Foto: AP
Foto: AP

Pred nacionalno konvencijo demokratske stranke je objavil lažno sliko trenutne podpredsednice ZDA in njegove protikandidatke na prihajajočih ameriških volitvah Kamale Harris, ki nagovarja komunistični shod v Čikagu.

Pred tem je objavil tudi lažen videoposnetek, na katerem pleše poleg milijarderja Elona Muska, sicer enega njegovih najglasnejših podpornikov, poroča AP.

Javnost pa je najbolj pritegnila objava, ki jo je Donald Trump s spletom delil tik pred začetkom konvencije v Čikagu. Objavil je fotografijo trenutno najbolj priljubljene glasbenice na planetu Taylor Swift, ki je oblečena v strica Sama (lik sinonimen z ZDA, ki je v splošno kulturo prišel preko propagandnih plakatov v prvi svetovni vojni) daje svoj glas podpore njegovi kandidaturi. Tudi ta objava je bila lažna, ustvarjena s pomočjo umetne inteligence.

To so zgolj najnovejši primeri, v katerih je Trump s spletom delil podobe, ki jih ustvarjajo orodja umetne inteligence, da bi napadel svoje nasprotnike ali ustvaril iluzijo podpore okrog svoje kampanje. Nekatere slike in videoposnetki, ki jih je Trump delil, so risani ali očitno lažni. Takšne objave javnost brez težav prepozna kot take. Vendar porast vsebine, ustvarjene z umetno inteligenco v političnih družbenih medijih, skrbi strokovnjake, ki pravijo, da jo je mogoče uporabiti za spodbujanje bolj zahrbtnih in verjetnih dezinformacij.

Z umetno inteligenco zavajajo volivce

Ker lažne slike, videoposnetki in zvočni posnetki, ustvarjeni z generativnimi modeli umetne inteligence, preplavljajo družbene medije, ljudje vedno težje zaupajo v to, kar vidijo in slišijo. "Deepfake Taylor Swift, ki jih ustvari umetna inteligenca, so še en primer moči umetne inteligence za ustvarjanje dezinformacij, ki zavajajo in goljufajo volivce," je za AP dejala Lisa Gilbert, sopredsednica organizacije Public Citizen, skupine za zagovarjanje pravic potrošnikov, ki si obenem prizadeva tudi za zakonsko ureditev umetne inteligence.

"Potencialna škoda za našo družbo, ki bi lahko nastala zaradi takšnih napačnih informacij, vključno z zlorabami volitev, je obsežna," dodaja. Poleg zvezdnice, ki volivce nagovarja, naj glasujejo za Donalda Trumpa, je nekdanji predsednik objavil tudi lažno fotografijo njenih oboževalcev, ki nosijo majice z napisi podpore Trumpovi kampanji. Takšne objave imajo zgolj en cilj, menijo strokovnjaki – pridobivanje pozornosti v času, ko je javnost osredotočena na dogajanje v bazi političnih nasprotnikov. "Tako lahko on in kampanja uničita cikle novic," je dejal Doug Heye, dolgoletni tiskovni predstavnik republikancev. "Vsi vemo, da je Taylor Swift odličen način, da mediji govorijo o vas," je sklenil.