Nizozemci so v drugem polčasu uprizorili preobrat in se veselijo polfinala. Foto: Reuters
Nizozemci so v drugem polčasu uprizorili preobrat in se veselijo polfinala. Foto: Reuters

Turki so v 35. minuti po pritisku zasluženo povedli, mrežo Nizozemcev je zatresel branilec Samet Akaydin. Akcija se je začela iz kota, sledil je predložek Arde Gülerja z desne strani, 30-letni nogometaš Fenerbahčeja, ki je zadnjega pol leta kot posojen nogometaš preživel pri Panathinaikosu, pa je na oddaljenejši vratnici zadetek dosegel z glavo iz bližine. To je bil edini strel obeh ekip v okvir vrat v prvem polčasu (posest žoge 54:46 odstotkov za Nizozemsko).

V 56. minuti je bila Turčija zelo blizu povišanja vodstva na 2:0. Sijajni najstnik madridskega Reala Arda Güler je s prostega strela s 25 metrov z levico odlično streljal okoli živega zidu, vratar Bart Verbruggen je bil že premagan, a je nizek strel ustavila vratnica. V nadaljevanju sta imela priložnosti še Baris Alper Yilmaz in Kaan Ayhan.

Samet Akaydin je Turčijo popeljal v vodstvo z glavo. Foto: Reuters
Samet Akaydin je Turčijo popeljal v vodstvo z glavo. Foto: Reuters

Nizozemce v polfinale popeljal avtogol

Toda sledila je kazen za zapravljeno. V 70. minuti se je namreč mreža prvič zatresla na drugi strani. Izenačil je nizozemski branilec Interja Stefan de Vrij. Tudi on je izkoristil predložek z desne strani (podal je Memphis Depay), z glavo je osamljen natančno meril iz sredine kazenskega prostora.

Šest minut pozneje je po nizki podaji Denzela Dumfriesa z desne strani za preobrat zadel še Cody Gakpo. Oziroma če smo natančnejši, avtogol so pripisali Mertu Müldürju, ki se je dotaknil žoge pod pritiskom napadalca Liverpoola in jo preusmeril v lastno mrežo.

Stefan de Vrij (desno) se veseli izenačenja s Xavijem Simonsom. Foto: EPA
Stefan de Vrij (desno) se veseli izenačenja s Xavijem Simonsom. Foto: EPA

Koeman: Borili smo se in nismo odnehali

Nizozemci, ki so se pobrali po bledem prvem polčasu, so ob koncu ustavili zaključni nalet Turkov in se veselijo polfinala. Nekaj nevarnih poskusov je blokirala obramba, v sodnikovem dodatku se je še enkrat izkazal tudi Verbruggen.

"Zmagali smo ne samo zaradi tega, ker smo bili najbrž boljše moštvo, ampak tudi zaradi tega, ker smo se borili in nismo odnehali," je povedal nizozemski selektor Ronald Koeman, ki je bil leta 1988 igralec oranja ob osvojitvi edinega naslova evropskega prvaka. Tudi tedaj je Euro potekal v Nemčiji. Ključna je bila njegova menjava na začetku drugega dela, ko je na zelenico vstopil neugodni 197 centimetrov visoki napadalec Wout Weghorst.

"Zelo smo žalostni. Zelo ponosen sem na ekipo, vsakdo je naredil najboljše, kar je lahko. V tem trenutku je težko najti prave besede, preveč čustveni smo še. Hvala vsem navijačem. Imeli smo izjemno podporo, nosili so nas od tekme do tekme, kar je bilo za nas zelo pomembno," je dejal turški vezist Salih Özcan.

25-letni Cody Gakpo je na levem krilu znova prevesil jeziček na tehtnici v korist Nizozemske. V Nemčiji je dosegel že tri zadetke, blizu je bil četrtemu. Foto: EPA
25-letni Cody Gakpo je na levem krilu znova prevesil jeziček na tehtnici v korist Nizozemske. V Nemčiji je dosegel že tri zadetke, blizu je bil četrtemu. Foto: EPA

Poostreni varnostni ukrepi

Nemško prestolnico, kjer živi kar 200.000 ljudi s turškimi koreninami, je zajela prava nogometna vročica.

Na olimpijskem stadionu je bilo izjemno vzdušje, temperatura je narasla tudi zaradi kazni Uefe, ki je turškega reprezentanta Meriha Demirala zaradi t. i. volčjega pozdrava na tekmi osmine finala proti Avstriji (2:1) kaznovala z dvema tekmama prepovedi nastopa. Oblasti v Berlinu so poostrile varnostne ukrepe, za red in mir je skrbelo kar 3000 policistov.

Turški selektor Vincenzo Montella je lahko znova računal na kapetana Hakana Calhanogluja, ki proti Avstriji zaradi kazni ni igral. Nizozemci so bili s 3:0 boljši od Romunov.

Turški navijači na stadionu v Berlinu. Foto: Reuters
Turški navijači na stadionu v Berlinu. Foto: Reuters

Prvi medsebojni dvoboj v izločilnih bojih

Nizozemci in Angleži se do zdaj še nikoli niso pomerili v izločilnih bojih velikih tekmovanj. Leta 1988 in 1996 so se srečali v skupinskem delu evropskega prvenstva. Pred 36 leti v Nemčiji so s 3:1 zmagali Nizozemci, pred 28 leti v Angliji pa s 4:1 Angleži.

Pred petimi leti je bilo v polfinalu Lige narodov v Guimaraesu na Portugalskem po podaljšku 3:1 za Nizozemsko.


Četrtfinale (Berlin):

NIZOZEMSKA – Turčija 2:1 (0:1)
70.091; de Vrij 70., Müldür 76./ag; Akaydin 35.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)

Goli iz četrtfinala Nizozemska – Turčija 2:1

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com