Oprosti, draga, ostajamo v Nemčiji!

Po prvi točki sreča, po drugi razočaranje, tretja točka pa je najlepša med vsemi, zmagovita, proti nosilcu skupine C. Slovenija je zadržala vse nalete in na trenutke trpela, kot so v reprezentančnem taboru pogosto ponavljali. Angleži so imeli veliko več žoge v svojih nogah, več kot 70 odstotkov, niso si pa priigrali veliko zglednih priložnosti, manj kot Danci ali Srbi, najboljše zgolj po strelih od daleč.

Zgodovinski uspeh slovenski nogometašev, ki s tremi remiji na evropskem prvenstvu v Nemčiji napredujejo v izločilne boje. Foto: EPA
Zgodovinski uspeh slovenski nogometašev, ki s tremi remiji na evropskem prvenstvu v Nemčiji napredujejo v izločilne boje. Foto: EPA

Matjaž Kek je po tekmi poudaril izjemno mentaliteto svojih varovancev, da so bili čvrsti, taktično disciplinirani in osredotočeni, tudi takrat, ko se je zdelo, da jim že pojenjajo moči. "Kot Kristusi smo trpeli v drugem polčasu, ampak mentalno smo bili tako močni in tako prepričljivi. Mislim, da smo se tudi naučili nekaj s prejšnje tekme, čeprav se je na koncu proti Angliji spet zgodil blackout, ampak mentalno smo bili neverjetni," je povedal slovenski selektor.

V podkastu Žoga je okrogla lahko prisluhnete celotnemu osemminutnemu pogovoru, ki ga je imel selektor z Markom Cirmanom. Povedal je tudi, kako ponosen je na svoje varovance, in našel prispodobo o njihovi poti v kamnu, ki se je dolgo nazaj začel valiti, zdaj pa je postal prava skala. Andraž Šporar je za Val 202 povedal, da cilj opravičuje sredstva, navijači pa so našli nov napev za Jako Bijola. "Levo na Haalanda, desno Ronaldota, včasih tud' zabije gol Jaka Bijol. Oooo, Jaka Bijol, oooo, Jaka Bijol!"

Radijsko reportersko ekipo v Nemčiji sestavljajo Boštjan Janežič, Marko Cirman, Jože Pepevnik in voditelj podkasta Luka Petrič, debatira pa tudi o tem, kako je nogometna reprezentanca prišla do te točke, do svojega vrhunca, in tudi o mogočih tekmecih v osmini finala. Če bo Madžarska ostala med najboljšimi tretjeuvrščenimi reprezentancami, bo slovenski tekmec v torek v Münchnu zmagovalec skupine E, če bo Madžarska izpadla, pa bo Slovenija igrala s Portugalsko v ponedeljek v Frankfurtu.