Slovenski odbojkarji so pretekli konec tedna v Stožicah uradno potrdili uvrstitev na olimpijskih igrah. Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Slovenski odbojkarji so pretekli konec tedna v Stožicah uradno potrdili uvrstitev na olimpijskih igrah. Foto: BOBO/Igor Kupljenik

Po koncu rednega dela Lige narodov se je najboljših osem reprezentanc zbralo na zaključnem turnirju najboljše osmerice na Poljskem. Mednarodna odbojkarska zveza je pred začetkom bojev za odličja v Lodžu izvedla tudi žreb skupin za olimpijske igre v Parizu.

Žreb za olimpijske igre

Skupina A: Francija, Slovenija, Kanada, Srbija

Skupina B: Poljska, Italija, Brazilija, Egipt

Skupina C: Japonska, ZDA, Argentina, Nemčija.

Pred žrebom so bile v skupine razporejene le tri reprezentance. V skupini A je prvo mesto pripadlo gostiteljici in aktualni olimpijski prvakinji Franciji, v skupini B je prvo mesto zasedla vodilna ekipa s svetovne lestvice in aktualna evropska prvakinja Poljska, v skupini C pa azijska prvakinja in druga reprezentanca sveta Japonska. Preostalih devet reprezentanc je bilo razdeljenih v tri bobne, in sicer v prvega Srbija, Nemčija in Egipt, v drugega Brazilija, Argentina in Kanada, v tretjega pa Slovenija, Italija in ZDA.

Žreb je Sloveniji namenil Francijo, Kanado in Srbiji. Slovenija se je z vsemi tremi reprezentancami pomerila v letošnji Ligi narodov in jih premagala. Od Francozov je bila boljša s 3:1 v nizih, medtem ko je Kanadčane in Srbe porazila s 3:2.

"Skupina je močna"
"Mislim, da je skupina močna. Če bomo želeli kar koli narediti na olimpijskih igrah, bomo morali zelo dobro odigrati vsako tekmo v skupini, da si bomo priborili možnost za boljšega tekmeca v nadaljevanju. Mislim, da je to eno najmočnejših prvenstev v zadnjem obdobju, in konkurenca bo res zelo močna," je žreb za Odbojkarsko zvezo Slovenije komentiral Klemen Čebulj.

Podobno meni tudi selektor Georghe Cretu. "Vse ekipe so zelo dobre in gojijo precej različen slog odbojke. Njihove značilnosti so kompaktnost, tehnična natančnost in tudi fizična moč. V vsaki skupini so ekipe med sabo enakovredne. Šli bomo tekmo po tekmo. Če sem povsem iskren, v tem obdobju nisem nikoli razmišljal o tekmecih, temveč predvsem o tem, kako bom svojo ekipo pripravil na tako veliko tekmovanje."

V skupini B bodo igrali Poljaki, Italijani, Brazilci in Egipčani, medtem ko bodo Japonci, Američani, Argentinci in Nemci igrali v skupini C.

Sorodna novica Lepo darilo za spričevalo: podpis odbojkarskih vzornikov

Kako bo potekal odbojkarski turnir?
Odbojkarski turnir bo na olimpijskih igrah potekal med 27. julijem in 11. avgustom. V prvem delu tekmovanja se bodo reprezentance znotraj posamezne skupine najprej srečale vsaka z vsako, končni izkupiček pa jih bo razvrstil na lestvico, in sicer glede na sedem meril – na osvojeno mesto v skupini, število zmag, število osvojenih točk, razmerje osvojenih in izgubljenih nizov, razmerje osvojenih in izgubljenih točk, medsebojni obračun ter mesto na svetovni lestvici.

V drugi del tekmovanja, ki se bo začel s četrtfinalom, se bo uvrstilo osem ekip, in sicer vse tri prvo- in drugouvrščene reprezentance iz posameznih skupin ter še dve najboljši tretjeuvrščeni reprezentanci.

Odbojkarji na OI proti Franciji, Kanadi in Srbiji