Minister Poklukar in župan Ribnice Pogorelc. Foto: Občina Ribnica
Minister Poklukar in župan Ribnice Pogorelc. Foto: Občina Ribnica

"Storilci kaznivih dejanj, ne samo Romi, se po opravljenih policijskih postopkih lahko samo smejijo policistom in vsem nam, ker potem niso opravljeni nadaljnji postopki," je bil v izjavi za javnost po sestanku z ribniškim županom direkten minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je dejal, da se na območju Ribnice občanke in občani ne počutijo varni.

Sorodna novica Policija: V Kočevju in Ribnici izvajamo okrepljene aktivnosti

"Župan Ribnice je izredno konstruktivno pristopil k reševanju romske problematike," je nadaljeval minister in dodal, da jim je župan predstavil cel kup predlogov. "Ugotovili smo, da je medresorska delovna skupina opravila svoje delo, da obravnava težave in probleme, ki seveda niso samo s področja varnosti," je Poklukar opozoril, da je velika težava tudi področje integracije Romov v družbo.

Največji del težave ni policija, je bil direkten Poklukar. "Verjamem, da bo policija iz okolja pobrala kriminalce," je poudaril in ob tem omenil sodno vejo oblasti, kjer se poraja vprašanje, kako pohitriti sodne postopke in sankcije. To vprašanje bo zastavil med sestankom s pravosodno ministrico Andrejo Katič prihodnji teden, je napovedal. "To je vprašanje za sodno vejo oblasti, ki je neodvisna veja oblasti," je povedal Poklukar.

"Županu sem zagotovil, da bo policija naredila vse, da se vzpostavi javni red, da se poveča zaupanje državljank in državljanov v varnost, da se bodo počutili varne, če bo treba dodati še dodatne policijske sile na tem območju, bomo seveda poskrbeli, da bo policije še več," je sklenil minister.

Medresorsko delovno skupino je treba razdeliti na integracijski in varnostni del, saj je varnost zgolj eden izmed vidikov rešitve težav. Od preostalih vidikov se mu zdi pomembna predvsem integracija Romov, ki pa je po njegovih besedah stvar drugih resorjev. "Verjamem, da se bodo tudi tukaj našle neke rešitve," je dejal.

Poklukar obljubil, da bo policija zagotovila varnost

Župan Pogorelc: Gre za težavo kriminalitete

"Danes smo dočakali ministra, vesel sem, da je držal obljubo, da je obiskal občino in policijsko postajo Ribnica," pa je pred mikrofonom dejal župan občine Ribnica Samo Pogorelc in opozoril, da gre pri pereči varnostni problematiki predvsem za težavo kriminalitete, ki jo izvajajo določeni posamezniki.

"Želim si, da se vsi občani na območju občine Ribnica, pa tudi širše, gre za problem, ki tangira na kar nekaj občin v Sloveniji, počutijo varno in enakopravno," je nadaljeval župan Pogorelc in dodal, da po zagotovilu ministra prihajajo v Ribnico policijske okrepitve, ažurnejše pa bo tudi komuniciranje s Policijsko upravo Ljubljana.

Pogorelc: Pravosodje ne opravi svoje naloge

Župan Pogorelc je obtožujoči prst uperil v pravosodje. "Pravosodje enostavno ne odigra svoje vloge. Tukaj lahko povem na glas, da imamo na območju občine ljudi, ki so bili že 17-krat ovadeni, pa so danes še kar na prostosti," je nadaljeval in dodal, da številni posamezniki izvajajo "cel kup kriminalitete", si pridobivajo protipravno korist itd., pa jih tožilstvo ne obravnava. "Ti ljudje mečejo slabo luč na preostalo romsko prebivalstvo," je opozoril župan in dodal, da pravosodje enostavno mora ažurno opraviti svoje delo pri pregonu romskega kriminala in pri tem vse ljudi obravnavati enakopravno.

"Ko bo sodna veja oblasti res obravnavala vse enakopravno, ko bo to enkrat na skupnem imenovalcu in ko bodo Romi res poskrbeli v svojih vrstah za integracijo, ko si bodo želeli izobraževati, delati in spoštovati zakonodajo, potem ne bo težava tudi voda oziroma urejenost naselij," je še pojasnil župan.

"Dokler pa ne bo sprememb tudi z njihove strani, pa naj pozabijo na kakršno koli vnaprejšnje dajanje bombončkov, kajti pravila morajo veljati enako za vse," je dejal. S tem se je posredno dotaknil tudi zahtev nekaterih romskih družin, da jim občina napelje vodo, o čemer bodo govorili na sestanku pri županu 28. avgusta.

Direktor policije bo podrobnosti pojasnil jutri

Poklukar je povedal še, da je policiste v Ribnici z njim obiskal tudi namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle, ki je predstavil dejavnosti slovenske policije v tem delu Slovenije, jutri pa bo vse skupaj podrobneje razgrnil tudi na posebni tiskovni konferenci generalnega direktorja policije.

Poklukar in Ciperle sta se v prostorih ribniške občine najprej srečala s policisti obeh policijskih – postaj Ribnice in Kočevja – ter z županom Samom Pogorelcem, nato pa na kočevski občini še s podžupanom v začasnem opravljanju funkcije župana Gregorjem Koširjem.

Tudi kočevskemu podžupanu, ki začasno opravlja funkcijo župana, Koširju je Poklukar zagotovil, da bo policija poskrbela za varnost. "Pomembno je, da tudi v Kočevju čim prej vzpostavimo red in da sprocesiramo tiste kriminalce, ki izvajajo kriminalna dejanja. Policija je pri tem aktivna," je dejal. Zvezo Romov Slovenije je minister pozval, naj se vključi v reševanje težav v Kočevju, tako kot je to naredila v Ribnici.

Košir je pogovor z ministrom ocenil kot zelo konstruktiven. Poudaril je, da bo občina policiji nudila vso podporo pri pregonu kaznivih dejanj, vključno z občinskim video nadzorom. Ali je bil sestanek uspešen, pa bo po njegovih besedah pokazal čas.

Pravosodni resor bo moral storiti več

Tako Košir kot Poklukar sta se strinjala, da bodo svoje morali narediti tudi drugi resorji, predvsem pravosodni. Glede zakonskih rešitev, ki naj bi jih pripravljali posamezni resorji, je Poklukar zagotovil, da na njih intenzivno delajo. "Trenutno pregledujemo policijsko zakonodajo, kot sta zakon o nalogah in pooblastilih policije ter zakon o organiziranosti in delu v policiji, kjer nas predvsem zanima, kaj je še mogoče izboljšati. Pregledujemo tudi zakone, ki so v pristojnosti ministrstva za pravosodje," je dejal. Pozdravil je ravnanje ministrstva za pravosodje, da se je lotilo priprave zakona o mladostnikih. "Verjamem, da bomo skupaj naredili korak naprej in sem optimist," je dejal.

Na vprašanje, kdaj se bodo prebivalci na Kočevskem spet lahko počutili varne, pa je minister odgovoril: "Upam, da čim prej."

Pogovoru med Koširjem in Poklukarjem so se pridružili tudi nekateri kočevski podjetniki, ki so bili žrtev kraj in nasilja posameznih Romov. Preverili so, kaj je mogoče narediti, da se zavarujejo.

Tožilstvo zavrača očitke

Vrhovno državno tožilstvo je opozorilo na netočnost navedb predstavnikov lokalnih oblasti v medijih, da kazenske zadeve, povezane z romsko problematiko, obstanejo na državnem tožilstvu in zato ne dočakajo sodnega epiloga. Tožilstvo zavrača navedbe, saj "nimajo podlage ne v posameznih konkretnih zadevah ne v statističnih podatkih", so sporočili.

Netočnost, ki je bila objavljena v nekaterih medijih, je predstavnik lokalne oblasti navedel po napadu skupine pripadnikov romske skupnosti na policiste v Kočevju 11. avgusta, v katerem sta bila dva policista lažje poškodovana.

Tožilstvo je v sporočilu za javnost opozorilo tudi, da so se v javnosti med drugim pojavile napačne interpretacije, da je pripor oziroma pridržanje za napadalce, namesto 48 ur trajal zgolj šest ur, ker naj tožilstvo v zadevi ne bi bilo pripravljeno.

Navedli so še, da policisti pristojne policijske postaje Ljubljana Vič dežurne državne tožilke niso niti obveščali niti "prosili za usmeritev ali storilcev pridržali, temveč je tožilka šele več ur po dogodku, natančneje nekaj po polnoči, od operativno-komunikacijskega centra prejela telefonsko sporočilo o ogledu in obravnavi kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja in poškodovanja tuje stvari".

Zaostrovanja

V zadnjem času se je pojavilo več zaostrovanj med Romi in večinskim prebivalstvom ter organi pregona. Za pretekli ponedeljek je namreč več romskih družin napovedalo protest pred ribniško občinsko stavbo, ker želijo, da jim občina napelje vodo. Napete odnose je pomirila Zveza Romov Slovenije, ki je družinam svetovala, naj namesto protesta in zaostrovanja odnosov vzpostavijo dialog z županom in se dogovorijo za skupni sestanek. Ta bo 28. avgusta.

V Kočevju pa se je pred kratkim zgodil incidenta, ko je nekaj Romov napadlo policiste, ko so ti prijeli pobeglega mladoletnega voznika, posnetek pretepa pa se je nato pojavil tudi v javnosti.

V sredo se je na temo zaostrovanja razmer na območjih, kjer živijo Romi, sešla tudi delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki koordinira delo posameznih resorjev na tem področju. Na predlog premierja Roberta Goloba je sklenila ustanoviti posebno delovno podskupino, ki se bo osredotočila izključno na izboljšanje varnosti na območjih, kjer živijo Romi.

SDS bo zahteval izredno sejo DZ-ja

Poslanska skupina SDS-a bo zahtevala sklic izredne seje državnega zbora, katere namen je obravnava predloga priporočila vladi v povezavi z reševanjem romskih vprašanj, je na novinarski konferenci pojasnila poslanka SDS-a Anja Bah Žibert. Vladi želijo med drugim predlagati, da v treh mesecih pripravi sistemske rešitve za večjo varnost državljanov.

V SDS-u so v predlog priporočil vladi zapisali tudi, da naj sistemske rešitve in ukrepi zagotovijo tudi varnost premoženja državljanov in varnost uradnih oseb pri izvajanju postopkov v romskih naseljih. Vladi želijo predlagati, da omogoči povečanje pooblastil policije v primerih skupinskega nasilja in okrepi prisotnosti policije v okoljih, kjer je večje število nasilnih incidentov in groženj.

Državnemu zboru predlagajo poziv vladi, da okrepi storitve centrov za socialno delo za podporo družinam in centrom za socialno delo v občinah oziroma na območjih, kjer biva romska skupnost, zagotovi dodaten kader ter ustrezno strokovno podporo socialnih delavcev.

Kot je pojasnila Bah Žibert, želijo v poslanski skupini vladi predlagati tudi vzpostavitev ustrezne zakonodaje na področju predšolske in šolske vzgoje, tako da bi "v največji meri zaščitili pravico otrok do njihove izobrazbe". Predlagajo tudi vzpostavitev učinkovitega sistema, ki bo omogočil ustrezno sankcioniranje staršev oziroma zakonitih zastopnikov in skrbnikov v primeru neizpolnjevanja tako predšolskih kot osnovnošolskih obveznosti ter njihovega nesodelovanja s strokovnimi službami v vzgojno-izobraževalnem procesu.

SDS zahteva izredno sejo o romskih vprašanjih

Sistem za preprečevanje medvrstniškega nasilja

Predlog priporočil vladi vsebuje tudi poziv za vzpostavitev učinkovitega sistema, ki bo v največji meri preprečeval medvrstniško nasilje v šolah, pri čemer bo v primeru nasilja mladoletnikov in odklonskega vedenja učencev mogoč umik nasilnega učenca iz razreda in začasna vključitev v poseben vzgojni program.

Poudarila je še, da bi DZ s sprejetjem takšnega sklepa pozval vlado, da "zaradi neustreznega oziroma neučinkovitega reševanja romske problematike v sedmih dneh skliče strateški vrh parlamentarnih strank, državnega sveta, lokalnih skupnosti, pristojnih ministrstev, urada za narodnosti in predstavnikov Romov na temo reševanja problematike".

Bah Žibert je prepričana, da se je sistem v odnosu do Romov do zdaj večinoma posvečal pravicam, dodatnim ugodnostim in opravičevanju nedopustnosti, nič pa odgovornosti in enakosti pred zakonom, kot velja za vse preostale državljane. "Prišli smo namreč do točke, ko je treba priznati, da nam je spodletelo in da smo neuspešni pri vključevanju Romov v družbo," je dejala. Pri tem je poudarila predvsem stanje na jugovzhodu Slovenije.

"Spoštovani, če se bomo znali odpovedati političnemu prestižu, se poslušati in upoštevati, lahko skupaj pridemo do dobrih rešitev. Posamično vlaganje zakonskih predlogov namreč ne bo zadostovalo, če zanje ne bo ustrezne večine," je zatrdila Bah Žibert. Pri tem je izrazila veselje, da so potrebo po skupnem delu prepoznali nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, poslanec SD-ja Predrag Baković in tudi v poslanski skupini NSi-ja, ki so prispevali svoje podpise za sklic izredne seje. Odločitev poslanske skupine Svoboda glede prispevanja podpisov bodo počakali do 14. ure, nato pa bodo zahtevo tudi vložili.

Jevšek: Ključne so izobraževalne ustanove

Reševanje romskih vprašanj so pred sejo vlade komentirali tudi nekateri člani koalicije. Minister za kohezijo in regionalni razvoj in nekdanji župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je prepričan, da se uspešna integracija Romov začne z ustreznimi izobraževalnimi ustanovami, kot je vrtec na Pušči v Murski Soboti, ki ga obiskujejo tudi romski otroci in deluje že 60 let.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je zagotovil, da koalicija glede romskih vprašanj vzorno in konstruktivno sodeluje. Meni, da s pozivom poslanske skupine SD-ja vladi, da reši romska vprašanja, "ni nič narobe, saj živimo v demokraciji".

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija kot najbolj bistvene za reševanje romskih vprašanj vidi integracijske dejavnosti, ki pa so "tek na dolge proge". Trenutno poslabšana varnostna situacija medtem zahteva takojšnji odziv, zato je država oblikovala podskupino za izboljšanje varnosti na območjih z Romi, je še dejal.