Prvi nogometni prvaki Anglije iz let 1889 in 1890 so se po dolgem času znova vpisali v nogometno zgodovino. Foto: Reuters
Prvi nogometni prvaki Anglije iz let 1889 in 1890 so se po dolgem času znova vpisali v nogometno zgodovino. Foto: Reuters

Gre za rekord ne samo v 64-letni zgodovini angleškega ligaškega pokala, temveč v vseh večjih angleških tekmovanjih na čelu s slovitim FA-pokalom.

Tekma na stadionu Deepdale v Prestonu, ki velja za najstarejši nogometni stadion v uporabi, se je po rednem delu končala z 1:1. Ryan Ledson je popeljal gostitelje v vodstvo v 35. minuti, Reiss Nelson pa je v 61. izenačil za goste.

Zatem se je začela maratonska "loterija", pri kateri je zadelo prvih osem strelcev na obeh straneh, prvi je streljal Fulham, drugi pa Preston. V deveti seriji je vratar Prestona Freddie Woodman ubranil 11-m osrednjega branilca Jorgeja Cuence, a kaj ko je čuvaj mreže Fulhama Steven Benda nato ukrotil strel bočnega branilca Kaineja Kesler-Haydna. Sledilo je še sedem serij brez napake, zadela sta tudi oba vratarja.

Po 32 strelih z 11-m prišel prvi zgrešeni udarec

Kaine Kesler Hayden je imel priložnost, da  v deveti seriji strelov popelje Preston v 4. krog ligaškega pokala, na koncu pa mu je grozilo, da bi moral še drugič stopiti k izvajanju enajstmetrovk, ko se je le zgodila odločitev v 17. seriji. Foto: Reuters
Kaine Kesler Hayden je imel priložnost, da v deveti seriji strelov popelje Preston v 4. krog ligaškega pokala, na koncu pa mu je grozilo, da bi moral še drugič stopiti k izvajanju enajstmetrovk, ko se je le zgodila odločitev v 17. seriji. Foto: Reuters

V 17. seriji, potem ko so nogometaši uspešno izvedli kar 32 udarcev z bele točke, le dve 11-m pa sta bili ubranjeni, so prvič zgrešili enajstmetrovko. Desni bočni branilec Fulhama Timothy Castagne je zgrešil, njegove napake pa ni ponovil Ledson, ki je s strelom v spodnji levi vratarjev kot popeljal Preston v četrti krog tekmovanja.

"Ko se je nadaljevalo, osem – osem, devet – devet, sem postal vse bolj odločen, da zmagamo, že zaradi truda in predanosti, ki smo ga vložili, da smo sploh prišli do enajstmetrovk," je za Guardian dejal trener Prestona Paul Heckingbottom, ki je nadaljeval: "Še nikoli doslej nisem doživel takšnega strelskega obračuna. Rekli so mi, da je tudi najdaljši v tekmovanju. Vzdušje je bilo odlično."

Prvi prvaki Anglije z dvojčkom in to brez poraza

Preston North End igra v drugi angleški ligi, a uživa poseben status v domovini nogometa. Gre namreč za 144 let star profesionalni klub, ki vseskozi igra na omenjenem Deepdalu, predvsem pa je postal prvi nogometni prvak Anglije v novem enotnem prvenstvu daljnega leta 1888/89. Istega leta je Preston osvojil tudi takrat bolj uveljavljen FA-pokal, dvojček pa je osvojil brez poraza! Posledično še danes klub spremlja vzdevek nepremagljivi, pa četudi so po obrambi angleškega naslova 1889/90 nato osvojili zgolj še FA-pokal leta 1938.

Naslov v angleškem ligaškem pokalu brani Liverpool, ki ga tekma 3. kroga proti West Hamu čaka prihodnjo sredo.

Na srednih tekmah je Manchester United s kar 7:0 izločil Barnsley. S tekmovanjem je končal QPR slovenskega napadalca Žana Celarja (odigral vso tekmo), ki je doma izgubil s Crystal Palacom z 1:2.