Pri sodobni ureditvi kuhinje je pomembno, da ta ustreza predvsem dvema ključnima kriterijema: biti mora funkcionalna in hkrati odražati slog in način vašega življenja. Trenutno v oblikovanju moderne kuhinje prevladujeta dve stilski smeri - prefinjen minimalistični in bogat rustikalni. Berite dalje in ugotovite, kateri je za vas.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Minimalizem

Minimalističen stil kuhinj odraža filozofijo "manj je več" in se osredotoča na preprostost, čistost in funkcionalnost. Minimalistične kuhinje se izogibajo nepotrebnim dekoracijam, poudarjajo pa čiste linije, odprte prostore in nevtralne barve. Minimalistične kuhinje so zasnovane tako, da so funkcionalne in da maksimalno izkoristijo prostor, obenem pa ohranjajo vizualno privlačnost in sproščujoče okolje.

Barve v minimalistični kuhinji so pogosto omejene na nevtralne odtenke bele, sive in različnih odtenkov lesa. Te barve ustvarjajo občutek miru in prostornosti ter omogočajo, da v ospredje pride oblikovanje in tekstura materialov. Kuhinjski bloki in omare v minimalistični kuhinji so pogosto brez ročajev ali pa so ti zasnovani tako, da se jih ne opazi. Pri izbiri materialov imajo prednost visokokakovostni in trajnostni materiali, na primer naravni kamen in masiven les. Ti materiali ne samo da izžarevajo eleganco, ampak so tudi odporni in enostavni za vzdrževanje.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Minimalistične kuhinje dajejo prednost funkcionalnosti in prostoru za gibanje. Delovne površine so široke in neprekinjene, brez nepotrebnih in motečih elementov na pultih, kar zagotavlja čist in urejen videz. Aparati in naprave so največkrat vgrajeni in skriti, kuhinjski bloki pa velikokrat vključujejo pametne rešitve za shranjevanje (npr. viseče police, skriti predali in modularne enote), ki najbolje izkoriščajo uporabo prostora.

Bogat podeželski rustikalni stil

Rustikalni stil kuhinj je odraz želje po vrnitvi k naravi, k počasnejšemu življenjskemu ritmu in cenjenju preprostosti in tradicije. Rustikalna kuhinja ustvarja prostor, ki je ne samo funkcionalen, ampak tudi topel in vabljiv, kjer se družina in prijatelji zbirajo, uživajo v kuhanju in hrani ter delijo številne življenjske trenutke.

Rustikalne kuhinje odsevajo toplino, udobje in nostalgijo po preprostejših časih, kar ustvarja občutek domačnosti in gostoljubja. Ta stil se opira na naravne materiale, robustne teksture in zemeljske tone, navdih pa črpajo iz podeželskih domov, gorskih koč in tradicionalnih kmečkih hiš, kjer sta v ospredju funkcionalnost in trajnost.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

V rustikalni kuhinji najdemo naravne materiale v svoji naravni obliki, na primer neobdelan masivni les, kamen in keramiko. Odlikujejo jih masivni leseni tramovi, grobo obdelane fronte, odprte police, rustikalne jedilne mize, terakotne stenske ploščice, veliki gospodinjski aparati, bogati ročaji, najrazličnejši dodatki na stenah in pultu …

Čeprav rustikalne kuhinje izgledajo, da je vsega vsepovsod veliko, pa je tudi v njih veliko premišljenosti. Če je štedilnik osrednji element kuhinje, ki je jasno viden, pa so v sodobnih rustikalnih kuhinjah aparati in naprave pogosto skriti al vgrajeni na diskreten način. Tudi dekoracija je velikokrat premišljena in sledi funkcionalnosti - pri roki imamo tisto, kar res potrebujemo, na primer stensko držalo za nože ali polica s svežimi zelišči.

Katero izbrati?

Minimalistična kuhinja je čudovita, preprosta in funkcionalna, idealna za tiste, ki imajo radi red. Rustikalna kuhinja po drugi strani izžarevajo toplino in domačnost ter je primerna za tiste, ki iščejo domačnost in tradicijo. Ko pride do izbire stila kuhinje, je najboljši nasvet, da sledite tistemu, kar vam je všeč in v čem se počutite najbolj prijetno.

Foto: Dom24
Foto: Dom24