.

Foto: Pomurski sejem
Foto: Pomurski sejem

S strokovnimi razstavami živali in predstavitvami v maneži bo prikazal najboljše rejske dosežke in vabil s sonaravnimi praksami in nasveti v sejemske vrtove. Povezoval bo s strokovnimi in stanovskimi srečanji in nazdravil uspešnemu poslovnemu, strokovnemu in prijateljskemu druženju z najboljšimi kmetijskimi pridelki ter nagrajenimi prehranskimi izdelki in vini. V družbi Vinske kraljice Slovenije se bodo še posebej zlatile žlahtne kapljice jubilejnega, 50. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona. Država partnerica sejma bo Bolgarija. Ob njej bodo najvidnejši domači in tuji ponudniki ter ključne slovenske državne, gospodarske in strokovne organizacije predstavile pogled v prihodnost, inovativne kmetijske in živilske tehnologije, odlične pridelke, prehrano, vina in mednarodno sodelovanje.

Program

Vodilni domači in tuji ponudniki. Foto: Pomurski sejem
Vodilni domači in tuji ponudniki. Foto: Pomurski sejem

Najprodornejši ponudniki iz vseh kontinentov in država partnerica Bolgarija

Prepoznavni domači in tuji razstavljavci bodo ponujali najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske ter gozdarske mehanizacije in opreme, semena, sadike, sredstva za prehrano in nego živali in rastlin, opremo za gastronomijo. V pokušnjo bodo odlični pridelki in prehranski izdelki slovenske živilsko predelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Vinska hala bo ponujala odlična vina ter vinogradniško in vinarsko opremo. Bogat bo program podeželskih gradenj, izdelkov za koriščenje obnovljivih virov energije ter opreme za urejanje vrtov in okolice bivališč. Sejemska država partnerica Bolgarija bo med drugim predstavila sladke in slane jedi iz ekološko pridelanega sadja, oreščkov in zelenjave, vina, svoje svetovno znano rožno olje ter druga organsko pridelana olja in esence, naravno kozmetiko, zelišča, začimbe in turizem.

Svet čebel. Foto: Pomurski sejem
Svet čebel. Foto: Pomurski sejem

Novosti iz čebeljega in institucionalnega sveta

Sejem bodo sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije. Sejem se bo ponašal z novo pridobitvijo, paviljonom Čebelji svet. V njem bodo lahko obiskovalci s pomočjo virtualnih VR-očal spoznali svet čebel, spoznavali lepote Slovenije s perspektive čebele, se poglobili v skrivnosti čebeljega življenja in slovenskega čebelarstva.

 V družbi živali. Foto: Pomurski sejem
V družbi živali. Foto: Pomurski sejem

Sejem bo živ!

Najboljše tradicije in nove prakse bodo oživljale strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, prašičereje, reje drobnice ter avtohtonih pasem domačih živali. Maneža bo vsak dan prizorišče atraktivnih revij. Vabile bodo tudi razstave malih živali, rib v ribniku in Vrtec malih živali za najmlajše.

Nasveti v vzorčnih vrtovih. Foto: Pomurski sejem
Nasveti v vzorčnih vrtovih. Foto: Pomurski sejem

Oaze blagostanja

S praktičnimi nasveti, vodenimi ogledi, delavnicami in različnimi dejavnostmi za otroke bodo postregli vrt poljščin, vrtnin in zelišč biotehniške šole Rakičan, Ekološki poligon zeleni dragulji Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije, Permakulturno-biodinamičen vrt z ekološko hiško iz slamnatih bal Društva za permakulturo Slovenije v sodelovanju s semenarsko hišo Amarant in Gozdno-parkovni nasad Zavoda za gozdove Slovenije. Tu sta tudi nasad starih sort jablan in trt, razširjenih v Sloveniji in vzorčni čebelnjak z nasadom medovitih rastlin. Kozolec podnebnih ciljev vabi v Povezovalnico z različnimi srečanji in delavnicami na temo trajnostne pridelave, rokodelstva, krožnega gospodarstva in uresničevanja podnebnih ciljev OZN.

VSTOPNICE
Strokovno in poslovno. Foto: pomurski sejem
Strokovno in poslovno. Foto: pomurski sejem

Tehtni strokovni in poslovni dogodki

Agro bodo spremljali številni strokovni posveti, predavanja in okrogle mize na aktualne tematike.

John Deere tekmovanje v vlečenju vrvi za najmočnejše slovenske fante. Foto: Pomurski sejem
John Deere tekmovanje v vlečenju vrvi za najmočnejše slovenske fante. Foto: Pomurski sejem

Prijateljsko druženje s poslanstvom

Vedro stanovsko druženje obetata Dan Zadružne zveze Slovenije in Dan kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije s podelitvami priznanj. Odvili se bodo državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, kronanje Medene kraljice Slovenije, tekmovanje v plesanju polke, ples maskot, prikaz vodenja teličkov s strani najmlajših rejcev, srečanje starodobnih traktorjev Steyr, tekma vinske reprezentance Slovenije, John Deere tekmovanje v vlečenju vrvi za najmočnejše slovenske fante in številna stanovska srečanja. Obiskovalci bodo lahko vse dni razen v soboto uživali v vodenih pokušnjah vin z jubilejnega, 50. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2024 s Sanjo Ferjančič, Vinsko kraljico Slovenije 2024. Vse dni jim bodo na voljo strokovno vodeni ogledi sejma, vzorčnih nasadov in razstav živali. Ogledali si bodo lahko prikaze uporabe ovčje volne in sodelovali v delavnicah polstenja. Otroci se bodo še posebej zabavali in učili v Vrtcu malih živali in ustvarjalnih delavnicah ter se kratkočasili v lunaparku in na napihljivih igralih. Prav vse pa bo navdušila pestra in slastna kulinarična ponudba.

Vrhunski slovenski in tuji ponudniki. Foto: Pomurski sejem
Vrhunski slovenski in tuji ponudniki. Foto: Pomurski sejem

PODELJENA BODO PRIZNANJA ZA KAKOVOST, PREVERJENO NA STROKOVNIH OCENJEVANJIH POD OKRILJEM SEJMA AGRA. MNOGE IZMED NAGRAJENIH IZDELKOV BO MOGOČE TUDI POSKUSITI.