Blaž Janc je bil z osmimi zadetki ob Aleksu Vlahu najboljši strelec na tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Janc je bil z osmimi zadetki ob Aleksu Vlahu najboljši strelec na tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci so tekmo začeli slabo. Potrebovali so kar sedem minut in 25 sekund, da so prvič zatresli hrvaško mrežo, z devetih metrov je bil pod prečko natančen Dean Bombač, ki je predtem sicer zapravil poskus s sedmih metrov. To je bil zadetek za 2:1, zatem so se v slovensko igro prikradle napake, Hrvati so prestregali žogo in na drugi strani brez večjih težav prihajali do odprtih metov, hitro so povedli s 5:1 in slovenskega selektorja Uroša Zormana prisilili v minuto odmora.

Borut Mačkovšek je zakoličil zmago Slovenije s silovitim zadetkom minuto pred koncem tekme s Hrvaško za prednost štirih zadetkov (31:27). Zadel je sicer tri od šestih poskusov na tekmi. S šestih metrov je poskusil dvakrat, uspešen je bil polovično. Polovično je bil uspešen tudi z meti z devetih metrov (2/4). Foto: Reuters
Borut Mačkovšek je zakoličil zmago Slovenije s silovitim zadetkom minuto pred koncem tekme s Hrvaško za prednost štirih zadetkov (31:27). Zadel je sicer tri od šestih poskusov na tekmi. S šestih metrov je poskusil dvakrat, uspešen je bil polovično. Polovično je bil uspešen tudi z meti z devetih metrov (2/4). Foto: Reuters

Po odmoru so Slovenci zaigrali za odtenek bolje, a Hrvati so kljub vsemu držali vse niti igre v svojih rokah. Odgovorili so na vsak nalet Zormanove ekipe, šele v drugi polovici prvega polčasa so nato malce popustili in Slovencem dovolili vrnitev v dvoboj. Aleks Vlah, najbolj razpoložen slovenski rokometaš v prvem polčasu, je imel ob izidu 10:12 priložnost zaostanek stopiti na gol razlike, a mu je vratar Dominik Kuzmanović preprečil veselje.

Po dvojni izključitvi na hrvaški strani in dolgem prerekanju hrvaške klopi z delegati je Domen Novak vendarle zadel za 11:12. Slovenci so imeli v zaključku nove tri priložnosti za izenačenje, izkoristili so šele tretjo, ko je po novi izjemni obrambi Urbana Lesjaka v protinapad zdrvel Vlah in žogo zavrtinčil mimo hrvaškega čuvaja mreže za 13:13.

V drugem polčasu se je igra razživela na obeh straneh. Za prvo slovensko vodstvo na tekmi (14:13) je poskrbel Blaž Janc. Ob izidu 15:15 so Slovenci zapravili izjemni priložnosti: najprej je s sedmih metrov vratnico nastreljal Vlah, zatem je odbito žogo pobral in jo proti vratom zalučal še Tilen Kodrin, a je tudi on zadel okvir gola. Hrvati so na drugi strani prek Maria Šoštarića hitro povedli, nato pa prednost držali do 41. minute, ko je znova izenačil Janc (19:19).

V drugi polovici drugega polčasa so slovenski rokometaši stopili na plin. Tekma se je prelomila s Ferlinovo ubranjeno sedemmetrovko Šoštariću. Od tedaj so Slovenci zaigrali kot prerojeni. Klemen Ferlin je Hrvate z obrambami spravljal v obup, na drugi strani se je odprlo v napadu, Dolenec je bil natančen s sedmih metrov, za prednost treh zadetkov (24:21) je z izvrstno akcijo poskrbel Vlah, ki je s sedmim zadetkom na tekmi malo zatem zadel že za +4 (25:21).

Vrhunci radijskega prenosa rokometne tekme Slovenija : Hrvaška

Sedemminutni strelski post je za izbrano vrsto Hrvaške v 51. minuti z golom iz protinapada prekinil Šoštarić. Po minuti odmora na zahtevo hrvaškega selektorja Dagurja Sigurdssona so Hrvati zaigrali podjetneje v napadu, v obrambi so strnili vrste in malce zarezali v slovensko prednost. Nato pa je v polnem sijaju zasijal Janc. Najprej je po hitrem prenosu žoge to mojstrsko zavrtinčil in jo spravil za hrbet hrvaškega čuvaja mreže, nato je že v naslednjem hipu ukradel žogo in zadel iz protinapada za 28:24.

Vlah, Janc in Ferlin so bili junaki srečanja, ki je bilo za Hrvate dokončno izgubljeno po siloviti bombi Boruta Mačkovška z razdalje minuto pred koncem za 31:27. V zadnji minuti so Hrvati poraz le še ublažili. Z osmimi zadetki sta bila prva strelca tekme Janc in Vlah, Ferlin je zbral osem obramb ob 25 strelih, Lesjak 5/17.

Slovenski rokometaši do prve zmage na OI 2024

Olimpijske igre, 2. krog

Skupina A:
SLOVENIJA − HRVAŠKA 31:29 (13:13)
Janc in Vlah po 8, Kodrin, Mačkovšek in Novak po 3, Bombač, Dolenec in Gaber po 2; Martinović, Srna in Šoštarić po 5, Lučin 4, Duvnjak in Načinović po 3, Cindrić 2, Grahovac in Sipic po 1.

Sedemmetrovke: 2/4; 2/3
Izključitve: 10 min; 16 min
Rdeči karton: 0; 1

Ob 16.00:
ŠVEDSKA − ŠPANIJA

JAPONSKA − NEMČIJA 26:37