Tadej Pogačar. Foto: EPA
Tadej Pogačar. Foto: EPA

Na tej cenjeni enodnevni preizkušnji Svetovne serije bo Pogačar lovil četrto zaporedno zmago, kar bi bila že njegova 25. v sezoni. Že to je neverjetna številka, še osupljivejši je način, kako je zmagoval na največjih dirkah, kjer izstopa dvojček Giro-Tour in seveda naslov svetovnega prvaka na cestni dirki v Zürichu in njegov napad 100 km pred ciljem. V zgodovini kolesarstva je tako prevladoval le Eddy Merckx. Konkurenca lahko le ugiba, koliko kilometrov pred ciljem bo 26-letni Pogačar napadel, rešitev, kako ga onemogočiti, pa ne najde.

Sorodna novica Mavrični Pogačar na Lombardiji lovi Coppija

Ko si razred zase, se vedno pojavijo sumi
Kot je v kolesarstvu že običaj, pa se ob takšni prevladi krepijo sumi o nedovoljenih poživilih. Na novinarski konferenci dan pred Dirko po Lombardiji je bila tako v hotelu, v katerem prebiva Pogačarjeva ekipa UAE Emirates, ravno to ena izmed osrednjih tem. Pogačar ni povedal veliko novega, še enkrat je poudaril, da si z dopingom nikoli ne bi pomagal, da pa razume, da se pojavljajo sumi. "Kolesarstvo je žrtev svoje preteklosti. Vedno bodo sumničenja, ampak – nisem tako neumen, da bi zaradi desetih let svoje kariere postavljal zdravje na kocko."

Zakaj bi si uničeval svoje zdravje?
"Zgodbe o takšni ali drugačni prevladi so povsod, tako v poslovnem svetu kot v športu. Traja nekaj let, dokler ne pride nov talent. Nekoč so kolesarji delali vse, da bi bili boljši, tudi če je to pomenilo tveganje za zdravje in življenja. Ne le zmagovalci. Kolesarji, katerih imen sploh ne poznamo, se danes srečujejo z zdravstvenimi ali psihičnimi težavami zaradi tega, kar so vzeli pred 30 leti. Kolesarstvo je že samo po sebi dovolj nevaren šport, srečujemo se z nesrečami in mejami, ki jih srce ne sme preseči. Če deset let kariere ogrožaš svoje zdravje, si samo uničiš življenje, to je neumnost. Ne želim tvegati, da nekega dne zbolim," pravi Pogačar.

Dopinški škandal Lancea Armstronga bo težko pozabiti
Dodaja, da sam ne more spremeniti razmišljanja določenih ljudi. "Ni zaupanja in ne vem, kaj lahko naredimo, da si ga povrnemo. Lahko samo dirkamo in upamo, da bodo ljudje začeli verjeti. Toda vedno bomo imeli zmagovalca in zmagovalec je tisti, ki bo v središču pozornosti. Morda bodo ljudje čez nekaj generacij pozabili na Lancea Armstronga (najbolj razvpit kolesar, ki se je dopingiral, zato so mu vzeli vseh sedem zmag na Touru; op. a.) in na to, kar so takrat počeli," upa slovenski as, ki je moral spet razmišljati tudi o primerjavi z Eddyjem Merckxom, najuspešnejšim kolesarjem v zgodovini.

V soboto po 25. zmago sezone
"Lepo in laskavo, vendar govorimo o drugem obdobju, o katerem ne vem skoraj ničesar. Merckx je osvojil vse, a jaz takrat še blizu rojstva nisem bil. Nikoli se ne bom primerjal z nikomer. Delam po svoje in samo želim biti najboljši v tem trenutku." Na sobotni dirki, na kateri so danes zaradi obilnih padavin nekoliko spremenili traso, je seveda jasno, da bo Pogačar lovil novo zmago, s katero bi se na "dirki odpadlega listja" izenačil s Faustom Coppijem. "Odlično sezono želim končati z zmago. Moja forma je še vedno dobra."

"Res lepa dirka, edina od petih 'monumentov', ki je posvečena klančarjem. Italija mi je bila od nekdaj pri srcu. Gotovo bom užival, razen če bo grdo vreme. Dva fanta, ki jutri dirkata (Marc Hirschi, Fin Fisher Black), se poslavljata od UAE-ja in se veselim, da bomo še zadnjič skupaj. "

Kje bo napadel, je težko napovedati
In kje bo napadel? "Bomo videli. Od starta je proga precej težka. Zadnja dva klanca sta zelo dolga, do cilja je še kar nekaj kilometrov. Bolj kot ne navzdol, nato pa še zadnji klanček v Comu. Trasa je drugačna kot pred dvema letoma, ko sem v cilju sprintal z Enrikom Masom. Tista trasa mi je bila bolj všeč, tam bi vam povedal, kje bi napadel, zdaj pa je ta daljši klanec na Colma di Sormano dosti pred ciljem (dobrih 40 km) in je težko kar koli napovedovati."

Pogačar noče razkriti, kje bo napadel