V primeru slabe vremenske napovedi, je zato preventivno ravnanje ključno, saj lahko z ustreznim in pravočasnim odzivom zmanjšamo njene posledice.

Naravne nesreče nam v Sloveniji niso tuje. Evropska agencija za okolje (EEA) ocenjuje, da se ekonomska škoda zaradi naravnih nesreč, povezanih z vremenskimi dejavniki, v zadnjih desetletjih povečuje. Največje izgube na prebivalca od leta 1980 so bile izmerjene prav v Sloveniji, pa tudi v Luksemburgu in Nemčiji.

»Po ocenah je bilo zavarovanih manj kot 20 odstotkov vseh škod, v Sloveniji na primer zgolj štirje odstotki.«

Ker pa naj bi se naj hudi vremenski in podnebni ekstremni dogodki v prihodnjih letih še stopnjevali, je malo verjetno, da se bodo s tem povezane gospodarske izgube v prihodnosti zmanjšale. Zato se je dobro preventivno zaščititi pred vremenskimi ujmami, ki nam pretijo predvsem v poletnih mesecih.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

S pravočasnim ukrepanjem lahko omilimo škodo

Vremenske ujme so zagotovo zelo nepredvidljive in se pred njimi težko popolnoma zaščitimo. Lahko pa se nanje dobro pripravimo.

V primeru napovedi toče, viharjev ali poplav svoje prevozno sredstvo zaščitite tako, da ga parkirate na višje ležečih mestih in ga postavite pod streho. Garažne hiše ali nakupovalni centri ob napovedi toče ali hujših neurij pogosto ponudijo zatočišče. Če pa nimate možnosti, da bi avtomobil pustili pod streho, ga zaščitite z odejami in rjuhami. Avtomobilov prav tako ne postavljajte pod drevesa. Če vas med vožnjo doleti toča ali močnejši naliv, se ne ustavljajte v podvozih, predorih in na cesti – to je lahko zelo nevarno, saj s tem ogrožate sebe in druge udeležence v prometu.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Toča pa ni nevarna le za strehe naših domov in avtomobilov ter pridelek na vrtovih in drevesih, pač pa tudi za ljudi in živali, ki ne najdejo zatočišča. Slednjim lahko pomagate tako, da jim zagotovite dobro in varno zatočišče, kamor se lahko umaknejo. Sami pa ste najbolj varni doma. V primeru, da vas toča nepripravljene ujame na prostem, čim hitreje najdite varno in trdno streho – nikar ne zaupajte kapi, dežniku ali kapuci.

Nepremičnine in premičnine lahko zavarujete tako, da umaknete vse premoženje iz prostorov, ki jih lahko zalije voda. Sprostite poti za reševalce in gasilce ter izpred vhodov v stavbe umaknite vozila. S teras, balkonov in vrtov umaknite lomljive sedežne garniture. Dele streh, strehe vrtnih ut in rože pokrijte z odejami in rjuhami. Stekla zaščitite z žaluzijami, s prostega pa v stavbo umaknite vse predmete, ki bi jih lahko prevrnil veter in s tem povzročil še dodatno škodo ali koga poškodoval.

»Seveda v prvi vrsti poskrbite za lastno varnost in varnost vaših najbližjih in se vseh ukrepov in postopkov lotite v mirnih okoliščinah in na varen način.«

Škodo enostavno prijavite kar na spletu

Nastalo škodo v primeru vremenskih ujm, lahko na Zavarovalnici Sava zaradi hitrejše obravnave prijavite kar na spletu. Natančno izpolnjene prijave z vsemi vključenimi podatki (izmerami, opisom škode, popisom stvari ...) in fotografijami bodo bistveno pripomogle k hitrejšemu reševanju zahtevka, saj bo cenilec že ob pregledu spletne prijave videl obseg nastale škode.

»Zaradi pričakovanega velike števila prijav škode bodo natančno izpolnjene elektronske prijave bistveno pohitrile sam postopek.«

V primeru škode na stanovanjskih objektih:

  • ko se voda v celoti umakne, fotografirajte prvotno stanje po poplavah,
  • poškodovane stvari iznesite na varno in primerno mesto,
  • poškodbe fotografirajte ter sproti vodite evidenco, pričnite s čiščenjem in zračenjem prostorov,
  • prijavo škode naredite po končanem neurju.

Ob prijavi škode preko spleta priložite fotografije, v samem opisu nastale škode pa
podajte izmere poškodovanih prostorov (talnih oblog, sten, vrat …). Pri poškodovanju opreme priložite spisek le-te vključno z okvirnimi podatki o vrednosti opreme.

Ogled škode tudi z droni

Cenilec bo v primeru, ko bi bilo to zaradi hitrejšega ogleda in večje varnosti potrebno, opravil tudi ogled nastale škode z dronom.

V primeru škode na poslovnih objektih:

  • ustrezno zaščitite stroje, opremo in zaloge, v kolikor še niso poškodovani, po končanem neurju zavarovane stvari (opremo, zaloge, stroje …)
  • preglejte, nepoškodovane poskušajte prestaviti na varno mesto, pričnite s čiščenjem in zračenjem prostorov ter opreme,
  • po ugotovitvi obsega škode naredite spletno prijavo škode, priložite fotografije in popis poškodovanih stvari ter objekta, vključno z izmerami.

V vseh zgoraj naštetih primerih poškodovano opremo, če je le možno, hranite do izplačila odškodnine.

V kolikor je voda poplavita vaše vozilo:

  • nikar ne zaganjajte motorja, in ga, če je možno, umaknite na varno,
  • v kolikor situacija dopušča, naj se vozilo zrači,
  • ob prijavi škode prek spleta naj se priložijo fotografije vozila (vse diagonale, številka šasije, število kilometrov, notranjost in – kar je še posebej pomembno – nivo vode,
  • po oddaji prijave počakajte na nadaljnja navodila zavarovalnice.

»Čas je najpomembnejši, zato pozorno sledite novicam o vremenu, da se lahko tudi ustrezno pripravite.«

V kolikor pa ste v vremenskih ujmah utrpeli premoženjsko škodo, vam bodo zgornji nasveti in koraki pomagali pri hitrejši in učinkovitejši preventivi in hitri prijavi škode.