Foto: Klinika NYD
Foto: Klinika NYD

Kaj je povečanje ustnic?

Povečanje ustnic zajema uporabo takšnih ali drugačnih postopkov za nastanek polnejših ustnic. Gre za kozmetični poseg, ki se izvaja v zasebnih klinikah. Ker so želja posameznikov različna, obstaja veliko različnih postopkov za povečanje ustnic. Nekateri postopki so nekirurški, na primer povečanje ustnic s polnili ali lasersko povečanje ustnic, medtem ko drugi postopki vključujejo majhne zareze na ustnicah ali obrazu.

Na kakšne načine se lahko poveča ustnice?

Povečanje ustnic lahko poteka na različne načine, med drugim s:

    • Presaditvijo maščobe. Maščoba se vzame iz drugega dela posameznikovega telesa in se očiščena vbrizga v ustnice. Običajno se maščoba vzame iz trebuha.
    • Polnili za ustnice. Obstajajo različna polnila, ki se lahko vbrizgajo v ustnice in dajejo učinek povečanja.
    • Laserjem. Laserska energija spodbudi proizvodnjo elastina in kolagena v notranjih in zunanjih ustnicah.
    • Vsadki za ustnice. Plastični kirurg naredi majhen rez v kotičkih ust in vanje vstavi vsadek.
    • Dvig ustnic. Plastični kirurg odstrani odvečno kožo z namenom potega ustnic navzgor.

Zakaj izbrati povečanje ustnic s polnili?

Vsakemu, ki razmišlja o trajnem povečanju ustnic, se najprej priporoča preizkus s polnili. Učinek polnil je namreč začasen, manj invaziven, poleg tega pa so rezultati zlahka popravljivi.

Katero polnilo za povečanje ustnic se najpogosteje uporablja? Trenutno najboljše in vedno bolj priljubljeno polnilo mehkih tkiv je gel iz hialuronske kisline. Hialuronska kislina je naravno prisotna v človeškem telesu, kar pomeni da je njeno injiciranje varno. Na drugi strani je injiciranje umetnih substanc, ki so sicer enostavne za aplikacijo, vendar jih je zelo težko odstraniti in v tem primeru je brazgotinjenje neizogibno.

Kaj je hialuronska kislina?

Hialuronska kislina je snov, ki se nahaja po celem človeškem telesu, predvsem pa v očeh, sklepih in koži. Ima številne izjemne lastnosti:

  • Pripomore h gladkemu gibanju sklepov.
  • Zaradi svoje sposobnosti zadrževanja vode, ohranja hidracijo in se uporablja za zdravljenje suhih oči, v vlažilnih kremah, losjonih, mazilih in serumih.
  • Pomaga pri hitrejšem celjenju ran in zmanjšuje nastanek brazgotin.
  • Kožo ohranja prožno, zmanjšuje gube in drobne linije.
  • Ustvarja videz polnejših in mladostnih ustnic, poleg tega pa lahko redefinira obrobo ustnic in izboljša njeno celotno obliko. Prednost uporabe hialuronske kisline za povečanje ustnic je tudi v nastanku takojšnjih rezultatov.

Kakšen je postopek povečanja ustnic s hialuronsko kislino? Pred postopkom se priporoča prenehanje jemanja nekaterih vrst zdravil, kot so zdravila za redčenje krvi. Postopek povečanja ustnic s hialuronsko kislino poteka v naslednjem vrstnem redu:

  1. Ustnice se očisti z antibakterijsko raztopino.
  2. Aplicira se lokalni anestetik za zmanjšanje bolečine med in po posegu.
  3. Hialuronska kislina se natančno odmeri in injicira na določene predele ustnic. Injiciranje se lahko po potrebi doda glede na željene rezultate.
  4. Po koncu injiciranja se na področje nanese obkladek z ledom.

Celoten postopek traja približno dvajset minut, med tem ko učinki vztrajajo od šest do osem mesecev.

Ali povečanje ustnic s hialuronsko kislino boli?

Ker se pred injiciranjem na ustnice nanese lokalni anestetik v obliki kreme, ki omrtviči predel ustnic, je bolečina popolnoma sprejemljiva. Poleg tega se hialuronska kislina vbrizga z zelo tankimi iglami, kar še dodatno zagotovi udobje. Po posegu se uporabijo ledeni obkladki in balzami za ustnice.

Kako vam lahko pomagajo v Kliniki NYD?

Poleg zgoraj opisanega povečanja ustnic s hialuronsko kislino, so v Kliniki NYD specializirani tudi za lasersko povečanje ustnic. LipLase™ je Fotonin laser Er:YAG, ki omogoča nekirurško in neinvazivno povečanje ustnic. Z lasersko energijo spodbuja proizvodnjo kolagena ter elastina. Kolagen in elastin sta beljakovini, ki ohranjata gladek in mladosten videz ustnic. Laser prav tako izboljša Kupidov lok in ustnicam daje zaokroženo, poudarjeno obliko. Rezultati postopka so bolj naravni, saj se spodbuja naravno proizvodnjo lastnega kolagena.

Po laserskem tretmaju se učinki izrazijo v treh fazah:

  1. V prvi fazi se lahko pojavi minimalna oteklina, ki traja približno teden dni. Opazno je takojšnje povečanje obsega ustnic.
  2. V drugi fazi se lahko na površini ustnic pojavi nekaj luščenja, vendar je to normalno in bo trajalo največ 48 ur. Priporoča se uporaba vlažilnih olj.
  3. V tretji fazi pride do nastanka novega kolagena. V štirih do šestih mesecih bodo ustnice mehkejše, svetlejše in bolj polne.

Poleg povečanja obsega ustnic, laserska terapija zagotovi še polnost ustnic, zgladitev gub okoli ust ter naraven videz.