Jan Kozamernik z navdušenimi navijači. Foto: Reuters
Jan Kozamernik z navdušenimi navijači. Foto: Reuters

"Pristop je bil v težkih trenutkih najpomembnejši. Srbi so v drugem nizu povedli za štiri točke, a smo držali skupaj in verjeli, da se lahko vrnemo. Tudi "sideout" smo dvignili na višjo raven, Alen Pajenk nas je vrnil v igro in nato smo odigrali maksimalno," je povedal slovenski kapetan, ki se je veselil tudi zlate medalje Andreje Leški.

"So mi navijači pravkar povedali, da je, ko je padla naša zadnja točka, padla tudi zlata olimpijska medalja. Bravo, zelo sem vesel. Tudi rokometaši so včeraj zmagali. Vse to nam daje dodatno energijo!"

Udarec v glavo resetiral Pajenka

Znova je blestel Tonček Štern, s povitim prstom leve roke je dosegel za cel niz točk, torej 25, pri čemer je imel 55-odstotno učinkovitost v napadu (22/34). Kakšen privilegij je imeti v ekipi takšnega korektorja, ki v trenutku, ko bi lahko tekmec tekmo prevesil v svojo korist, najde rešitev v napadu.

"Ključen je bil naš pristop. Od prve do zadnje točke smo vložili maksimalno energijo in bili nenehno osredotočeni," je za TV Slovenija povedal Štern, ki ga poškodovani prst ne moti preveč. "Pričakoval sem, da bo slabše. Z nekaj terapije in z bandažo na prstu smo vse odlično uredili."

Slovenski odbojkarji z odlično predstavo v četrtfinale
Slovence znova krasi izjemna energija, pomembno je tudi, da jim veličina turnirja (fantje so prvič in številni tudi zadnjič na olimpijskih igrah) ni spodrezala kril. Foto: Reuters
Slovence znova krasi izjemna energija, pomembno je tudi, da jim veličina turnirja (fantje so prvič in številni tudi zadnjič na olimpijskih igrah) ni spodrezala kril. Foto: Reuters

Odigrali, kot so se dogovorili
Čeprav je Slovenija servirala šest asov, je Gregor Ropret v tem elementu opazil še nekaj rezerv. "Vrhunsko smo odigrali. Točno tako, kot smo se dogovorili. Vse je delovalo, od bloka do obrambe, morda je bilo na trenutke nekaj preveč napak le v servisu. Srbija je iskala rešitve, pa jih proti takšni Sloveniji ni našla."

Slovenci so že v Ligi narodov kazali vrhunske predstave, vse skupaj so prenesli tudi na olimpijski turnir, kjer je res zbrana svetovna smetana. Najprej so premagali Kanado (3:1), zdaj še Srbijo, ki je leta 2000 osvojila zlato olimpijsko medaljo.

Ropret: "Pokazali smo dve suvereni predstavi. V teh 14 dneh sklepnih priprav se je videlo, da smo našli nekaj več. Predvsem pri "sideoutu" smo dvignili igro. Če bomo to držali in še naprej tako dobro sprejemali, bo vsakemu nasprotniku težko. Pozna se tudi, da smo ekstra motivirani."

Štern ob servisu nehote v glavo zadel Alena Pajenka
Slovenski napad (na fotografiji Klemen Čebulj, ki je dosegel 12 točk) je bil zelo razpoložen. Foto: Reuters
Slovenski napad (na fotografiji Klemen Čebulj, ki je dosegel 12 točk) je bil zelo razpoložen. Foto: Reuters

Pajenk prejel projektil hitrosti 107 km/h
Ropret je sijajno razigraval soigralce, veliko delo pa je opravil tudi bloker Alen Pajenk. V drugem nizu ga je pri slovenskem zaostanku 11:13 v glavo zadela bomba Tončka Šterna (žoga je letela s hitrostjo 107 km/h), kar pa je nanj prej delovalo pozitivno:

"Takoj sem mu povedal, da me je resetiral, k sreči v pozitivnem smislu. Takrat se je začela pozitivna serija. Odločila je naša želja, bili smo res dobro pripravljeni nanje, saj se dobro poznamo, zunaj igrišč smo prijatelji."

V petek bo Slovenija za konec predtekmovanja za 1. mesto v skupini igrala proti Franciji. Tine Urnaut: "Najprej se moramo čim bolje spočiti in napolniti z energijo. Najpomembnejše bo, kaj se bo dogajalo na naši strani mreže."

Res ni vzroka za kakšne skrbi. V zgodovini olimpijskih iger odbojkarjev Slovenije ni premagala še nobena reprezentanca!

Tonček Štern kljub poškodbi prsta potopil nemočne Srbe