Andraž Šporar je igral do 74. minute, ko ga je zamenjal Žan Celar.
Andraž Šporar je igral do 74. minute, ko ga je zamenjal Žan Celar.

Slovenski nogometaši so po odlični predstavi šele po streljanju enajstmetrovk morali priznati premoč Portugalski v osmini finala evropskega prvenstva v Frankfurtu. Po zgodovinskem dosežku v Nemčiji – prvič na velikem tekmovanju so se prebili v izločilne boje – se bodo v torek ob 20.00 navijačem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Šeško sam pred Costo, izjemna priložnost je šla po zlu

Kek: Porazi se ne slavijo
"Ko izgubiš po streljanju enajstmetrovk proti Portugalski, ostane neka žalost. Porazi se ne slavijo. Ta ekipa je sposobna marsičesa, škoda za nesrečni konec. Po prejetem zadetku proti Srbiji v zadnji minuti se nam je vrnilo proti Angliji in tudi tokrat se nam bo enkrat vrnilo. Seveda sem ponosen, saj imajo fantje karakter. Ekipa ve, kaj hoče. To je veliko zadovoljstvo, saj je nogomet znova doma v Sloveniji," je povedal selektor reprezentance Kek.

"Portugalci so imeli večjo posest, saj imajo večjo kakovost posameznikov. Iz minute v minuto smo rasli. Bili smo malce prepozni v odzivih, saj je bila to že četrta tekma. Imeli smo zaključno žogo v 116. minuti. To je dokaz naših sposobnosti. Sami smo šli proti vratom v 116. minuti, Portugalci so že izgubljali glavo. Prepričan sem, da bo v nadaljevanju Šeško to zabil. Imeli smo neverjetno željo, na tribunah je bilo izjemno. V takih trenutkih je lepo biti selektor slovenske reprezentance."

Turnir se je za selektorja končal prehitro, v Nemčiji bi rad ostal še nekaj dni
62-letni Mariborčan, ki je Slovenijo popeljal tudi na svetovno prvenstvo leta 2010 v Južni Afriki, je užival v Nemčiji: "Turnir se je zame končal prehitro, v Nemčiji bi bil še nekaj dni sredi poletja. Upam, da se bo to znalo ceniti. Ko se naredi z naše strani neka napaka, je treba imeti razumevanje, ne pa takoj začeti pljuvati. Fantje imajo kakovost, kot posamezniki in kot ekipa. Čez dva meseca se igra Liga narodov in upam, da bomo imeli veliko podporo, saj imamo težko skupino. Fantje so si absolutno zaslužili veliko podporo."

Kek, Gnezda Čerin, Oblak in Šporar po porazu proti Portugalski

Gnezda Čerin: Ponosni smo na ta uspeh in uživamo v tem trenutku
"Čustva so bila danes neverjetna, od ubranjene enajstmetrovke do naše priložnosti v zadnjih minutah, potem enajstmetrovke. Ampak to je nogomet. Preprosto, kar lahko povem, je, da sem ponosen na fante, na ekipo, navsezadnje na vse naše navijače, ki so pričarali to vzdušje skozi celoten turnir. Verjamem, da bomo v prihodnjih letih videli več teh prizorov," je po koncu tekme za Televizijo Slovenije dejal Adam Gnezda Čerin.

"Počasi se je tekma odpeljala v smer, da smo mi prevzemali neki dober položaj v fazi obrambe. Dobro smo zapirali vse poti do našega gola in Portugalci so s tem postali nervozni. Videli so, da jim ne gre vse od nog, kot mora. Na koncu sem bil prepričan, da bomo iztržili neodločen izid. Če bi zadeli priložnost na koncu, bi lahko tekmo odpeljali v drugo smer, ampak ne obžalujemo tega, smo ponosni na ta uspeh in uživamo v tem trenutku," je še dodal.

Oblak ubranil enajstmetrovko Cristianu Ronaldu

Oblak: Na koncu so Portugalci zasluženo zmagali, lahko jim čestitamo
"Ko vidiš vse to, je še težje. Ne vem, kaj bi rekel. Žal se ni izšlo. Zmagali so, ni prav veliko za povedati. Navijači so nekaj neverjetnega, zaradi vsega tega je še veliko težje, da nismo zmagali. Težko je govoriti o tem, še posebej nekaj minut po tem, ko se je vse to zgodilo. Živi smo bili v podaljških, imeli tudi priložnosti, da bi zadeli, ampak se ni izšlo, zmanjkalo je mogoče malo sreče. Na koncu so zasluženo zmagali, lahko jim čestitamo. Mi pa nismo zadovoljni, sploh po vsem trudu, ki smo ga vložili," je razmišljal kapetan Oblak.

Streljanje 11-metrovk na tekmi Portugalska - Slovenija, 1. del

Šporar: Portugalci in Angleži so imeli dve ali tri priložnosti v 210 minutah
Andraž Šporar ni bil preveč potrt, igral je do 74. minute, dramo z bele točke pa je spremljal s klopi.

"Izredno težko je bilo. Portugalska ima res kakovostno ekipo. Zelo dobro smo jih nevtralizirali, razen enajstmetrovke niso imeli velike priložnosti. Imeli smo zlato priložnost, a žoga ni šla v gol. Pri enajstmetrovkah so možnosti 50 : 50. Njihov vratar je bil videti kot panter. Ne bi rekel, da so naši slabo streljali. Ni bilo gola, a vsi so streljali močno v kot. Preprosto je vrhunsko branil. Ena ekipa mora iti naprej po 11-m, a žal to nismo mi. Evropsko prvenstvo zapuščamo z dvignjeno glavo," je povedal napadalec Panathinaikosa.

Streljanje 11-metrovk na tekmi Portugalska - Slovenija, 2. del

"Iz minute v minuto nam je rasla samozavest. V zadnjih 40 ali 50 minutah niso imeli ene priložnosti. Mi smo prišli do priložnosti iz njihovih napak. Na koncu je zmanjkal kanček sreče. Po rednem delu in podaljšku gremo domov neporaženi, kar je malce čudno. Pokazali smo, da lahko igramo s takimi ekipami. Postavili smo se po robu vrhunskim reprezentancam, kot sta Anglija in Portugalska. Igralci so vredni po 100, 150 ali 200 milijonov evrov. Oboji skupaj so imeli dve ali tri priložnosti v 210 minutah. Mislim, da je to šele začetek. Za vse nas je bilo to prvič in prepričan sem, da ne zadnjič."

Spomnil se je tudi na težke trenutke. Pred dvema letoma je bila Slovenija popolnoma razglašena. Preobrat je bil grenek poraz v Beogradu proti Srbiji z 1:4 v Ligi narodov.

"Prehodili smo trnovo pot, nič ne gre čez noč v nogometu. S selektorjem smo gradili in zdaj smo prišli skoraj do četrtfinala EP-ja. Za vse je potreben čas. Na tem moramo graditi. Že dolgo smo neporaženi. Navijači so bili izjemni na vseh tekmah. Bili so v manjšini, a se je zelo slišalo. Zelo se bomo potrudili, da gremo na svetovno prvenstvo."