Zadnje čase je vse bolj priljubljen moderni slog, ki poudarja čiste linije, preprostost in minimalizem, pri čemer pa uporablja nevtralne barvne palete, naravne materiale in inovativne oblikovalske elemente. Preberite, kako opremiti vašo jedilnico, da bo odražala moderni slog, obenem pa ohranjala toplino in vabljivost.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Moderno pohištvo za moderno jedilnico

Opremljanje jedilnice se začne z izbiro prave kuhinjske mize in stolov, ki so osrednji del vsake jedilnice. Za moderen videz izberite preproste, vendar elegantne kuhinjske mize in stole, s čistimi linijami in brez nepotrebnih okraskov. Kakovostni materiali, kot so masivni les, kovina in steklo, niso samo trpežni, ampak dajejo tudi sodoben videz. Hladnost in monotonost teh modernih materialov pa razbijejo oblazinjeni kuhinjski stoli in dodatki, ki v prostor vnašajo toplino in domačnost. Pri ustvarjanju modernega videza jedilnice je bistvo v ustvarjanju ravnovesja med nasprotujočimi si stili in kombiniranju toplega in hladnega. Na primer, če imate kovinske stole, ki na pogled delujejo hladno, naj bo miza iz naravnega lesa, ki bo dodala toplino in domačnost.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Barve ustvarjajo prostor

Trenutne smernice v notranjem oblikovanju narekujejo uporabo nevtralnih barv, kot so bela, siva, bela in pastelni odtenki, ki jih lahko oživite z dodatkom temnejših ali drznejših barvnih poudarkov, npr. tapetami, stenami v kontrastnem odtenku, dodatki ipd. Ta pristop ustvarja čist in urejen videz, hkrati pa omogoča enostavno spreminjanje z dodajanjem barvnih in poživljajočih dodatkov, npr. vitrine za jedilnico, slik, rož, ogledal …

Svetloba ustvarja vzdušje

Svetloba in osvetlitev prostora sta ključna pri ustvarjanju prijetnega vzdušja v jedilnici, v kateri ne samo obedujete, temveč se tudi družite, gostite prijatelje in preživljate prosti čas. Kakovostna osvetlitev je bistvena, zato ni presenetljivo, da pogosto kuhinjske mize osvetljujejo bogate viseče svetilke ali lestenci, ki vzbujajo pozornost. To pa naj ne bo edini vir svetlobe v prostoru. Vgradne stropne luči ali stenske svetilke, ki jim je mogoče prilagoditi svetilnost, lahko še dodatno razsvetlijo prostor ali pa pričarajo nekoliko bolj romantično vzdušje.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Pri dodatkih se držite pravila "manj je več"

Pri dekoriranju jedilnice v modernem slogu manj pomeni več. Osrednji del naj bosta miza in kuhinjski stoli, katerim izberite nekaj ključnih dodatkov, ki bodo prostoru dodale osebnost in domačnost. Poigrajte se s preprogami, rastlinami, stenskimi slikami, stoječimi svetilkami, vazami in drugimi dodatki, vendar pazite, da z njimi prostora ne preobremenite.

Uporabite visoko kakovostne materiale

Ustvarjanje sodobnega in modernega videza jedilnice zahteva uporabo kakovostnih materialov. Naravni materiali, kot so usnje, les, kamen, steklo in lan, lahko dodajo teksturo in globino prostoru, hkrati pa ohranjanjajo preprostost in eleganco. Moderna jedilnica je kakovostna jedilnca, kar se ne odraža le na videzu, temveč tudi na trajnosti pohištva.

Foto: Dom24
Foto: Dom24

Razmišljajte moderno, vendar praktično

Pri opremljanju jedilnice je bistveno, da se zavedate pomembnosti prostora in postavitve. Moderni slog poudarja odprtost in zračnost, zato poskrbite, da bo med posameznimi kosi pohištva dovolj prostora za prehode, še posebej, ko so kuhinjski stoli odmaknjeni od mize. Pri opremljanju jedilnice v modernem slogu je ohranjanje ravnovesja med estetiko in funkcionalnostjo bistveno.