Kek je zadovoljen, da njegovi varovanci ostajajo v igri za prvo mesto. Foto: EPA
Kek je zadovoljen, da njegovi varovanci ostajajo v igri za prvo mesto. Foto: EPA

Edini zadetek je dosegel Jan Mlakar, ki ga je Matjaž Kek prav posebej pohvalil: "Po vsem, kar je moral potrpeti, ga je nagradila karma."

Sorodna novica Mlakar z izjemnim strelom vrnil Slovenijo v igro za prvo mesto

Poznala se je dolga pot
Slovenija se je v zadnjem obdobju pogosto pomerila s Kazahstanom in ga premagala še četrtič zapored. "Premagati takega tekmeca ni preprosto, posebej zaradi tega, kar se je dogajalo s spiskom igralcev, odpadanjem in vsem drugim. Nismo bili zadovoljni sami s sabo po Oslu. Vsi pa pričakujejo to, da je treba zmagati v Kazahstanu. Poznala se je dolga pot, to se je videlo na igrišču. Meni pa je bil pomemben pristop in fantje so odgovorili na pravi način," je razložil selektor.

Manjkalo je kreacije
Kek se ni skrival tudi pred kakšno slabo stvarjo: "Manjkalo je nekaj kreacije, ampak smo že s samo postavitvijo pokazali, da hočemo zmagati. Petnajst minut smo imeli težave, potem pa smo se postavili. V drugem polčasu so fantje sicer hitro odpadali, ampak kljub temu dobili pomembno tekmo."

Vanja Drkušić je moral iz igre kmalu v drugem polčasu zaradi težav z aduktorjem, Jaka Bijol je komaj zdržal do konca zaradi težav s kolkom, določene težave je imel tudi Petar Stojanović.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Eden težjih tednov
Kek je poudaril, da mu ta zmaga zelo veliko pomeni tudi zaradi tistih, ki želijo dobro slovenskemu nogometu. Pri tem je mislil tudi na nenaden odhod pomočnika Boštjana Cesarja v Maribor: "Za mano je eden težjih tednov v karieri. Gre za to, da ne funkcioniram dobro pri stvareh, ki se ne tičejo igrišča. Takšne zadeve se nam ne smejo zgoditi. Mislim, da zveza ne sme dovoliti, da se nam zgodi kaj takega."

Potrebni so ljudje z značajem
Ob tem je dodal, da do naslednjega termina ne bo lahko: "Treba je poiskati prave ljudi, ki si želijo delati z nami in ki imajo pravi značaj. Mislim, da smo vsi naredili napako, ker se v tem trenutku ne bi smelo to zgoditi na ta način. Zato sem še bolj vesel, da smo zmagali na naš način, in to tam, kjer smo morali zmagati. To so zelo težke tekme."

Selektor je pred tekmo s Kazahstanom govoril, da je cilj še vedno boj za prvo mesto, in ta cilj je še vedno uresničljiv: "S porazom v Oslu smo si malce otežili delo v boju za prvo mesto, ampak imamo še tekmi z Norveško in Avstrijo, obe bomo želeli dobiti."

Mlakar zagotovil Sloveniji tri točke v Almatyju
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Mlakar: Potrditev, da sem na pravi poti
"Super gol, v glavi sem imel, da čim bolje sprejmem žogo in zaključim strel. To je potrditev, da sem na pravi poti, v klubu mi ne gre vse po željah, včasih je treba tudi potrpeti. Res sem zadovoljen za celotno ekipo," je Mlakar povedal slovenskim novinarjem po tekmi.

V reprezentanci je vladalo nenavadno vzdušje okrog Cesarja. "To na nas ni preveč vplivalo, vsaj name osebno ne. Ne spremljam preveč medijev. Res pa je bil to specifičen zbor, veliko je bilo poškodovanih igralcev, a nogomet se je igral včeraj in se bo tudi jutri, na to nimamo vpliva. Želim mu vse najboljše v nadaljnji karieri. Vsak je zamenljiv," je še dodal Mlakar.

Janža: Pokazali smo karakter in srce
"Lepo se je bilo vrniti k zmagi. TIsti, ki bo igral, bo dal vse od sebe. Naredim tisto, kar lahko v danem trenutku. Najpomembnejša je zmaga, tudi danes morda ni bilo videti najlepše, a po težkem porazu in dolgi poti je razplet prišel prav. Pokazali smo karakter in srce," pa je tekmo ocenil Erik Janža.

Kek zelo vesel po zmagi na neugodnem gostovanju v Kazahstanu