Ob spremljanju naših vrhunskih kolesarjev ste morda pomislili zakaj se ne bi v kakšnem tekmovanju poskusili tudi sami. Specializirane kolesarske trgovine Freestyle/Giant, z ogromno ponudbo cestnih koles in kolesarske opreme, vam razkrivajo 7 nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri pripravi.

1. Priprava kolesa za dirko

Pred dirko je ključno, da temeljito pregledate in pripravite svoje kolo. Poskrbite, da je kolo čisto, veriga dobro namazana, tlak v pnevmatikah optimalen, sedež pravilno nastavljen, menjalnik pa deluje brezhibno. Pripravite tudi vso potrebno opremo: čelado, kolesarska oblačila, čevlje, rezervne zračnice, mini tlačilko, mini orodje in obliže. Na dan tekme ne pozabite na bidone z elektroliti, energijske ploščice, gele in sončno kremo.

Aero tekmovalno kolo Giant Propel Advanced 2. Foto: Giant Bicycles
Aero tekmovalno kolo Giant Propel Advanced 2. Foto: Giant Bicycles

Če niste prepričani, ali je vaše kolo dobro pripravljeno na dirko, obiščite eno izmed kolesarskih trgovin Freestyle/Giant v Ljubljani, Mariboru ali Slovenj Gradcu. Njihovi usposobljeni serviserji vam bodo pomagali pri nastavitvah in svetovali pri izbiri dodatne opreme.

2. Izbira cilja

Preden začnete s treningom, določite svoje cilje. Ali želite le sodelovati in uživati v vzdušju dirke ali pa tekmujete za vrhunski rezultat? Vaš cilj bo vplival na intenzivnost treningov. Za boljše rezultate bo potrebno zavzeto treniranje, ki vključuje daljše vzdržljivostne vožnje in intervalne treninge.

3. Trening

Vaša priprava na dirko naj vključuje kombinacijo daljših vzdržljivostnih voženj in kratkih, intenzivnih intervalnih treningov. Na začetku se osredotočite na pridobivanje osnovne vzdržljivosti s počasnejšimi, daljšimi vožnjami, kasneje pa postopoma povečujte intenzivnost in vključite intervalne treninge. Pridobivanje izkušenj na lokalnih kolesarskih prireditvah je odlična priprava za vašo prvo pravo cestno dirko.

4. Vožnja v skupini

Kolesarjenje v skupini vam bo pomagalo pridobiti izkušnje in se navaditi na dinamiko dirke. Pridružite se skupinskim vožnjam, spoznajte različne poti in hitrosti vožnje ter se navadite na obnašanje v skupini. Vožnja v zavetrju vam bo prihranila veliko moči, vendar bodite pozorni na varnostno razdaljo in nenadne premike kolesarjev.

Team Jayco Alula na kolesih znamke Giant. Foto: Giant Bicycles
Team Jayco Alula na kolesih znamke Giant. Foto: Giant Bicycles

5. Prehrana pred in med dirko

Ustrezna prehrana je ključna za vaše dobro počutje med vožnjo. Nekaj dni pred dirko poskrbite za vnos enostavnih ogljikovih hidratov. Daljša kot je dirka, več jih je priporočljivo zaužiti. Na dan dirke bodo za zajtrk odlični ovseni kosmiči s sadjem. Med dirko priporočamo vnos približno 90 gramov ogljikovih hidratov na uro, kar najlažje dosežete s športnimi geli. Ne pozabite na hidracijo - popijte vsaj pol litra tekočine na uro. Nasvet: s prijateljem se dogovorite, da vam na vrhu klanca poda polne bidone in jih tako zamenjate s praznimi.

6. Mentalna priprava

Oglejte si progo pred dirko in vizualizirajte njen potek. Preučite vzpone, ovinke, spuste in nevarne odseke. Če je mogoče, prevozite del proge pred dirko. V pomoč vam je lahko tudi pogovor s tistimi, ki so na dirki že tekmovali. Morda si lahko dodatno pomagate s pregledom statistik na Stravi z lanskoletne dirke in si preračunate v kakšnem času in s kakšnim tempom vam je dirko cilj prevoziti.

7. Pravočasnost in priprava na dan dirke

Na dan dirke pridite na prizorišče pravočasno, da se v miru pripravite. Prevzemite štartno številko, se preoblečite, ogrejte in opravite še zadnje priprave. Krajša kot je dirka, bolj intenzivno mora biti ogrevanje.

Po kolo v trgovine Freestyle – kako ga izbrati in na kaj morate biti pozorni?

Pri nakupu novega kolesa je pomembno vedeti za kakšen stil vožnje ga boste uporabljali. V trgovinah Freestyle imamo ogromno izbiro koles Giant, z velikim poudarkom na cestnih kolesih, ki imajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Spodaj si lahko ogledate različne stile vožnje in izberete primeren model kolesa za svoje potrebe:

  • kolesa za začetnike (osnovna oprema): FastRoad, Contend
  • endurance kolesa, za daljšo in bolj udobno vožnjo: Defy, ženski model: Liv Avail
  • tekmovalna kolesa, enako odlična za ravnine kot za klance: TCR ,ženski model: Liv Langma
  • dirkalno aero kolo z agresivno geometrijo: Propel, ženski model: EnviLiv

Pred nakupom vam svetujemo, da se oglasite v eni izmed poslovalnic Freestyle, kjer se vam bodo njihovi prodajalci popolnoma posvetili in vam pomagali izbrati ustrezno kolo za vaše potrebe.

Foto: Freestyle
Foto: Freestyle

Tekmovalne komponente za vaše kolo – Cadex

Za vrhunsko zmogljivost in udobje izberite prestižne dodatke znamke Cadex. Obroči, pnevmatike, orodje in sedeži Cadex zagotavljajo izjemno kakovost in izboljšajo vašo dirkalno izkušnjo. Obiščite trgovine Freestyle in si zagotovite najboljšo opremo za vaše kolo.

Najbolj kvalitetni obroči znamke Cadex Cycling. Foto: Cadex Cycling
Najbolj kvalitetni obroči znamke Cadex Cycling. Foto: Cadex Cycling

Cestno dirkanje je izziv, vendar vam v cilju prinese neizmerno zadovoljstvo. Prijavite se na dirko, trenirajte in uživajte v izkušnji. Naj vas ne bo strah za nasvet vprašati izkušene kolesarje, ki vam bodo z veseljem pomagali. Če pa se navdušite za skupinsko dirkanje, je po Sloveniji veliko ekip, ki jih organizirajo tedensko. Pridružite se jim in uživajte v tem čudovitem športu.