Maximilian Wöber je dosegel avtogol. Foto: EPA
Maximilian Wöber je dosegel avtogol. Foto: EPA

Varovanci Didierja Deschampsa so eni glavnih favoritov za naslov, leta 2018 so v Rusiji postali svetovni prvaki, decembra 2022 pa v Katarju še svetovni podprvaki. Na domačem EP-ju leta 2016 so izgubili v finalu proti Portugalski po podaljšku, pred tremi leti pa so izgubili proti Švici že v osmini finala po streljanju enajstmetrovk.

Ralf Rangnick je zavrnil ponudbo Bayerna, podaljšal je pogodbo z Avstrijo, ki ima odlično generacijo. To je bil šele njihov drugi poraz na zadnjih 17 tekmah. Avstrijci so imeli 51-odstotno posest žoge in bili večji del popolnoma enakovreden tekmec.

Kylian Mbappe bo od prihodnje sezone igral za madridski Real. Še pred odhodom v špansko prestolnico želi osvojiti prvi evropski naslov. Zadnjega so galski petelini osvojili leta 2000 v Rotterdamu. Foto: EPA
Kylian Mbappe bo od prihodnje sezone igral za madridski Real. Še pred odhodom v špansko prestolnico želi osvojiti prvi evropski naslov. Zadnjega so galski petelini osvojili leta 2000 v Rotterdamu. Foto: EPA

Maignan preprečil veselje Baumgartnerju
V 36. minuti so imeli najlepšo priložnost v prvem polčasu Avstrijci. Michael Gregoritsch je z leve strani podal v kazenski prostor, Marcel Sabitzer je žogo podaljšal do Christopha Baumgartnerja, ki je skušal s petih metrov potisniti žogo mimo Mika Maignana. Vratar Milana je iztegnil nogo in žogo odbil.

Wöber z glavo zatresel lastno mrežo
Kazen za zapravljeno priložnost je prišla hitro. Sedem minut pred odmorom je Phillipp Mwene izgubil žogo pred svojim kazenskim prostorom. Ousmane Dembele je na desni strani zaposlil Kyliana Mbappeja. Izjemni napadalec je sijajno prodrl in poslal žogo pred vrata, kjer je branilec Maximilian Wöber z glavo zatresel lastno mrežo.

Mbappe je prejel močen udarec v nos. Foto: EPA
Mbappe je prejel močen udarec v nos. Foto: EPA

Mbappe zapravil imenitno priložnost za 2:0
V drugem polčasu je Avstrija pogumno krenila po izenačenje, Francija pa je bila nevarna predvsem v protinapadih. Mbappe je imel v 55. minuti izjemno priložnost. V polnem sprintu je švignil mimo branilca Kevina Dansa in pritekel sam pred vratarja Patricka Pentza. Z desno nogo je streljal malce mimo vrat.

Francoski zvezdnik je igrišče zapustil v 91. minuti, saj je v skoku za žogo z glavo zadel Konrada Laimerja in okrvavljen obležal na zelenici. Skušal je nadaljevati, a je nato obležal na zelenici in sodnik Jesus Gil Manzano mu je pokazal rumeni karton.

Giroud zgrešil žogo tik pred koncem
Na sporedu je bilo kar devet minut sodnikovega dodatka, Avstrijci niso imeli več izrazite priložnosti. V 97. minuti so Francozi izpeljali protinapad. V glavnih vlogah sta bila rezervista. Randal Kolo Muani je z desne strani podal v kazenski prostor, kjer pa je Olivier Giroud zgrešil žogo z desetih metrov.

Didier Deschamps je bil zelo zadovoljen,, a tudi Ralf Rangnick ni bil razočaran. Foto: EPA
Didier Deschamps je bil zelo zadovoljen,, a tudi Ralf Rangnick ni bil razočaran. Foto: EPA

Deschampsa skrbi poškodba Mbappeja
"Avstrijski nogometaši so pravi atleti, ni bilo lahko. Bili smo pod pritiskom, predvsem v drugem polčasu. Igralci so stopili skupaj, veliko so si pomagali na zelenici. Zadovoljen sem z uvodno predstavo. Najbolj me skrbi poškodba nosu pri Mbappeju. Ne kaže dobro. To je črna pika tega večera," je poudaril francoski selektor Deschamps.

Rangnick: Nihče ni jezen na Wöberja
"Ustvarili smo si nekaj lepih priložnosti, seveda so jih imeli tudi Francozi. Nismo se vedno odločali pravilno, a moramo se zavedati, kdo je bil naš tekmec. Francija je zasluženo dobila tekmo, a do zadnje minute smo bili v igri za točko. Nihče ni jezen na Wöberja. Najbolj pomembno je, da se bom hitro pobral po avtogolu. Zdaj je treba gledati naprej, v petek moramo premagati Poljsko," ni bil preveč razočaran avstrijski selektor Rangnick.

Derbi skupine D v petek zvečer v Leipzigu
Avstrija bo skušala dobiti prve točke v petek ob 18.00 v Berlinu proti Poljski. Veliki derbi skupine D bo v petek ob 21.00 v Leipzigu, ko se bodo Francozi pomerili z Nizozemsko.

Avstrijski branilec Wöber z glavo dosegel avtogol

Skupina D, Düsseldorf:
AVSTRIJA – FRANCIJA 0:1 (0:1)
46.425; Wöber 38./ag

Sodnik: Jesus Gil Manzano (Španija)

Hamburg:
POLJSKA – NIZOZEMSKA 1:2 (1:1)
Buksa 16.; Gakpo 29., Weghorst 83.

Lestvica:                          
NIZOZEMSKA         1  1 0 0  2:1  3
FRANCIJA           1  1 0 0  1:0  3
POLJSKA            1  0 0 1  1:2  0
AVSTRIJA           1  0 0 1  0:1  0