodo na EP-ju pustili tudi slovenski sodniki, Slavko Vinčić bo v vlogi glavnega že v soboto na obračunu Švice in Madžarske, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič bosta pomočnika, Nejc Kajtazović pa bo pomagal v sobi za VAR.

Skupina A, München:
NEMČIJA – ŠKOTSKA 5:1 (3:0)
66.000; Wirtz 10., Musiala 19., Havertz 45.+1/11-m, Füllkrug 68., Can 93.; Rudiger 87./ag, Can 93.
RK: Porteous 45./Škotska

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Sodnik: Clement Turpin (Francija)

Sobota ob 15.00:
MADŽARSKA - ŠVICA (Köln)

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)

Evropsko prvenstvo v nogometu 2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina A
1.
Nemčija
3 2 1 0 8:2 7
2.
Švica
3 1 2 0 5:3 5
3.
Madžarska
3 1 0 2 2:5 3
4.
Škotska
3 0 1 2 2:7 1
Prvi varnostni preizkus za prireditelje EP-ja

Nekaj ur pred začetkom EP-ja so imeli varnostni organi v državi prirediteljici prvi preizkus varnostnega sistema. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, so navijaško središče v Berlinu zaradi sumljivega nahrbtnika delno zaprli, a je po pregledu zdaj znova odprto.

Varnostni incident se je zgodil na trgu pred nemškim parlamentom. Policisti so trg delno zaprli, pregledali sumljiv nahrbtnik in po tem, ko so ugotovili, da ni nobene nevarnosti, navijačem spet dovolili vstop. Lastnika nahrbtnika pa so policisti začasno pridržali in zaslišali, je poročal nemški časopis Bild.

UEFA evropsko prvenstvo 2024: povzetki dneva
UEFA evropsko prvenstvo 2024: Posnetek tekme Nemčija - Škotska in analiza po tekmi