Poplave v Občini Šoštanj 2023 Foto: Občina Šoštanj
Poplave v Občini Šoštanj 2023 Foto: Občina Šoštanj

Na Občini Šoštanj so povedali, da so v Metlečah že kupili ustrezen prostor, za katerega so uveljavili predkupno pravico in ga odkupili od Premogovnika Velenje. Na tem območju je v skladu s prostorskim aktom predvidena gradnja individualnih hiš. Tisti prebivalci, ki jih je lani prizadela vodna ujma, bodo imeli tako možnost preselitve na to območje.

"Ima pa vsak posameznik možnost dogovora in iskanja zanj najprimernejše rešitve. Nekateri krajani so bili zadovoljni, drugi manj, so bili pa vsi veseli, da zdaj vedo, pri čem so," so dejali na občini.

Selitev bi bila po mnenju Alenke Zupančič z direkcije za vode potrebna, tudi če se na vodotokih izvedejo varovalni ukrepi, kot so suhi zadrževalniki, razbremenjevanje reke Pake v jezero ter čiščenje in poglobitev struge Pake.

Šoštanjski župan Boris Goličnik je ob tem dejal, da ga je nekoliko presenetil obseg predvidene selitve, je pa zadovoljen, ker ljudem ni več treba živeti v negotovosti.

Izdelano bo strokovno mnenje glede odstranitve objektov

Kot so pojasnili predstavniki države – omenjenega sestanka na občini se je udeležil tudi vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic, bo v nadaljevanju izdelano strokovno mnenje glede odstranitve objektov, ki ga bosta pregledala državna tehnična pisarna in nato še svet za obnovo. Sledila bo 15-dnevna javna razgrnitev z možnostjo podajanja vprašanj in pripomb, na katere bodo podali odgovore.

Šele nato bo vlada sprejela končni sklep. Po vseh teh postopkih bodo sledile cenitve, prebivalci pa bodo imeli mesec dni časa, da sprejmejo ponudbo.

"Razumem, da so postopki daljši, da je veliko odvisno od strokovnih podlag, da so se spremenila dejstva in da je treba izdelati nove študije, ki so podlaga za nadaljnje odločitve. Kljub temu pa pozivam vse prisotne, da čim prej pridejo do končnih odločitev," je pozval Goličnik.

V Letušu je za odstranitev predvidenih 116 objektov