"Jaz sem si želel samo narediti en nepozaben koncert," je v izjavi za javnost dejal glasbenik Magnifico. Kot je dodal, takšnega zapleta glede izvedbe koncerta v Tivoliju ni pričakoval. Foto: Rok Kokovnik (Roschko Design Production)

Magnificov veliki jubilejni koncert Pridi nocoj v Tivoli ob 30-letnici njegovega glasbenega ustvarjanja je napovedan za 31. avgust. Karte so bile že v prodaji, ko je Zavod za varstvo narave RS spomladi sprejel odločitev, da za izvedbo koncerta v parku Tivoli ne bo podal soglasja.

Kot so pojasnili, so izdajo soglasja za Magnificov koncert zavrnili zaradi prevelike površinske in časovne obremenitve območja, ki spada v krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. 20.000 predvidenih obiskovalcev bi po njihovih besedah uničilo zelenico na 10.000 kvadratih prireditvenega prostora. Ob tem zavod soglasja ni podal še za izvedbo študentske prireditve na Rožniku.

Organizator Magnificovega jubilejnega koncerta se je na odločitev pritožil, ministrstvo za naravne vire in prostor je pritožbi ugodilo, zato je moral zavod ponovno odločiti o sprejemljivosti izvedbe koncerta, a je tudi v ponovni obravnavi zavrnil izdajo soglasja. Presodil je namreč, da ustrezna tehnična rešitev, ki bi omilila vpliv dogodka na sprejemljivo raven, ne obstaja. Organizatorji dogodka so se tudi na to odločitev pritožili, trenutno pa čakajo na odločitev ministrstva. Ta naj bi bila predvidoma znana do konca meseca.

Magnifico in organizatorji zatrjujejo, da koncert v vsakem primeru bo

V izjavi za javnost je direktor studia Doma Svobode in eden od organizatorjev dogodka Igor Arih ob tem poudaril, da občinstvu zagotavlja, da bo jubilejni Magnificov koncert izpeljan v vsakem primeru. "Magnifico ima snemalni studio v Tivoliju in večino opusa je ustvaril z razgledom na zelenico, na kateri si želi praznovati 30. obletnico. Za to idejo se bomo do konca borili z vsemi pravnimi sredstvi," je napovedal.

"V primeru negativnega mnenja ministrstva za naravne vire in prostor se bomo preselili na bežigrajski stadion. Obljubljamo, da bo koncert izveden enako spektakularno," je pojasnil. Organizatorji so namreč kot nadomestno lokacijo sprejeli ponudbo podjetnika Joca Pečečnika za koncert na bežigrajskem stadionu. Ustrezni postopki za koncert na tej lokaciji že potekajo, organizatorji pa tukaj ne pričakujejo zapletov. Kot je povedal Arih, je bilo sicer doslej že prodanih 14 tisoč vstopnic, kar je približno tri četrtine predvidenih kapacitet za obe lokaciji. Ob morebitni spremembi lokacije bo sicer vsem, ki se s spremembo ne bodo strinjali in so vstopnico za koncert že kupili, omogočeno povračilo kupnine.

Sorodna novica Magnifico ostal brez soglasja zavoda za koncert v Tivoliju

Arih je bil ob tem kritičen do postopkov na zavodu za varstvo narave, ki mu očitan nestrokovno odločanje, zavajanje in tudi laži. Med drugim je poudaril, da so na zavodu sprva kot največji problem izpostavili ogrožanje rastline evropske gomoljčice in hrošča puščavnika, ob ponovnem odločanju pa so opozorili predvsem na uničevanje travnika. Ko je dejal Arih, so organizatorji namreč vmes opozorili, da omenjena rastlina v času koncerta sploh nima nadzemnih delov, hrošči pa prebivajo v deblih dreves.

Opozoril je, da so bile nepravilnosti pri odločanju zavoda ugotovljene tudi v inšpekcijskem nadzoru, ki je bil uveden na predlog odvetnika organizatorjev. "Ugotovitve inšpekcije so izjemno zanimive, saj je ugotovila celo vrsto nepravilnosti, ki so družbi Dom svobode povzročile poslovno, glasbeniku Magnificu pa tudi moralno škodo," je dejal Arih. Inšpektorji so po njegovih besedah med drugim ugotovili, da zaposlena na zavodu, ki je vodila postopek o izdaji soglasja za koncert v Tivoliju, nima opravljenega strokovnega izpita iz splošnega upravnega postopka oz. sploh ne izpolnjuje pogojev za vodenje in odločanje v upravnih zadevah. V primeru, da koncerta v Tivoliju ne bo in jih bo država dokončno zavrnila, je Arih napovedal, da bodo razmislili tudi o odškodninski tožbi zoper odgovorne osebe in držav

Ob tem je – tako kot že ljubljan župan Zoran Janković pred njim – opozoril, da v Tivoliju vsako leto poteka več množičnih prireditev, med drugim DM-ov tek za ženske, kjer se na travniku v Tivoliju zbere več kot 10 tisoč tekačic. Dogodek je konec maja brez zapletov potekal tudi letos.

Glasbenik opozoril na "žaljivo oceno publike"

Glasbenik Robert Pešut – Magnifico je na novinarski konferenci povedal, da je o koncertu v Tivoliju, kjer preživi večino časa, razmišljal že več let, navdih zanj pa je dobil pri vsakoletnem DM-ovem teku za ženske in drugih prireditvah v Tivoliju, kjer ima svoj snemalni studio.

Ob tem obregnil v del odločbe zavoda, ki navaja, da je ena od večjih ovir za izvedbo koncerta v Tivoliju ocena publike. Na zavodu so namreč ocenili, da obstajajo utemeljeni razlogi, da bo po koncertu – kot se je izrazil – "vse poscano, posrano in pokozlano". Ob tem je poudaril, da je publika, ki se udeležuje njegovih koncertov "zelo kulturna" in da je takšna ocena žalitev tako za obiskovalce njegovih koncertov kot njega samega. "Opravičujem se vam, da sem vas vpletel v to zgodbo, kjer vas nekdo tako podcenjuje in žali," je dejal svojim poslušalcem.

Dodal je, da se ob vsem dogajanju ne more znebiti občutka, da je celoten proces uperjen proti njemu samemu. Dejal je, da v Sloveniji koncerti nenehno potekajo "ob rekah, potočkih, v gajih in na travniku", pa se po njegovih besedah nihče od ljudi, ki nasprotujejo njegovemu koncertu, v to ne vtika.

Tudi on je napovedal, da bodo v primeru, da koncert v Tivoliju konec avgusta ne bo mogoč, dogodek preselili na Plečnikov stadion za Bežigradom. "Mi je tudi ta ideja všeč, malo ga bomo uredili, malo pokosili, ga obudili in naredili zgodbo tam," je še dejal glasbenik. V priprave koncerta, ki so se začele pred letom dni, je sicer skupno vpetih 150 glasbenikov in vsaj še enkrat toliko tehničnega osebja.

Sorodna novica Janković predlaga spremembo: prireditve v Tivoliju tudi brez soglasja zavoda za varstvo narave

Janković predlagal spremembe odloka

Na dogajanje so se sredi junija odzvali na Mestni občini Ljubljana – ljubljanski župan Janković, ki je bil že pred tem kritičen do odločitve zavoda, je namreč napovedal spremembe in dopolnitve odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Doslej v krajinskem parku ni bilo dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot brez predhodnega soglasja zavoda za varstvo narav. Predlog sprememb pa predvideva, da bo izvajanje prireditev dovoljeno na petih lokacijah – vrh Rožnika, Mostec, Plečnikov avditorij, sankališče in območje med Jakopičevim sprehajališčem ter otroškim igriščem – dovoljeno.
Ljubljanski mestni svetniki bodo o predlogu sprememb in dopolnitev odloka odločali na julijski seji.

Mladi za podnebno pravičnost svetnike pozivajo, naj sprememb ne podprejo

Na dogajanje so se večkrat odzvali tudi Mladi za podnebno pravičnost. Pred ponedeljkovo sejo ljubljanskega mestnega sveta so vnovič opozorili, da želi Janković zavod za varstvo narave s predlaganimi spremembami "izključiti in izgnati" iz odločanja o rabi in upravljanju krajinskega parka na ključnih lokacijah.

Zato so v gibanju skupaj z več kot petdesetimi strokovnjaki s področja krajinske arhitekture, biologije, ekologije, arhitekture in drugih ved ter obiskovalci Tivolija na ljubljanske mestne svetnike naslovili javni poziv, v katerem jih pozivajo, naj zaustavijo "nesmiselno vztrajanje občine pri izvedbi koncerta pevca Magnifica v parku Tivoli".

Ob tem so poudarili, da je v mestu dovolj drugih prizorišč " in nobene potrebe ni, da se politična oblast zavzema za izvedbo komercialnega množičnega dogodka v javnem parku, če temu nasprotuje Zavod RS za varstvo narave ter več kot 130 biologov, krajinskih arhitektov, umetnikov in drugih podpisnikov pisma, med katerimi so mnogi eminentni profesorji z Biotehniške fakultete, Fakultete za arhitekturo, Zdravstvene fakultete in rektor Univerze v Ljubljani".

Kot so poudarili, bodo svetnice in svetniki postavljeni pred dve možnosti: "Ali sprejmete nestrokovne in pravno sporne spremembe odloka, s čimer boste poglobili trenutno nesonaravno upravljanje parka, ali pa začnete končno vzpostavljati okvir za drugačen, bolj sonaraven in ljudem bolj prijazen način upravljanja parka."