Da je to mogoče, dokazuje letošnja Esenca Istre, potrjujejo pa vsi, ki so se že prepustili vrtincu arom in okusov, ki popeljejo med romantičnim utripom predsilvestrskega Kopra in šarmantno svežino v mraku lesketajočih se perl. Povsem svežih, inovativnih, v Sloveniji premierno predstavljenih.

Foto: Vinakoper
Foto: Vinakoper

Govorimo seveda o inovativnih vinskih perlah rosé, ki jih je za novo Esenco Istre, zdaj že tradicionalno prednovoletno darilno uspešnico, v sodelovanju z enologi Vinakoper razvil chef Filip Matjaž iz Restavracije COB. »V kulinariki se največji užitki in zadovoljstvo zgodijo takrat, ko gremo preko dosedanjih meja; ko iz poznane surovine ustvarimo nekaj povsem novega, drugačnega, na način, da njena esenca pride do izraza. Izziv, ki smo si ga zadali skupaj z enologi Vinakoper, ustvariti torej vinske perle, ki bodo navzven popolnih oblik, svetleče, hkrati na videz močne in hkrati nežne, navznoter pa polne presenetljive vinske svežine, je bil res velik,« je pojasnil chef Filip Matjaž. »Zato mi je zares v veliko veselje, da nam je uspelo razviti to slovensko premierno zgodbo, z njo proslaviti velik jubilej mesta Koper ter celi Sloveniji ponuditi darilo, kot ga še ni bilo

Letošnja Esenca Istre je namreč tudi partnerski projekt Vinakoper in Mestne občine Koper, s katerim obeležujejo 1500 let mesta Koper. Zato je inovativnost sodobnih vinskih perl, ki narekujejo svetlo prihodnost, lepo uravnotežena s klasičnim, tradicionalnim panettonom. Kakavov biskvit, katerega plemenitijo v refošk namočene rozine, njegovo močno zunanjost pa tvori mestoma hrustljava čokoladna skorjica, je skrbno shranjen v sijoči embalaži ter pospremljen s šatuljico vinski perl rosé. Čudoviti spoj obeh je okusila tudi Ula Furlan, kakšno izkušnjo je ob tem imela, pa si lahko pogledate v spodnjem videu.

Idealno darilo tako za ljubitelje nostalgičnih kot sodobnih, presenetljivih daril, bi lahko rekli. S čimer se strinja tudi glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar, ki Esenco Istre vidi kot vsakoletno povabilo k preseganju meja že poznanega, okušanega. »Refošk je naša lokalna sorta, ki je skozi leta dokazala, kako vsestranska je. Navdihuje nas, da z njo razvijamo nove, tudi kulinarične uspešnice, kot so na primer tudi letošnje vinske perle. Z njo rastemo tako razvojno kot kreativno, predvsem pa z vsakim novim izdelkom raste naše osebno zadovoljstvo,« je povedal Boštjan Zidar. »Ko boste na mizo postavili šatuljico z vinskimi perlami roséja iz refoška in opazovali navdušenje, presenečenje in veselje povabljencev ob okušanju, boste zagotovo občutili tudi naš ponos in prizadevanje za skrbno ravnanje z vsemi biseri, ki nam jih podari narava.«

Esenco Istre by Vinakoper lahko kupite v vseh prodajalnah Vinakoper ali naročite v njihovi spletni trgovini.

Foto: Vinakoper
Foto: Vinakoper

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!