Foto:
Foto:
Bojan Križaj
Bojan Križaj je kariero končal brez olimpijske medalje, najbližje pa ji je bil v Lake Placidu. Zmanjkali sta mu le dve stotinki. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rok Benkovič

1923 je v Ljubljani umrl slovenski pripovednik in politik Ivan Tavčar.

Na Dunaju je študiral pravo in nato opravljal odvetniško službo. Kmalu je stopil v politično življenje kot ena vodilnih osebnosti liberalne stranke. Postal je deželni in državni poslanec in ljubljanski župan. Rodil se je 28. avgusta 1851 v Poljanah nad Škofjo Loko. Tavčar je bil vitalna osebnost. Objavljati je začel kot študent. Najprej je bil sodelavec lista Zora, ki je izhajal v Mariboru, nato pa je sodeloval tudi pri Stritarjevem Zvonu, Ljubljanskem zvonu in Slovanu.

Njegova najbolj znana dela so Cvetje v jeseni iz leta 1917, Visoška kronika je nastala dve leti kasneje, delo Izza kongresa pa je nastajalo v letih od 1905 do 1908. Zanj je značilno, da je v zrelih in poznih letih pisal manj, a so takrat nastala njegova najboljša dela.


VEČ ZGODOVINE

Prvi program Radia Slovenija:

Na današnji dan.


Preostali pomembnejši dogodki na današnji dan

Leta 1473 se je v Thornu (Torunj) rodil poljski astronom Nikolaj Kopernik, utemeljitelj današnjega heliocentričnega sistema.

Leta 1881 je Kansas postal prva ameriška zvezna država, ki je prepovedala vse alkoholne pijače.

Leta 1900 se je rodil grški pesnik Giorgos Seferiadis, bolj znan kot Giorgos Seferis. Verjeten datum njegovega rojstva je tudi 13. marec. Leta 1963 je prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1922 je v Zagrebu izšla prva številka časopisa Borba.

Leta 1924 se je rodil ameriški igralec Lee Marvin.

Leta 1933 se je rodil slovenski pesnik in dramatik Veno Taufer.

Leta 1948 se je rodil britanski glasbenik, član skupine Black Sabbath, Tony Iommi.

Leta 1951 je umrl francoski pisatelj Andre Paul Guillaume Gide, dobitnik Nobelove nagrade leta 1947. V svojih delih je obnovil eksperimentalni psihološki roman (Vatikanske ječe).

Leta 1952 se je v Mariboru rodil slovenski predsednik Danilo Türk. 11. novembra leta 2007 je bil na splošnih volitvah izvoljen za predsednika Republike Slovenije z 68,03% glasov in 22. decembra leta 2007 prisegel pred državnim zborom Republike Slovenije.

Leta 1952 je v Norholmu umrl norveški pisatelj, pesnik in dramatik Knut Hamsun, s pravim imenom Knut Pedersen. Velja za enega vodilnih evropskih romanopiscev med obema vojnama.

Leta 1963 se je rodil angleški pevec Seal.

Leta 1964 je Paul Simon napisal pesem The Sounds of Silence, s katero sta čez leto in pol skupaj z Artom Garfunklom zaslovela. Nastopala sta kot duo Simon & Garfunkel.

Leta 1980 je Bojan Križaj je v veleslalomu na olimpijskih igrah v Lake Placidu končal na 4. mestu. Za bronastim Avstrijcem Hansom Ennom je zaostal le dve stotinki sekunde. Zmagal je Šved Ingemar Stenmark, srebro pa je pripadlo Andreasu Wenzlu iz Liechtensteina. Boris Strel je bil osmi.

Leta 1998 je Hermann Maier na olimpijskih igrah po zmagi v superveleslalomu osvojil zlato kolajno tudi v veleslalomu. Avstrijski uspeh je s srebrno kolajno dopolnil Stefan Eberharter, bron pa je osvojil Švicar Michael von Grünigen. Jure Košir je zasedel 5. mesto. Mojstrančan je za Von Grünigenom zaostal za 29 stotink sekunde.

Leta 2005 je skakalec Rok Benkovič na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu postal presenetljivi svetovni prvak na srednji skakalnici. Kamničan, ki v karieri ni dobil nobene tekme za svetovni pokal, je zmagal s skokoma 101 in 91 metrov. Drugi je bil Čeh Jakub Janda, tretji pa Finec Janne Ahonen. Na odličnem 6. mestu je končal Jernej Damjan.