Morten Hjulmand se je v desetem nastopu za Dansko veselil drugega gola. Foto: Reuters
Morten Hjulmand se je v desetem nastopu za Dansko veselil drugega gola. Foto: Reuters

Pred tremi leti sta se Danska in Anglija pomerili v polfinalu Eura. Trije levi so bili tedaj boljši po podaljšku, ki ga je odločil Harry Kane. Najboljši strelec v zgodovini Anglije je tudi tokrat zadel. Tako kot na prvi tekmi proti Srbiji so evropski podprvaki hitro zatresli mrežo, v nadaljevanju pa znova niso bili prepričljivi. Če so proti orlom ohranili nedotaknjeno mrežo in vpisali tri točke, pa so proti Danski iztržili le remi. Res je, da so zatresli še vratnico, toda tudi danski dinamit je bil blizu drugega zadetka.

"Lahko smo veliko boljši z žogo in brez nje. Mislim, da je znak dobrih ekip, da imajo, tudi ko ne igrajo najbolje, še vedno rezultat. Smo na dobri poti in to je najpomembnejše. Prepričan sem, da bo veliko hrupa in razočaranja doma, toda zdaj je čas, da ostanemo mirni," je povedal angleški kapetan Kane. Danski reprezentant Andreas Skov Olsen pa je dodal: "Odigrali smo zelo dobro tekmo. Energija je bila izjemna. Mislim, da smo bili boljši večino srečanja. Angleži se niso mogli izenačiti z našo energičnostjo. Dobivali smo duele in imeli lepe priložnosti za zmago."

Danska je tako po dveh krogih popolnoma izenačena s Slovenijo, s katero se je razšla z 1:1. Anglija je s štirimi točkami v najboljšem položaju, sledijo Danci in Slovenci s po dvema, Srbi pa ohranjajo možnosti za napredovanje z osvojeno točko. V torek ob 21.00 se bosta Slovenija in Anglija pomerili v Kölnu, druga tekma zadnjega kroga skupine C pa bo v Münchnu.

Kane kronal akcijo Walkerja

Harry Kane je 64. zatresel mrežo v angleškem dresu. Foto: Reuters
Harry Kane je 64. zatresel mrežo v angleškem dresu. Foto: Reuters

Angleži so na začetku pričakovano prevzeli pobudo, prvo priložnost pa so si priigrali v 13. minuti, ko je Phil Foden iz igre vrgel Pierra-Emila Højbjerga. Nogometašu Manchester Cityja se je odprl prostor, ob vstopu v kazenski prostor je streljal, a slabo zadel žogo, ki je zletela mimo vrat.

Pet minut pozneje se je danska mreža zatresla. Jude Bellingham je poslal žogo na desno stran. Zdelo se je že, da ima Victor Kristiansen situacijo pod nadzorom in bo razčistil, vendar je nekoliko okleval in bil nepozoren. Pritekel je Kyle Walker, ki mu je izmaknil žogo, potem pa prodrl v kazenski prostor. Skušal je podati v sredino, žoga se je odbila od Jannika Vestergaarda, potem jo je zgrešil Bukaoy Saka, je pa prišla do Kana, ki je iz neposredne bližine premagal Kasperja Schmeichla.

Hjulmand izenačil z velike razdalje

Po vodstvu so trije levi zaigrali bolj pasivno, Danci pa so postajali vse nevarnejši. Sicer si veliko priložnosti niso priigrali, v 29. minuti pa neodločnosti Jordana Pickforda niso kaznovali. Pet minut zatem so izenačili. Kane je slabo razčistil na levi strani. Žogo je poslal le do Kristiansena, ki je podal Mortenu Hjulmandu, ta pa je z več kot 25 metrov udaril močno in predvsem natančno. Žoga je s pomočjo vratnice končala za Pickfordovim hrbtom.

Foden zadel vratnico, v zaključku nevarnejša Danska

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Uvodne minute drugega polčasa so bile v znamenju Anglije. Schmeichla je po petih minutah najprej z razdalje preizkusil Declan Rice. Saka je kmalu zatem z glavo žogo spravil prek danskega vratarja, vendar je zadel le zunanji del mreže, v 56. minuti pa je Foden s približno 20 metrov z močnim strelom stresel vratnico. 68. minuta je tekla, ko je prvič v drugem delu moral posredovati Pickford. Z razdalje je poskusil Mikkel Damsgaard.

Tri minute pozneje so nevarno zapretili Angleži. Bellingham je z globinsko podaj lepo zaposlil Ollieja Watkinsa, toda Schmeichel je rezervistu dobro zaprl kot in pravočasno posredoval. Zatem je na drugi strani močno z razdalje streljal Hoejbjerg, Pickford pa je bil na mestu. V zaključku srečanja so bili nevarnejši Danci, najlepšo priložnost pa je v 84. minuti zapravil Andreas Christensen, ki je po podaji iz kota Skova Olsena iz neposredne bližine slabo zadel žogo, ki je zletela čez vrata. V akciji, ki je sledila, Hoejbjerg z roba kazenskega prostora ni bil daleč od uspeha.

Zadetka s tekme Danska - Anglija v Frankfurtu

Skupina C, Frankfurt:

DANSKA − ANGLIJA 1:1 (1:1)
46.177; Hjulmand 34.; Kane 18.

Sodnik: Artur Soares Dias

Lestvica:                          
ANGLIJA            2  1 1 0  2:1  4
DANSKA             2  0 2 0  2:2  2
SLOVENIJA          2  0 2 0  2:2  2
SRBIJA             2  0 1 1  1:2  1