Boštjan Cesar. Foto: www.alesfevzer.com, Reuters (montaža: M. L.)
Boštjan Cesar. Foto: www.alesfevzer.com, Reuters (montaža: M. L.)

V najnovejši epizodi nogometnega podkasta Žoga je okrogla se je omizje štirih valovskih nogometnih reporterjev – Jože Pepevnik, Marko Cirman, Boštjan Janežič in voditelj Luka Petrič – najprej osredotočilo na dogajanje v Ljudskem vrtu. Tam so se turški oblastniki odločili za menjavo trenerja, Ante Šimundža je po porazu proti Celju po dobrem letu dni končal svoj drugi mandat na klopi vijoličastih.

Odzivi bolj negativni kot pozitivni

"Odzivi v Mariboru so bolj negativni kot pozitivni, menjava pa ni bila tako nepričakovana. Tudi navada je, da nov investitor postavi svojega trenerja. Zadeva v Mariboru je specifična, ker uradno Turki kluba še vedno niso prevzeli. Ne vodijo ga torej de iure, vodijo pa ga de facto. Odhod Šimundže je sprožil mešane reakcije. Če so bili navijači Maribora razočarani nad porazom proti Celju, izpadom iz Evrope, nezmožnostjo Maribora, da bi premagoval direktne konkurente v boju za naslov prvaka, se veliki večini vseeno zdi odhod Šimundže prehuda reakcija vodstva kluba," pravi Jože Pepevnik in dodaja, da so težave kluba z Mladinske večje od tistih na igrišču.

Težave z odhodom Šimundže ne bodo izginile

"Težava tega Maribora ni bil Ante Šimundža. Težave tega Maribora z njegovim odhodom ne bodo izginile. Morda se bodo nekatere stvari na igrišču popravile, a z golega vidika funkcioniranja tega kluba je treba reči, da so ljudje, ki so klub pripeljali v položaj, da potrebuje tuje vlagatelje, še vedno v klubu. Ljudje, ki so zamenjali sedem ali osem trenerjev v kratkem časovnem obdobju, so še vedno v klubu. Zdi se mi, da je mariborsko občinstvo do teh še premalo kritično."

Ante Šimundža. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža. Foto: www.alesfevzer.com

Cesar prevzema člansko ekipo?

Prvi kandidat za novega trenerja Maribora je Boštjan Cesar, ki s slovensko reprezentanco ni odpotoval v Oslo, temveč v Turčijo na pogovore z investitorji mariborskega kluba. Boštjan Janežič o posledicah napovedanega Cesarjevega odhoda na Štajersko: "Pomočnik Cesarja v Mariboru naj bi bil Bojan Jokić, prijatelj iz reprezentance, ki je trenutno pomočnik selektorja mlajših selekcij Gorana Cvijanovića. Na prvi pogled se zdi, da bi sicer Luka Brkljača, strokovnjak za fizično pripravo, imel ob morebitnem delu v Mariboru čas tudi za člansko reprezentanco, v njej pa bo gotovo treba najti novega pomočnika selektorja."

Cesar je v uspešni članski karieri igral za zagrebški Dinamo, Olimpijo, Marseille, WBA, Grenoble in Chievo, v reprezentanci pa je rekorder s 101 nastopom. Kot pomočnik Matjaža Keka je deloval od začetka leta 2022. V Mariboru ga sicer čaka takojšen pritisk rezultata.

V klubu jih skrbijo napačne stvari

"Slišim, da ljudi v klubu skrbi, da je Boštjan Cesar Ljubljančan in kako bo mariborsko občinstvo to sprejelo. A če jih to res skrbi, potem je to potrditev, da jih že dolgo časa skrbijo napačne stvari," pravi Pepevnik. "Tudi to, da je Cesar relativni novinec v trenerskih vrstah in da bo to njegova prva velika trenerska služba, za Maribor ni tako nenavadno. Spomnimo se: Darko Milanič, Ante Šimundža, pred več kot dvema desetletjema tudi Matjaž Kek, vsi ti so dobili v Mariboru prvo veliko trenersko priložnost. So pa razmere zdaj drugačne, konkurenca drugačna, časa je manj, slovenski klubski nogomet na pogon tujega denarja trenerjem ne daje časa, da bi se učili na lastnih napakah," je dodal.

Omizje je govorilo tudi o uvodnih tekmah in dveh različnih porazih Celja in Olimpije na Portugalskem in v Nemčiji v konferenčni ligi ter o reprezentanci, ki se bo danes in v nedeljo v Oslu in Almatyju pomerila na naslednjih tekmah lige narodov.

Cesarjeva nova vijolična oblačila